Det där med kurslitteratur

anna.s

Hej! Jag ska börja studera till sjuksköterska nu till våren, ser fram emot det så mycket! 
Men en fråga, hur gjorde du med kurslitteraturen? Köpte du allt på en gång? är de några böcker du verkligen rekommenderar att köpa i tid? 
Jag har gått bananans innan ens registreringen har ägt rum, försöker finna de billigaste böckerna på blocket mm innan alla andra nystuderande ssk i Sverige ger sig ut och letar efter registreringen/informationsdagen. Skulle du kunna göra ett inlägg om detta så hade det varit SÅ bra! Tack för en grym blogg!:)


Svar;

Hej Anna!

Förstår att det där med kurslitteraturen är lite krångligt, jag vet fortfarande knappt hur jag ska göra haha! Till viss del är det smart att köpa redan innan du börjat då det är som du säger, alla kommer att vara ute efter samma böcker samtidigt! Dock är det också så att du kanske egentligen inte behöver köpa alla böckerna, vissa kanske du bara behöver en gång och då är det bättre att låna dom på biblioteket! Våra lärare var väldigt bra med det där på våran introduktion för då gick de igenom litteraturlistan och sa vilka böcker vi behövde och vilka som var onödiga att köpa. Sen vet jag inte riktigt vilken skola du ska börja på för alla har olika böcker, men vi har omvårdnadens grunder- En serie av tre böcker och de böckerna är superbra om du köper redan nu om de ingår i er kurs, för de säljer som smör när det väl är dags och de går knappt att hitta begagnade för de säljer slut på 5 minuter! Sen människokroppens anatomi och fysiologi är också bra om du köper redan innan den kursen börjar sen, för den säljer också slut väldigt fort! Mer kan jag nog inte hjälpa dig tyvärr då jag själv tycker det är superkrångligt att veta om man bör köpa böckerna eller inte! Hoppas det löser sig bra för dig och lycka till med din utbildning! :)

 

Kommentar postad
Jag köpte nästan alla böcker som fanns i kurslitteraturlistan, men det är jag det, det finns ju att låna mycket men jag tycker inte om att man ev har någon i kö efter sig å då får man oftast inte ha boken så länge som man kanske behöver :) men det är jag :P jag har lite till försäljning nu på bokborsen.se för den sjuksköterskelitteratur jag klarar mig utan nu å så :) jättebra sida som har bra och som har kurslitteratur till ett halverat pris :)
jag lägger alltid upp böcker till försäljning där :)
http://www.bokborsen.se/?storeid=1376481
Kommentar postad
I början köpte jag nästan alla böcker och tänkte att jag kunde "få tillbaka" pengarna om jag sålde de sen. Jag tänker fortfarande att det är ett bra sätt att tänka eftersom det oftast brukar finnas många som vill köpa de då man inte behöver dem längre. Men jag har ändå märkt ju längre tid som går på utbildningen att jag köper mindre böcker och lånar mer. Så jag tror att båda sätten funkar, det är väl bara det att man får anpassa och tänka till lite mer så att man får ha böckerna när man behöver de som mest. Men det brukar gå någorlunda bra.
Svar: Ja det är klurigt det där faktiskt! Jag är så lat så jag orkar inte låna på biblioteket men egentligen bör jag nog göra det i vissa kurser så att man kan spara lite pengar, det är inte billigt med all litteratur ;)
Julia Sundström
Anna.s
Kommentar postad
Tack så mycket för svaret, har ordnat Omvårdnadens grunder samt människokroppen. Känns skönt att ha de mesta nu i början så man slipper låna på biblioteket utan ha allt hemma. Men senare längre in på studierna lär man sig väl hur man ska gå tillväga med litteraturen. Ska bli kul och börja nu, lär följa din blogg konstant alla dessa 3 år nu^^
Svar: Åh vad skönt att det ordnat sig! Hoppas du får en bra start och att du tycker att det är lika roligt som jag! Det är bara att slänga iväg en kommentar om det är något du undrar! :) Lycka till!
Julia Sundström
Mikaela
Kommentar postad
Hej, jag ska börja studera till sjuksköterska nu till våren. Jag tycker det är jätte krångligt med litteraturen, vad man behöver och så. Jag köpte Boken vårdpedagogiska utmaningar, som är de första kursen vi läser...va det onödigt? Va den kursen svår? har tänkt köpa boken omvårdnadensgrunder i tre serier är det bra? Hade du köpt många böcker vid kursstart? Tacksam för hjälp!
Svar: Hej! Det är väldigt olika beroende på vart man pluggar vilka böcker man behöver. Vissa skolor använder omvårdnadens grunder och andra inte osv. När jag började hade jag inte köpt en enda bok utan började köpa efter att ha lyssnat på introduktionen i skolan där de också berättade vilka böcker vi skulle köpa och inte :) Lycka till!
Julia Sundström
Kommentar postad
Hejhej! Går termin 5 tillsammans med Emma. Vad gäller kurslitteraturen så köpte jag första terminen massor, men det ångrar jag idag. Mitt tips är att bara köpa omvårdnadens grunder, människokroppen och kanske de böcker som du är intresserad av, alltså de du har användning för längre fram. Även Forskningsprocessen är bra enligt mig, men annars kan man gå till biblioteket för resten eftersom de sällan behövs mer än max 1-2 veckor. Vilket känns som att kasta pengarna i sjön. Ha det så bra! =)
Svar: Hej!Vad roligt! :) Ja jag känner redan nu skillnad från vad jag köper nu och i början. Har försökt sälja av lite böcker jag köpte då som är onödiga och försöker nu att tänka ett steg längre om jag verkligen behöver böckerna eller inte innan jag köper dom. Men som sagt, omvårdnadens grunder och människokroppen är ju super att ha :) Jag sålde precis forskningsprocessen då jag kände att det var den mest onödiga boken jag köpt hittils, men det kanske är bra att ha när man kommer till termin 5 igen haha :) Ha det fint!
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December