Testat på det där med att vara patient

I måndags gick jag min första dag bredvid som sjuksköterska. Det var en hektisk dag och jag valde att bara gå bredvid och observera förutom att dela läkemedel osv. Det var mycket och rörigt och min enda tanke var hur sjutton jag ska kunna hålla alla dessa bollar i luften.

På kvällen var jag iväg och hälsade på min kära vän Emma som flyttat till Trollhättan och börjat plugga till ssk. När jag åkte hem vid 22-tiden var det kolsvart på vägarna. Nästan hemma sa det pang och ett stort djur låg på rutan och flög iväg. Glaset sprätte i ansiktet på mig och jag har nog aldrig varit så chockad i hela mitt liv. Min enda tanke var att jag inte kunde stanna på motorvägen och riskera att bli påkörd. Körde vidare och svängde av vid närmsta avfart och parkerade. Ringde i panik min kollega som bor 5 min därifrån och grät. Hon kom dit snabbare än blixten och hjälpte mig att ringa polisen. Själv satt jag bara och skakade och upprepade hela tiden frasen "jag måste hem och sova jag ska snart upp och jobba". Medan hon pratade med polisen började den värsta chocken släppa och jag kände plötsligt hur ont i nacken jag hade. Polisen ville prata med mig för att höra vart djuret fanns och hur jag mådde. Strax därefter skickade hon en ambulans och sa till mig att sitta stilla. Polisen var snabbt på plats och de hoppade in i baksätet och satt och höll mitt huvud samtidigt som de pratade om allt möjligt för att få mig på andra tankar. Berättade att det var min första dag på jobbet som ssk och då kunde vi prata om det då polisen jobbat på samma avdelning som mig tidigare, långt innan jag började där. De berättade att det var en hjort jag hade krockat med och att även bilen bakom hade krockat med den. De uppskattade vikten till ca 200 kg och först då förstod jag vilken tur jag hade haft. Strax därpå var brandkåren på plats och fick på en nackkrage. När ambulansen kom fick jag kliva ur bilen själv och därefter fällde de mig på en spineboard. Allt jag tänkte på var att jag inte ville in till sjukhuset för att jag snart skulle dit och jobba och var tvungen att få lite sömn.

Det blev alltså en ambulansfärd in till samma sjukhus som jag arbetar på, med samma läkare som jag dagligen rondar med eller ser i korridorerna. Lite obekvämt.
Hela traumateamet stod redo när jag kom och jag visste varenda sak som skulle ske eftersom jag själv stått där redo att ta emot patienter vid ett flertal tillfällen. De kände igenom nacken och ryggen och bestämde sig för att nacken skulle röntgas. Jag fick där med ligga kvar med en obekväm nackkrage och på en hård bräda i ytterligare tre timmar innan röntgensvaret kom. Sjukligt obekvämt. Röntgen var u.a och jag fick åka hem vis 3:30, omtöcknad men annars oskadd. Snacka om lycka. Något jobb blev det tyvärr inte dagen därpå och jag har vart hemma under veckan med värk i nacken.

Nu är det bara alla förskringsfrågor och sånt jobbigt som ska lösas. Jag står utan bil och har ännu inte fått besked huruvida den går att laga eller inte. Jag ber till gudarna att det löser sig smidigt.

marie
Kommentar postad
Fy så obehagligt, vilken tur att det ändå gick så pass bra! Hoppas nacken känns bättre snart!
Svar: Tack snällla!
Julia Sundström
Johanna
Kommentar postad
Brukar titta in på din blogg lite ibland. O tycker det är kul att följa dig.
Jag jobbar som undersköterska på en intensivvårdsavdelning.
Hoppas att det är ok med dig!
Svar: Vad kul att du läser min blogg! Spännande med Iva, där kan jag tänka mig att du får lära dig mycket spännande :)
Julia Sundström
Annie
Kommentar postad
Oj vad otäckt med olyckan!

Jag har en fråga som jag hoppas du kanske skulle kunna och vilja svara på! :) jag vill söka in till ssk nästa år i Göteborg men jag undrar lite hur schemat kan se ut på sjuksköterskeutbildningen? Är det mån-fre 8-16 varje vecka eller hur såg det ut?
Annie
Kommentar postad
Oj vad otäckt med olyckan!

Jag har en fråga som jag hoppas du kanske skulle kunna och vilja svara på! :) jag vill söka in till ssk nästa år i Göteborg men jag undrar lite hur schemat kan se ut på sjuksköterskeutbildningen? Är det mån-fre 8-16 varje vecka eller hur såg det ut?
Svar: Hej! Det är väldigt olika beroende på vilken kurs men i snitt kanske det är 4 dagar i veckan. I vissa perioder är det heldagar och andra bara en fm/em osv :)
Julia Sundström
Anonym
Kommentar postad
Hej! Hoppas allt är bra 😊 Skulle du vilja berätta lite mer om termin 6 hur var den? Hur var simuleringen med läkarna? Vad händer om man gör fel på simuleringen... Från en som är lite nervös inför sista terminen 😉
Svar: Hej!Termin 6 var blandat stressig och blandat lugn. Simuleringen med läkarna var faktiskt väldigt rolig, även om jag var toknervös innan. Fel kommer du inte att göra på simuleringen, och gör du det så är det ingen fara. Det dom tittar på och bedömer är din förmåga att arbeta i team. Sen kan du vara lugn för läkarna vet inte heller vad de sysslar med och är lika bortkomna som sjuksköterskorna. Man får lite på sin egna förmåga och göra det bästa av situationen. Ha en grym sista termin, och grattis till att du snart är i mål! :)
Julia Sundström
Kommentar postad
åh vad obehagligt! skönt att det ändå gick bra
Svar: Tack!
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December