Vfu på operation

Som jag nämnde blev jag placerad på ortopedoperation på min vfu denna veckan. Har nu gått tre dagar, en dag med undersköterskor och två med operationssjuksköterskor. 
Alltså ärligt talat måste jag medge att operation är verkligen inte min grej. Det är inte alls att jag tycker att det är läskigt eller ser äckligt ut utan det är bara det att jag finner det inte det minsta intressant. När jag står där och kollar in i någons axel eller liknande så är mina öron borta hos narkosen och lyssnar hur det är med patienten osv. Operationssjuksköterska lockar mig inte det minsta. Skönt att veta det iallafall. 

Men jag har faktiskt fått vara med om något riktigt fint. De sköterskorna som jobbar på ortopedoperation jobbar även på förlossningen. Jag fick vara med där en förmiddag och vara med om två kejsarsnitt. Hur fint och häftigt är inte det då?? 
Så fort bebisen var ute ville jag lämna min plats och bara gå runt till narkossidan och se hur lycklig mamman och pappan blev och få se bebisen, men nej jag var sterilklädd och fick hålla i trådar och kolla på livmodern och äggstockarna istället. Inte för att det var fel, men när jag väl hade sett det så ville jag gå vidare. Otålig själ ja! 

Idag har jag examination i ABCDE i den extra kursen jag läser på högskolan väst så idag är det ingen praktik för mig. Lite nervös är jag för hur det ska gå, upplägger är heeeeeelt annorlunda från Göteborgs universitet och dom har inte ens en docka att utföra det hela på. Istället ska vi låtsas vara patienter och få mätvärden osv på post-it lappar. Känns lite sådär i jämförelse med simuleringen vi har på gu där allt är så likt verkligheten som möjligt.

Dockan på gu andas, har puls och hjärtslag, blinkar, blundar, någon pratar genom en inbyggd högtalare i dockan. Lärare sitter innanför en vägg med glasruta och kameror ut mot oss studenter men vi kan inte de dom då det bara är en stor spegelvägg. Vi får ett fall och ska lösa det utifrån ABCDE. Alla mätvärden får vi fram genom att koppla ex blodtrycksmanchett, pox osv och värdena kommer upp på en vanlig skärm som på vilket sjukhus som helst. Även EKG kopplar vi och andningsfrekvensen kan man räkna på dockans bröstkorg då det som sagt andas. Lyssna på lungorna kan man också göra och då hör man även hjärtslagen. 
Nål sätter vi också på dockan samt kopplar dropp. 

Och ja i Trollhättan gör man såhär: någon får lägga sig i sängen och låtsas vara patient. Vi får ett fall och sedan sätter sig läraren bredvid. Vi får LÅTSAS ta alla mätvärden osv och måste hela tiden fråga högt "vad ligger blodtrycket på nu" vad är tempen" osv. Då skriver läraren upp det på en lapp och sätter på sängkanten. Vi ska hålla fria luftvägar osv på den som låtsas vara patient och det är inte det lättaste när patienten faktiskt är frisk och tycker att det är obehagligt, så då får vi låtsas även där, lika så med syrgasmasker osv. 

Nää tackar vet jag Göteborgs universitet. 

Imorgon är sista dagen på praktiken. Då ska jag äntligen få gå med en anestesisjuksköterska. Ska bli kul att få se vad dom gör, även om jag var med lite igår vid sövning och väckning osv. 

Simulering på gu

Martina
Kommentar postad
Jag undrar vad en operationssjuksköterska egentligen gör? Jag läser just nu andra terminen på sjuksköterskeprogrammet och har känt mig lockad av alla specialiteter utom just operation, just för att jag har fått uppfattningen om att en operationssjuksköterska egentligen inte gör så mycket under själva operationen - vill gärna bli motbevisad!
Svar: Hej Martina!
En operationssjuksköterska jobbar med att assistera kirurgen genom att handräcka de instrument som kirurgerna behöver. De håller koll på alla instrument, räknar instrument och dukar så att inget är kvar i kroppen, de ser till så att kirurgerna har bra ljus och de dukar upp instrument och verktyg inför operationen sterilt.
Hoppas det givit dig en klarare bild av vad de har för arbetsroll :)
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December