Ojoj

Det var visst ett tag sedan jag bloggade haha! Efter mina 8 dagar-i-rad var jag äntligen ledig måndag och tisdag. Gick ut och drack vin med en vän från korttids och firade att hon gick på semester. Riktigt mysigt att för en gång skull kunna göra något sådant då jag bara vart ledig en dag åt gången tidigare under sommaren! 

Har jobbat kväll onsdag och idag och gör det även imorgon, sen är jag ledig lördag och söndag men på lördag tar jag tåget tidigt på morgonen till stockholm och åker hem på kvällen så speciellt ledig blir jag inte ändå. De två senaste kvällarna har jag stressat som tusan på jobbet. Förvirrade patienter som rymmer från avdelningen mm har vi fått kämpa med nu samtidigt som resten av de 20 patienterna behöver vård och omsorg. Inte är det lätt! Värmen inne på sjukhuset tar kål på mig också. Ingen som helst cirkulation finns det och det märks att det är ett gammalt sjukhus. Svetten lackar i pannan utan att man ens behöver anstränga sig. Allt på grund av det fina sommarvädret på utsidan! Jag minns i början av sommaren när det var kyligare ute, då frös jag alltid om dagarna när jag jobbade men nu finns det inte en chans att man fryser vill jag lova. 
 
Har börjat förstå vad alla snackar om när dom säger att man som vårdpersonal inte har tid att ta hand om patienterna! Vi är 6 personal på ca 20 patienter. Mat, blöjbyten, toalettbestyr, dusch, påklädning, matutdelning, diska, matning, bädda sängar, hjälpa med kvällsbestyr så som tandborstning, gå på toalett, klä om, blodprover, kontroller. Alldeles för mycket att göra för de 6 personerna som arbetar. Det är av dessa sex två sjuksköterskor. Dessa har fullt upp med sitt arbete och hinner därför inte delta i omvårdnadsarbetet så mycket. Då är vi nere på 4 pers som ska ta hand om 20 patienter som om man har otur behöver hjälp samtidigt. Oftast behöver man också vara två undersköterskor på en patient då de är tunga och behöver mycket hjälp med förflyttningar mm i säng och rullstol. 
 
Något annat som är hemskt är att se hur dåliga kommunen är på att ta hand om de patienter som är färdigbehandlade på sjukhuset. Även om patienten inte längre behöver sjukhusvård tvingas de vara kvar på sjukhuset ändå i väntan på övertag av kommunen till tex äldreboende, korttidsboende eller att hemtjänst fixas mm. Vi har ett flertal sådana patienter som kommunen egentligen ska ha hand om, men istället får de ligga kvar på sjukhusen där det hela tiden saknas sängplatser. Visst låter det sjukt?

Landstinget och regeringen, ni har en del att pyssla med vill jag lova! 

Svar på fråga

a.
Vad är det för skillnad på undersköterska och sjuksköterska? vilka uppgifter är det som skiljer dom åt?


Svar: 

Det som skiljer en undersköterska och en sjuksköterska åt är först och främst att en sjuksköterska har tre års utbildning på högskola/universitet. Undersköterska kan man bli genom vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller genom en utbildning på 1,5 år. 


Undersköterskornas jobb är först och främst att sköta omvårdnaden av patienterna så som tvätta dom, hjälpa dom att vända sig i sängen, köra till röntgen/operation, klä på dom, hjälpa dom på toaletten, ge dom mat och ja allt sånt. Undersköterskor kan också beroende på vad det är för avdelning lägga om sår, ta bort stygn, ta blodprover, sätta kateter, dra kateter eller dränage mm. Som undersköterska på en vårdavdelning ska man också mellan patientarbetet fylla på med tvätt, bädda sängar, hålla rent på rummen mm.

Sjuksköterskornas huvudsakliga uppgift är att sköta allt runt omkring patienten så som tex mediciner, vårdplaneringar, kontakt med kommun och andra organisationer som finns runt omkring patienten osv. De sköter också ankomstsamtal och dokumentation.  Sjuksköterskan är den länk som finns mellan patient och läkare mm. Sjuksköterskor får också göra de lite svårare grejerna i sitt arbete. De sätter nålar, tar ofta blodprover, ser till så att patienterna får rätt mediciner och mår som dom ska helt enkelt. Sjuksköterskorna arbetar också ute i vården i den mån de hinner precis som undersköterskor. Ofta har man parvård på vårdavdelningarna då man arbetar en undersköterska och en sjuksköterska och då är det meningen att sjuksköterskan ska hjälpa till med omvårdnaden av patienten också i den mån de hinner. 
 
Den största skillnaden skulle jag nog säga är att Sjuksköterskorna har mycket större ansvar och har mer administativa uppgifter med mycket telefonsamtal och datorarbete, men också självklart att de sköter alla mediciner och kontakt med andra organisationer runt patienten. Undersköterskorna har mest ansvar över att patienterna får hjälp med dagliga rutiner sås om hygien, toalett och mat. 

Bra men tuff dag

Idag arbetade vi i helgrupp då det saknades två sjuksköterskor. Istället för att vara två röda och två blå grupper (indelade i vissa rum med patienter) var vi bara blå och röd som man arbetar på kvällarna. Tycker det är bra för då kan undersköterskorna arbeta mer tillsammans. När det är 4 olika grupper är man en undersköterska och en sjuksköterska som jobbar tillsammans, och i och med att sjuksköterskorna oftast är upptagna med annat så som mediciner och pappersarbete måste man leta rätt på någon annan undersköterska och låna denne från sin grupp om man behöver vara två på en patient som man oftast behöver på de tyngsta patienterna som behöver hjälp med allt. Visst får man mycket hjälp från sjuksköterskorna också så det är inget dåligt system, men de har ju som sagt mycket annat arbete att hinna med också. Anyway, vi var tre undersköterskor i min grupp och en sjuksköterska. Jag tog alla kontroller och de tog de flesta helhjälparna och fick upp alla till frukost med allt som hör där till. Kände mig inte så behjälplig idag men det blir väl så ibland, jag fick helt enkelt bli det tredje hjulet lite och då känner jag mig obehövd ;) 
 
En mycket gammal dam frågade mig idag hur gammal jag var. 19 år svarade jag och hon låg och funderade en stund. När jag skulle lämna rummet vinkade en man i samma rum till mig att jag skulle komma så jag gick dit. Han frågade, är du 19 år? Jajamen svarade jag och han tittade länge på mig. Du gör ett väldigt fint jobb för att vara så ung, sa han. Vad vill du bli när du blir stor? Sjuksköterska svarade jag, men han tyckte att jag skulle bli läkare! Senare under dagen promenerade jag och en annan sommarvikarie med honom till cafeterian för att han skulle handla lite choklad. När vi stod och pratade bakom honom i kön hör vi hur han säger, nej vi behöver inte slå in dom, de är till dessa två tjejer och pekade på oss. Framför honom låg två noblesse-askar och en liten chokladbit till honom själv. Han förklarade för kassörskan hur väldigt duktiga vi var och gav oss sedan varsin chokladask och sa, det förtjänar ni så duktiga som ni är! Jag blev väldigt rörd av hans otroliga vänlighet och givmildhet och jag kunde leva på detta hela dagen hur roligt det var att få höra att någon uppskattade mitt arbete. 

Eftermiddagen blev lite sämre. Att veta att tunga besked ska gå ut till relativt unga patienter om att de bara har några månader kvar att leva efter besked om cancertumörer är tufft. Människor vars familjer kommer att få dela det tunga besked att deras anhöriga kommer att gå bort inom ett par månader och att det inte finns något att göra, det smärtar mig. Det gräver sig djupt ner i mitt hjärta. Människor som inte hunnit leva hela sitt liv, kommer aldrig få chansen att uppleva allt de önskat. De kommer med vetskap om att det är deras sista sommar att sova bort dessa dagar i ett mörkt rum på sjukhuset. Varför finns dessa orättvisor? Varför har vi en 99åriga patienter när andra som inte ens är hälften så gamla ska dö? Grymma värld. Grymma orättvisa värld.

Mitt älskade korttids

Idag var mitt sista arbetspass på korttids för den här månaden. Nu har jag bara 2 kvar denna sommaren vilket är V34 i augusti varav ett är ett nattpass. Längtar lite tills sommaren är över och jag kan hoppa in på korttids som vanligt tidigare under året. Strålande väder har vi också haft idag. Vi spenderade en stor del av dagen utomhus vilket var så himla skönt! Delad grupp och satt i solen i gräset en stund med en av killarna och kollade på en annan buskille som jagade iglar i en liten damm. Härligt! Fick lite nackbränna och även på ena axeln, snyggt haha. 

Död

Jag är så himla trött. Min kropp är så trött att den knappt gör som jag vill längre. Igår jobbade jag 8-21 och det var starten på min andra 8 dagar-i-rad-period under denna sommaren. Måndag är jag ledig, fokusera Julia, fokusera. Det jobbiga är att jag jobbar tidigt alla dagar fram till lördag, annars hade det inte vart några problem. Bara jag får sova är det okej, men att gå upp 04:15 varje dag och inte kunna somna förns 12 är inte bra, jag avlider av trötthet. Hoppas på att det blir bättre imorgon. 

Jag hatar den där känslan man har på jobbet också att ingen tycker om en bara för att man är sommarvikarie. Jag hör hur det snackas om de andra vikarierna och undrar ju såklart vad som sägs om mig... Gäller även korttids. De säger att jag är bra, men jag hör hur de snackar om andra vikarier, hur kan jag veta om de egentligen tycker om mig? Gaaaah. Ibland får jag känslan av att jag aldrig kommer att passa in, aldrig kommer att bli en i gänget vart jag än kommer. På korttids känner jag mig hemma såklart, men man kan ju aldrig veta egentligen. På sjukhuset kan man ju känna tydligt från vissa håll att man inte är omtyckt medan andra behandlar en med respekt och vänlighet precis som mot alla andra. Vad är en fasad och vad gömmer sig under ytan? Mycket att klura på, tror jag bör sova nu innan tankarna tar över helt.

Intagningspoängen

Kollade på VHS nu och där kan man se vad intagningspoängen låg på i år. 
20,20 låg det på i år i Göteborg vilket är lägre än tidigare år där det legat runt 20,60. Dock har jag ju bara 19,60...

Av 1051 sökande har jag reservplats 41, inte så illa ändå! Jag kan inte låta bli att fortsätta att hoppas lite iallafall. I trollhättan låg intagningspoängen i år på 17,95 så där kom jag in lätt! Även via HP kom jag in då det låg på 0,8 vilket jag hade. Jag känner mig ändå glad och nöjd över att jag kommit någon vart med mitt hårda arbete i skolan! 

Sådärja!

Efter ca 15 minuters väntande på att ens kunna komma in på sidan kom jag äntligen in pga det stora besökstrycket på sajten. 

Jag är antagen till högskolan väst (tjoho) och står som reserv till Göteborgs universitet som jag redan visste. Jag har reservplats 41 i betygsurvalet och 199 i högskoleprovsurvalet haha! Där med kommer jag nog inte att komma in som reserv om inte väldigt många tackar nej till sin plats eller till sin reservplats. Man ska väl aldrig säga aldrig men sannolikheten är inte så stor :)


Detta får firas med lite kvällsjobb en fin fredag som detta. Ikväll ska vi beställa mat på jobbet, alltid gott! 
 
 
 
Nu väntar vi på det andra beskedet som kommer den 6 Augusti! Håll tummarna allihopa! 

åhhh

Har väntat på den har dagen i evigheter. Idag är dagen som jag kommer få veta vilken högskola jag kommit in på! Slängde mig på datorn när jag slog upp ögonen nu på morgonen och gick in på antganing.se där man ska få sitt besked. men NÄ, då kommer dom inte publicera det förns på eftermiddagen. Jag jobbar sent pass idag så jag hoppas att jag kan logga in på mobilen och kolla under någon rast, tidigare har det krånglat genom mobilen. 

En månads arbete

Idag har jag arbetat en månad på sjukhuset. Nu har jag bara lite drygt en månad kvar! Det går himla fort måste jag säga. Kommer nog att kännas lite konstigt till hösten när jag inte ska gå dit längre. Känns som jag kommit in i det mesta iallafall och har koll på läget. Har något att tillföra i arbetet liksom, känns skönt. 
 
2 dagar kvar tills jag får veta vart jag kommit in. Kan inte tiden gå lite snabbare haha? Imorgon jobbar jag kväll, liksom fredag. SKÖNT med sovmorgon, det är verkligen behövligt nu. Fredag hade jag dock velat bytt för att gå ut och dricka vin med min kära vän men ingen ville byta pass på jobbet tyvärr. Vem vill ha en fredagkväll egentligen?

4 dagar kvar

Om 4 dagar får jag äntligen besked om vart jag kommit in på högskola (eller rättare sagt vilken reservplats jag har i Göteborg, det är det jag är nyfiken på!). Jag är spänd av förväntan, samtidigt som jag kommer bli väldigt besviken  om jag ligger alltför långt ifrån. Ja den som lever får se! 
 
Idag skulle jag ha sovmorgon i och med att jag hade kvällspass, men nä då hade jag bokat in ett tandläkarbesök på morgonen. Inte lätt att få tid till läkare och tandläkare när man jobbar dygnet runt haha. Fick snällt stiga upp tidigt ändå, men jag hann allt göra mycket innan jag åkte till jobbet eftersom jag gick upp så tidigt. Att ligga och sola en stund var inte helt fel vill jag lova! Det har inte hänt under den här månaden jag jobbat. 
 
Idag fick jag ta mitt första venprov självständigt (utan att någon var med och bevakade mig). Mycket skönt, det går mycket bättre när man inte har någon som kollar allt man gör, man får sån press på sig då! En mycket bra känsla när det gick också och att jag slapp be någon om hjälp som jag fått göra ibland. Heja mig, nu kan det bara bli bättre! "när jag blir stor" ska jag bli expert på att sticka haha, det har jag bestämt! 
 
Imorgon är jag ledig egentligen men jobbar 8-17 på korttids, wiho. Fint väder ska det bli också så hoppas på utomhuslek så att man kan få njuta av sommaren för en gångs skull, för inne på sjukhuset dör man av svettningar istället haha. Det är slitsamt ibland haha. 

Juliaresan

Har följt dessa tjejer ett tag och tycker att de gör ett fantastiskt jobb med att ära sin vän Julia som gick bort i cancer förra året, samtidigt som de samlar in pengar till barncancerfonden. 

För någon vecka sedan fick jag se denna videon för första gången. Jag blir så otroligt berörd när det är barn som är drabbade och jag kan gråta i timmar bara jag ser något sådant här. Barn, små oskyldiga varelser som finns till för att leka, växa och ha kul- De ska inte ha cancer, de ska inte vara sjuka. 
 
Har följt den här bloggen ett tag http://mejaminmeja.blogspot.se/. Även fast jag inte känner dom så kan jag inte låta bli att tänka på dom varje dag och undrar hur det går för lilla Meja. Tittar in på bloggen varje dag när jag kommer hem från jobbet för att se hur hon mår! Det är också i mejas insamling jag skänkt pengar till barncancerfonden. Meja har också ett konto där man kan sätta in en slant om man skulle  vilja ge henne någonting. När jag läste det var jag inte sen att föra över en liten summa pengar! Självklart vill jag göra något för denna lilla tjejen om jag kan det, även om det bara är något litet. 

Vill avsluta med denna filmen som jag vill att ni alla ser och begrundar. Vill ni skänka en slant till barncancerfonden kan ni göra det HÄR. Vill ni läsa mer om de fantastiska tjejerna bakom Juliaresan kan ni göra det HÄR
 

Dagarna rullar på!

Var ledig igår och kunde såklart inte somna i tid igårkväll när jag visste att jag skulle upp kl 4. Slutade med att jag somnade kl 2 och när klockan ringde två timmar senare var jag mer än död vill jag lova! Bestämde mig för att ta en timmes sovmorgon och ta bilen istället, jag är ändå där samma tid som när jag tar bussen. 

De senaste gångerna när jag arbetat dagturer har det vart så himla lugnt att vi bara stått och hängt längs väggarna och väntat på att få något att göra. Skulle en patient hem stod alla som hökar och väntade på att få bädda iordning sängen bara för att få något att göra haha. Kvällarna brukar det dock hända mer. Jag vet inte varför, men det är alltid något att greja med då, och ibland blir det så stressigt att man får jobba över eller knappt ha någon rast. Konstigt det där, men jag föredrar absolut när det är mycket att göra än att bara gå och vänta och sega. Fy vad hemskt! 

Jobbar två dagar till och sen är jag ledig på söndag. Då ska jag åka till mormor över dagen och hälsa på på bohus-malmön. Känns så tråkigt att jag knappt hinner vara där denna sommaren. Brukar spendera minst 1-2 veckor hos mormor och förr var jag där hela somrarna och alla helger jag kunde. Har i princip växt upp där, saknar mitt andra hem! Nu blir det bara någon dag ibland. Hoppas på fint väder så att det kan bli lite sol och bad! 

En månad

Om en månad exakt så flyttar jag hemifrån! Kan knappt vänta. Idag har vi vart och kollat på en Soffa som vi ska ha och förra veckan röjde vi loss på Ikea. Det kommer bli bra det här! Dessutom får jag närmre till jobbet, ännu bättre! 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December