Hej svejs!

Imorgon förmiddag lyfter planet som ska ta mig till USA. Böckerna ligger så fint i mitt handbagage och här ska pluggas må ni tro! 10 timmars flygning, något ska jag nog få in i huvudet inför tentan iallafall. Sen är det lika lång tid hem, perfekt för repetition . 
 
Ha det bra i sverige så länge och gott nytt år på er alla! Jag uppdaterar när jag kommit hem. 

Plugg, plugg och plugg

Åkte till pappa dagen innan julafton, passade på att läsa lite om det endokrina systemet medan jag satt på bussen, men det är svårt att få in i huvudet! Fortsatte lite när jag kom fram, låg och kollade på videos på youtube av folk som beskriver hur allt går till, toppen förutom att dom är på engelska och att jag inte får in allt som jag hade velat. Jag är inte kass på engelska, men inte världsbäst heller och vissa ord faller bort då de skiljer sig från svenskan (olika delar av kroppen etc). 
Idag, dagen efter julafton är jag på det igen. Gick upp relativt tidigt för att plugga lite, jag har dock hundra andra grejer att göra de här två dagarna innan jag åker till USA så jag hoppas att jag hinner få en överblick av det hela innan jag åker iallafall. Jag har lagt mycket tid på att plugga, men än är jag bara fast på det endokrina systemet. Känns som att jag aldrig kommer lära mig allt om alla hormoner. När ska jag hinna plugga in alla andra områden som kommer på tentan? Digestionsorgan, vet knappt vad det är. Reproduktionsorganen kan jag bara lite, blodet kan jag bara lite, cirkulationen kan jag nog bara från det lilla man lärde sig på gymnasiet om hjärtat och lilla/stora kretsloppet mm, andningsorganen likaså, lymfsystemet kan jag definitivt inte, och sen ska vi inte tala om alla artärer och strukturer som vi ska kunna på latin. AHH. 

Jag skäms över mig själv

Och där kom svaret som jag redan visste. Underkänd. Visst sved det till i mitt hjärta men jag visste ju redan om att jag inte skulle klara det så det var ju ingen chock. Det som känns jobbigt är att jag vet att jag hade kunnat klara den om jag bara la manken till. Varför kan jag inte skaffa mig lite självdisciplin? Vart hittar man den? Jag önskar av hela mitt hjärta att jag hade någon, men det har jag inte och har inte haft sedan ettan på gymnasiet, knappt då. Har alltid gjort allt i sista stund men det funkar inte att plugga in en halv bok på en dag. Jag skäms över mig själv. 
 
95 i klassen blev godkända, 15 st underkända. Tänk er att just jag var en av de 15. Det är så sjukt pinsamt. Jag kommer aldrig bli sjuksköterska. Godnatt. 

Sorg

Idag är jag ledsen, deprimerad och har ångest. Allt på en gång. Har precis varit hos min ryggläkare, och som jag nämnt tidigare har jag stelopererat min rygg för lite drygt ett och ett halvt år sedan. För ett år sedan operarerades jag på nytt då jag tog ut skruvar och stag på ena sidan av ryggraden eftersom jag fått ont utav det. Nu är det dags igen. En skruv skaver så oerhört mycket när jag jobbar och idag bestämde sig läkaren för att ta ut resten av skruvarna för att jag ska slippa smärta från dom. Det känns oerhört tufft, men på lång sikt kommer det att vara det bästa för mig. 
 
Jag fick vara med och bestämma lite själv när det passar bäst för en operation med tanke på min skola som måste skötas. Vi kom överens om att april passade bäst då praktiken är över och min rygg fått läka ihop sig lite mer innan de opererar bort allt.  Känns skönt att min läkare lät mig vara med och bestämma med skolan och så, det blir bäst så då jag kommer att missa ca 2 veckor i skolan. 
 
 
Det här är alltså det sista som ska plockas ut nu.
 

KTC och HLR

Förra veckan hade vi lektion på KTC där vi skulle lära oss mätvärden. Vi tog blodtryck på olika vis och i olika lägen, temp, puls mm samt tog EKG på varandra. Vi fick gå in två och två i en sal med läraren och ta EKG på den andra. Lite awkward att ligga där i bara bh med två stycken som står och klämmer runt brösten för att räkna revben, men det är väl sånt man får ta haha ;) För min del så var det kanske ingen super lärorik lektion då jag redan kan allt som vi gjorde men samtidigt är det kul att få komma ifrån föreläsningarna lite. 
 
Igår var det vuxen HLR som stod på schemat. Vi fick en varsin mini-ann och fick köra efter en film. GUD vad svettig man blir! Jag måste hålla fel också för hela min hand är blå nu för att jag tryckte så hårt haha. Vi fick även öva stabilt sidoläge, HLR med defibrillator och öva på hur vi ska gå tillväga vid ett luftvägsstopp. Mycket lärorikt! 
 
 

"Jullov"

Och så baam, där blev det officiellt "jullov"! Nu blir det ingen mer skola förns den 7 januari! Dock är det hur mycket plugg som helst under dessa veckor så inte kan man ligga på latsidan inte. Jag vet inte om jag skrivit om det i bloggen eller inte men iallafall, den 27 december åker jag till USA och kommer hem den 6 januari så det blir väldigt stressigt med plugget vill jag lova! Den 9 januari är det tenta och jag vill såklart helst slippa att dra med anatomi boken till USA men hinner jag inte plugga innan så måste jag ju! 

Tänkte slänga upp ett inlägg sen med lite saker vi gjort i skolan den senaste veckan :) imorgon blir det ingen ro för min del trots mitt jullov då jag ska till min ryggläkare på Sahlgrenska, så inte kommer jag ifrån Sahlgrenska området än ;) hela helgen är det jobb och på måndag åker jag till pappa för att fira jul där, kommer hem den 25 eller 26 och sen åker jag som sagt den 27. Puh. 

VFU plats

Glömde berätta att vi under förra veckan blev tilldelade våra platser inför VFU under termin två (V12-14). En tredjedel av klassen fick vara inom kommunen och resterande på sjukhus. Jag fick vara på sjukhus och fick en plats på kirurgen på samma sjukhus som jag jobbar på. Lite typsikt är det ändå, att av de ynka 7 platser som finns på kungälvs sjukhus så fick jag en av dom ;) Jag känner redan till hela sjukhuset då det är så litet. Jag hade gärna velat se mer av Östra sjukhuset, Sahlgrenska, eller mölndals sjukhus och se hur allt är där, men nej icke då haha. 
 
Jag är dock glad att jag hamnade på kirurgen av de 7 avdelningar som finns på kungälvs sjukhus. Jag hade ju kunnat ha oturen att bli placerad på geriatriken där jag jobbar. Jag tycker det är väldigt intressant med kirurgisk vård, mycket dränage, katetrar, såromläggningar mm. Vi har ju inget sånt på avdelningen där jag jobbar. Dessutom var jag på en kirurgisk avdelning på min undersköterskepraktik förra året och jag tyckte det var super intressant. Ser fram emot att få komma ut på VFU, hoppas tiden går fort fram tills dess. 

Åhhh

Förra veckan när jag var sjuk hade vi en liten plluttig gruppredovisning på ett två sidors A4 dokument, vilket är ingenting. Det vi i gruppen presenterade låg på några få minuter och var alltså inget stort alls. Dock var det den dagen jag blev sjuk och inlagd på sjukhuset så jag missade denna redovisning. Trots att jag vart med och skrivit arbetet samt planerat och strukturerat vad vi skulle prata om så är jag nu inte godkänd på detta moment i kursen. ÅHH. BARA för att jag inte läste upp tre meningar utav det vi skrivit. Mejlade till läraren som sa att dom ska försöka hitta ett nytt tillfälle för redovisning nästa termin. HUR onödigt är inte det? Jag har ju vart med på allt bara att jag inte läst upp mitt lilla stycke inför klassen. Jag blir så trött. Nu kommer jag alltså få vänta på ett nytt redovisningstilllfälle och sålänge inte vara godkänd i kursen. AH. 

Back on track

Nu är jag tillbaka på rätt spår igen efter en veckas sjukdom. Blev frisk på ett dygn så fort jag fått i mig lite antibiotika så helgen har spenderats med att jobba, hehe. Jobbade 8-21 i lördags, 8-17:30 i söndags och 6:30-17:30 igår samt åkte på julbord med jobbet direkt efter. Mycket trevligt! Igår kväll var jag dock mycket trött kan jag erkänna. Det tar på krafterna att ha vart sjuk samt att jag åkt på en förkylning också då det såklart inte räckte med halsfluss haha. 
 
Idag var jag i skolan igen, 5 timmars föreläsning. Jag har inget tålamod för att sitta och lyssna i fem timmar även om man får små korta raster. Den sista timmen hörde jag nog inget av vad han sa tyvärr! Idag handlade det om endokrinologi så det var en hel del att ta in, blir till att försöka läsa in lite i boken så att jag förstår allt med alla hormoner, förkortningar, funktioner, målorgan mm. Imorgon är det föreläsning om njurfysiologi och därefter ska jag åka direkt och jobba kväll plus natt för att sedan åka till skolan en stund och sedan åka direkt till jobbet på sjukhuset. Det var så himla längesedan jag var inne och jobba där så vill gärna in och jobba en kväll bara. 
 

Sjuk

I fredags åt jag inte så jättemycket och på lördagen åt jag bara en macka innan jag var ute och festa hela natten (inte bra alls). På söndagen var jag därför superbakis och bara tanken på mat fick mig att vilka spy. Åt pyttelite potatisgratäng men mer blev det inte. På kvällen fick jag feber och gick och la mig tidigt. Måndagsmorgon tog jag en tablett och gick till skolan. När jag åkte hem från skolan slog det på superfort och jag fick hög feber och ont i halsen. Umgicks ändå med min kompis men åkte sedan hem till mamma och vilade. 
På kvällen körde mamma hem mig och när jag kom hem kollade jag halsen i spegeln och såg direkt att det nog rörde sig om halsfluss. Eftersom jag är listad på vårdcentralen hos mamma åkte jag med min syster dit igår morse när hon skulle till jobbet. Eftersom jag tagit en tablett tidigt på morgonen mådde jag helt okej men ville ändå dit för att se om jag kunde få antibiotika. 

Halsproblem visade inte på halsfluss och febern låg på 37,9. Jag kände med tiden när jag satt och väntade att febern steg då jag frossade och mådde skit. Var också helt yr då jag knappt ätit eller druckit något på flera dagar. Läkaren bestämde sig för att skicka mig till medicinakuten på östra sjukhuset så att jag kunde få lite vätska och så. Han sa även att det kunde vara körtelfeber. I väntan på sjuktransporten fick jag ett dropp. 

Väl inne på sjukhuset hörde jag hur sköterskorna suckade om att jag hade kommit in och att jag borde vart på vårdcentralen. Blev så jäkla sur, hatar bittra sköterskor! När de kollade tempen hade jag 39,4 och min puls låg på 130 så jag fick ta ett EKG och sen ligga uppkopplad i ett rum utanför expeditionen där de såg på sina datorer hur mitt hjärta slog. HA, Så bra mådde jag. 

Läkaren på akuten ville lägga in mig på avdelningen en stund så att de kunde ha lite uppsyn över mig och i väntan på att få plats på avdelningen fick jag två liter dropp och lämnade urinprov. urinprovet visade på svält och att kroppen bara tog från det jag hade i kroppen vilket inte är bra. Måste också säga att läkaren jag träffade på akuten måste vart världens bästa! Ung underläkare som verkligen brydde sig och visade empati och ville mitt bästa! Fler sådana läkare tycker jag! 

På avdelningen insåg jag ganska direkt att det bara var gamlingar. Fick dela rum med en äldre man sol låg och yrade och "lättade på trycket i magen" så att säga sisådär var 3 minut ;) min pvk gjorde jätteont och jag bad om att få ta bort den då jag aldrig skulle kunna sova med den. Dock ville inte sköterskan ta bort den ifall att och jag fick plågas resten av kvällen, fick panodil i förebyggande syfte hela tiden så jag klarade mig från feber under hela eftermiddagen och kvällen. Ville bara åka hem men läkaren ville ha kvar mig över natten... De tog blodprov och halsprov för att se om det var körtelfeber och nya prover skulle tas på morgonen så jag fick snällt stanna kvar. Det värsta tyckte jag var att dels rum med den gamla mannen samt att alla toaletterna var nerkissade då gubbarna på avdelningen inte lyckades pricka rätt utan det var urin över hela toaletten samt på hela golvet. Varje gång jag var på toa fick jag därför agera personal (arbetsskadad hejhej) och tog på mig handskar och städade och spritade toaletterna. Tjatade mig till att få dra nålen under kvällen även om det inte uppskattades från sköterskan kan man säga.

Vaknade kl 3 på natten efter två timmars sömn och var sjukt varm. Gick upp och städade toaletten och kissade och gick tillbaka till rummet och ringde på sköterskorna. När min favvo undersköterska kom så bad jag henne ta en temp och se om jag hade feber för isåfall ville jag ha en tablett. Hon kände på min panna och sa, ja det kan vara möjligt. Därefter hämtade hon tempen som visade 40,0. Jajamen, lite feber ;) de ringde till läkaren som ville ta blododling och samtidigt som dom stack mig för det bad jag dom att ta morgonens prover samtidigt om möjligt så att de slapp sticka mig igen på morgonen då jag redan var sönderstucken. Eftersom jag är ganska svårstucken fick hon bara några rör från det lilla kärl hon hittade och fick ändå sticka om för att få blod till blododlingen. Därefter ville sköterskan sätta en ny nål ifall att och jag tjatade mig till att få den på handen då mitt kärl i armvecket är så djupt och gör ont. Medan sköterskorna arbetade inne på rummet hos mig fick de känna på den underbara odör som rådde från min rumskamrat och de lät mig byta rum till en 4 sal. Jag var pigg och glad trots min höga feber och flyttade sängen själv haha. De tyckte att jag var lite arbetsskadad ;) påväg till toaletten fick jag även syn på en dam som försökte komma in så hjälpte henne in på toaletten haha. Duktig jag är ;) 

På det nya rummet låg det två damer som snarkade i takt vilket resulterade i ingen sömn där heller. Var alldeles för varm för att kunna sova ändå. När jag väl slumrade till kom sköterskorna och tände lamporna för att ta kontroller, då var klockan 7 och alla skulle upp. Suck. 

Efter ronden bestämde läkarna att jag skulle få komma hem eftersom jag inte gärna ville stanna kvar och att jag skulle få antibiotika. Varken prover på halsfluss eller körtelfeber visade positivt men de sa att något av det är det och att svar på odlingarna skulle visa på det. Sålänge skulle jag börja med antibiotikan så ringer de när de fått svar! Om det är körtelfeber kommer antibiotikan tyvärr inte att hjälpa så då vet vi att det är det. Nu är jag hemma och försöker bli frisk så fort jag kan! Vill bara bli bättre imorgon så att jag kan få jobba till helgen. Har sett fram emot det så länge nu! 

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December