Tjoho

Imorgon ska jag äntligen jobba på Korttids efter nästan tre veckor! Det ska bli så himla kul, har saknat det jättemycket! Sjukhuset är kul, men inget kan slå korttids som ligger mig så nära om hjärtat. Den dagen då jag hittar ett jobb som får mig att längta efter att få gå till jobbet och som får mig att känna att jag aldrig vill gå hem- Då kan jag skratta mig lycklig. 

Det är knasigt det där. Jag längtade så mycket efter att få börja på sjukhuset, men nu går jag och längtar till de få dagar jag har på korttids. Kanske är det för att jag vet att dagarna där är så få, eller så är det bara för att de är världsbäst helt enkelt. Hur som haver, har bara ett kort pass imogon 12-17:30 men det är väl helt okej ändå. Jag får lite sovmorgon vilket är skönt innan nästa vecka slår på med nästan enbart tidiga turer. 

Au pair

Ända sedan jag gick i 8:an har jag velat åka till Usa och jobba som Au pair efter studenten. Jag spenderade min lediga tid åt att läsa bloggar skrivna av unga tjejer som levde livet så långt ifrån trygga Sverige. Dom gjorde något annorlunda och spännande med sitt liv under ett års tid. 

I höstas gick jag på möte och blev intervjuad osv för en organisation och blev godkänd. Jag fick börja skriva på min ansökan och allt gick min väg. Men så började jag fundera. Skulle jag verkligen skjuta fram mina studier ett helt år? Jag som längtat och väntat sedan jag var liten på att bli sjuksköterska, skulle jag verkligen vänta ett helt år till när jag då hade vetat att jag egentligen hade kunnat bli färdig ett helt år innan?
 
Jag la ner allt. Jag ville inte vänta. Jag ville bli färdig sjuksköterska allra helst NU. Förra veckan åkte min bästa vän iväg till Usa. Hon tog steget som jag aldrig vågade ta. Hon uppfyllde drömen som för mig bara förblev en dröm. Jag läser Au-pair bloggar varje dag och är så himla avundsjuk. Nu när jag börjat jobba under sommaren har jag insett att jag faktiskt kommer att arbeta i hundra år till och egentligen hade kunnat avvara ett år till något annat, men nu är det försent. Jag har skaffat lägenhet och är på G in i plugg-livet ännu en gång för tre år framöver. Jag får nöja mig med att drömma och läsa min väns blogg. Om jag arbetar riktigt hårt ska jag åka och hälsa på henne i vinter. Det blir allt bra det med! 
 
Om ni är sugna på att kika in på min kära väns blogg hittar ni den här : http://falmqvist.devote.se/


Ett tårfyllt avsked på landvetter förra veckan. 

Livets oundvikliga slut

På avdelningen där jag jobbar avlider patienter tyvärr ganska ofta. Det är en avdelning med många gamla och sjuka människor i livets sista skede. Det är alltid tråkigt när en patient går bort och man tänker på dess familj och anhöriga. 

Samtidigt vet man med sig att det tyvärr är livets gång och att det oundvikliga någon gång kommer att ske. Det vi som personal kan göra är att göra det fint hos den avlidne så att anhöriga kan få en fin sista stund. I veckan var mitt första sådant tillfälle. Jag har aldrig haft ont av sådant men personalen sa till mig flera gånger att säga till om det blev jobbigt. Turligt nog gick det finemang och jag ser inte på situationen på något konstigt vis utan en naturlig del i livet. Det känns lättare att tänka så. Det känns skönt att veta hur rutinerna ser ut även i dessa stunder. 

Pennlampa

När jag i våras beställde hem lite grejer så kollade jag på en rosa pennlampa men tänkte inte att jag någonsin skulle ha användning av en sådan. Märkte dock ganska direkt när jag började på avdelningen att man använder den dagligen i sitt arbete med tex strokekontroller då man kollar pupillerna. Därmed beställde jag hem en förra veckan och den funkar fint!
 
Det som är lite extra bra med den är självklart att den är rosa hehe, men också att den har pupillstorlekar på den samt att den har en liten måttgrej där man kan mäta i cm (vad man nu ska ha den till) bra är den iallafall! 

99 kr på vårdväskan.se
 
 

Glad midsommar!

Hoppas ni alla har haft/får en fortsatt trevlig midsommar! Är nyss hemkommen ifrån min första arbetsdag på egna ben. Det gick bra men var ganska lugnt.

Det var riktigt mysigt att försöka göra midsommar till något fint för de kära patienterna även om de är sjuka och ligger på sjukhus. Vi dukade långbord i dagrummet och vek blåa och gula servetter. Självklart fick vi ju inte glömma nubben så små genomskinliga medicinmått åkte fram som vi fyllde med vatten. Sill och potatis bjöds det på samt jordgubbar och grädde till efterrätt, även till de som äter timbal kost!

Vi försökte hålla det så trevligt som möjligt och försökte få med dom på snapsvisor samtidigt som vi skålade med vatten i våra medicinmått. Det uppskattades vill jag lova och alla tackade för att vi gjorde det så bra vi kunde för dom!

Fick utöver det beröm idag från en patient som jag hade hand om. När hans fru kom och hämtade honom för ett par timmars permission sa han till mig att jag skulle veta att jag var mycket duktig och att jag tagit det så lugnt och fint med honom idag vilket gjorde att allt kändes mycket bättre. Det värmde verkligen att få höra det!

Jobb, jobb och mera jobb

Det enda jag har att skriva här på bloggen är hur mycket jag jobbar haha. Mitt liv består just nu av jobb och sömn, om ens det.
 
I måndags jobbade jag kväll och gick bredvid en tjej jag aldrig träffat innan. Tre år äldre än mig och mycket trevlig. Dock fick vi VÄRLDENS stressigaste kväll och vi hade inte ens tid att ta rast för att äta utan fick äta i omgångar när vi hann. Märkte när jag skulle gå hem att jag under alla dessa timmar inte ens hunnit äta upp min macka som stog framme på bordet utan den hade jag bara hunnit ta några tuggor på mellan alla ringningar och allt att göra. Vi fick in 4 nya patienter varav en av dom var riktigt sjuk och krävde mycket omsorg och vård. Det var prover, kontroller, köra till röntgen, lämna prover och ja allt möjligt under hela kvällen. Inte en sekund kunde vi sitta haha. Fast det var ganska skönt faktiskt att ha något att sysselsätta sig med hela tiden. Fick förresten ta ett venprov för att öva. Skulle även få ta ett till senare men damen var för svårstucken så det blev det inget med. 
 
I tisdags var jag ledig men hade ändå hela dagen fullspäckad med grejer att göra. Hann ställa klockan för att träffa gammal klasskompis för frukost, duscha, åka till maxi och sedan dra till mormor två timmar bort och hälsade på henne i några timmar och tog även en sväng förbi pappa på kvällen som bor på samma ställe. Råkade ju dock bli kvar där till 10 och det tar två timmar hem. Behöver jag ens säga att jag var trött när klockan ringde klockan fyra?
 
Idag var det ju som sagt tidig tur jag gick. Det var två bredvidgångar och massa vanlig personal så vi hade alldeles för lite att göra idag, höll på att somna ett flertal gånger. Mot eftermiddagen stod vi alla och hängde mot en vägg och bara väntade på att en patient skulle larma så att vi fick något att göra. En tjej som är ett år äldre än mig lät mig ta venprov på två patienter också för att få färdighet i det hela. Misslyckades dock med båda då hon fick ta över och gräva efter kärlet lite innan det kom blod. Jag hatar att misslyckas...
Hon tyckte sedan att jag kunde få öva på henne så det gjorde jag glatt! Första armen tog jag en butterfly eftersom jag tycker dom är lättare att sticka med samt att man ser när det komme blod innan man stoppat in röret. Träffade inte riktigt rätt där heller men efter lite lirkande kom det minsann blod. Efter det var hon så generös att jag fick ta i andra armen också och då valde jag att sticka med en vanlig nål med vacutainer eftersom jag tycker det är svårare. Där kom det blod direkt och det forsade ut i röret så snabbt att det skummade sig haha. Fina blåmärken hade hon efter mig sen iallafall, underbart! Fattar inte hur jag lyckas med det varje gång haha.
Efter det så var jag och den andra tjejen som gick bredvid tillslut så uttråkade att vi bokstavligen talat letade efter grejer att göra. Kollade om någon behövde hjälp på rummen, bad om att få lämna prover i labbet (Något som alla drar sig för egentligen för att man måste gå en bit). Vi rensade även strumpor i strumpförrådet. Så kul var den här dagen alltså! 
 
Imorgon är min sista bredvidgång, sen på midsommarafton jobbar jag själv för första gången. Det känns lite läskigt samtidigt som det ska bli skönt. Det känns lite jobbigt att gå bredvid också för då är det svårt att veta vad man ska göra eftersom man egenltigen är en man för mycket. Jag tror att det blir lättare exakt när jag vet att det och det måste jag göra osv utan att känna att det inte är mitt jobb. Får se hur det kommer gå helt enkelt! 
 
 

En dag kvar

Imorn ska jag upp tidigt för att åka med min bästi till flygplatsen och vinka av henne då hon ska åka till USA i ett år. Hur ska jag klara det...

Därefter ska jag jobba mitt sista pass innan min lediga dag! Känns skönt att ha klarat av att jobba dessa åtta dagarna i streck! Det har vart tufft och jag har varit dödstrött men det kan man väl inte undgå! Idag var första dagen som jag faktiskt börjat känna att jag kan lite. Har tagit alla kontroller själv, mews, strokekontroll och framförallt hållt reda på tiderna osv. Har dessutom skrivit in allt själv i melior (patientjournalen). Det börjar arta sig! Har dock ännu inte fått ta något venprov och jag vill gärna kunna det innan jag börjar jobba på riktigt så att säga...

Annars är det bara rutinerna jag behöver få in mer i huvudet! Ibland vet jag inte vad jag ska göra och det måste jag få in i huvudet så att jag alltid har något att göra även om patienterna inte behöver hjälp!

Id-kort

Idag fick jag äntligen pratat med chefen om alla praktiska grejer så det var toppen. Fick papper så jag kunde fixa id-kort och parkeringstillstånd. Fick bilden i färg på kortet, fy vad hemskt haha! Menmen.

Det som jag dock inte lyckades fixa var ett skåp. Det fanns inget ledigt så jag frågade en annan vikarie om vi kunde dela men hon hann gå hem innan jag hann få en nyckel av henne så nu får jag gå hela helgen utan skåp igen. Segt! Måste bära med mig allt hem varje dag och dessutom byta om i ett förråd på avdelningen. Inte det roligaste kanske. Får fixa det med henne på måndag!

Tjoho

Fick mejl från antagning.se om att mina betyg var kontrollerade och att jag kunde logga in och kontrollera att allt stämde. Var tydligen obehörig till högskolan i Skövde som jag sökt som 4 val? Anledningen var att jag inte hade läst naturkunskap B, men det ska medicinsk grundkurs täcka vilket det gjorde på alla andra skolor förutom den. Konstigt! Inte för att jag vill gå där men min kära vän vill och hon har antagligen fått samma som mig då.

Iallafall. Fick en liten glad överraskning då jag tydligen räknat fel på mina betyg och fick 19,60 istället för de 19,40 som jag trodde! Inte helt fel må jag säga! Hoppas hoppas på Göteborg nu! Ca en månad kvar till första antagningen. Ska bli spännande!

Jobbelijobb

Ännu en arbetsdag är passerad och har spenderats på korttids (mitt andra jobb). Åh vad jag älskar att jobba där. Det är med i sorg i hjärtat som jag lämnar idag, nästa pass där är den 9 juli. En hel evighet känns det som. Fram tills dess ska jag bara jobba på sjukhuset och en dag på ett tredje ställe som hör ihop med korttids.

Har hela 6 dagar till att gå bredvid på sjukhuset så det ska bli spännande. Något som dock är lite osmart är att jag är på väg hem från jobbet nu 10 på kvällen och börjar 06:45 imorgon. Kommer att vara hemma om ca en timme och har ingen matlåda tills imorn, bra jobbat Julia!

Mer update imorgon om hur allt gått! Hoppas på en spännande dag!

Betyg

Idag fick jag hem mina betyg på posten, på fint papper med rektorns underskrift. Tjusigt! Fick även ett intyg om att jag läst räddningsmedicin som en liten extrakurs utöver vad som ingår i programmet, så antar att det kanske är något att visa upp till framtida jobb!

Ska kopiera dom och lämna in till min chef på fredag! Hon ville ha dom så fort som möjligt, för det är ju egentligen beviset på att jag faktiskt är undersköterska :)

Mitt huvud snurrar

Två arbetsdagar är gjorda, eller rättare sagt en arbetsdag och en introduktionsdag. I måndags jobbade jag 13:30-22:00. Fick tyvärr inget passerkort, skåp eller någon som helst info alls så jag fick byta om i ett förråd på avdelningen och jag vet fortfarande inte hur jag ska göra med flexen och allt för att stämpla in och ut på arbetspassen för att få betalt. På fredag ska jag dock få allt sånt så det blir skönt. Får fixa mig extra snygg till fotograferingen till mitt Id-kort ;) Nä skämt åsido men det blir perfekt att kunna komma in utan att behöva be någon annan i personalen att öppna osv. 
 
Första dagen gick bra, men det var mycket att ta in! Kände mig som en riktig nybörjare samtidigt som de ändå hade lägre förväntningar på mina kunskaper än vad som faktiskt stämmer. Det kändes lite som första dagen på en praktikplats kan man väl jämföra det med. Dock är det bättre att dom berättar saker jag redan vet än att inte berätta något. All kunskap är bra! Är fortfarande helt lost när det kommer till många ord och sjukhustermer, men samtidigt känner jag ändå att jag har en bra basgrund från både skolan men också tv-serien Sjukhuset. Tackar gudarna för att den serien finns säger jag bara ännu än gång! Nu kan jag massor som jag lärt mig därifrån. 
 
Idag var det introduktionsdag som startade kl 8 och gissa om jag var trött när jag kom hem 23:15 igår och skulle upp 05:45 idag. Menmen det funkade och jag kom i lagom tid till jobbet. Dock var det bara jag och en annan sommarvikarie som jag jobbade med igår som var där. Vi började undra vart de andra vikarierna var då vi inte fått någon informaton om vart vi skulle gå. Tillslut kom chefen och hämtade oss och då satt redan alla andra i en konferenssal och väntade. Oops, men inte lätt när vi två började jobba igår och inte fått någon information när de andra har jobbat i en vecka och känner till allt osv. Jag och den andra tjejen ses som de två nya som ingen sett haha. Trevligt trevligt, det ska vi väl ändra på hoppas jag! 
 
Dagen var oerhört lång och jag måste säga långtråkig. Att lyssna på information från olika arbetsgrupper mellan 8-17 är inte riktigt min grej. Höll på att somna ett flertal gången kan jag ju erkänna. När vi äntligen blev släppta hade jag kunnat gråta av lycka. Åkte hem fort som bara den och nu ligger jag här och funderar på om jag bör sova en stund, för jag är olagligt trött alltså!
 
Imorn är jag "ledig" och ska åka på turridning med mina kära vänner på morgonen. Där efter är de dags att åka till mitt andra jobb för att jobba 14:30-21. Jaa, jag har ju fullt upp som ni ser! Även torsdag ska spenderas på mitt andra jobb och sedan är helgen +måndagen på sjukhuset. Detta innebär att om en vecka har jag en ledig dag. Det ska bli skönt att sova! Egentligen har jag inte ont av att jobba bara jag slipper gå upp halv 5 varje dag. På söndag jobbar jag kvällspass så då får jag sovmorgon iallafall. Skönt!

Imorgon drar allt igång!

Imorgon börjar jag äntligen jobba på sjukhuset, hur sjukt är inte det? Jag som gått och längtat och väntat sedan Januari. ÄNTLIGEN må jag säga. Jobbar 13:30-22:00 så skönt med lite sovmorgon innan jobbet:) Går bredvid nu dom första dagarna så imorgon ska jag installera mig och försöka ta in så mycket som möjligt om avdelningen och mina arbetsuppgifter. Det kommer bli en intressant dag. Hoppas jag får en bra undersköterska att gå bredvid! 
 
Grejerna är framplockade inför imorgon och mitt hänglås som hängt med mig på diverse praktiker och skolor ska också fram, för under de närmsta 10 veckorna ska det få hänga på kungälvs sjukhus hehe! 
 

Antagningsstatistik

Satt och kikade ännu en gång på antagningspoängen till Göteborgs universitet. Även om jag vet att jag inte kommer in så grämer jag mig fortfarande över att det är så nära. Kollade på vårens antagningspoäng och insåg att jag faktiskt har poäng för att komma in under vårterminen. Det svider ännu mer i hjärtat att veta. Hur mycket jag än vill gå på Göteborgs universitet så tror jag inte att det är värt att vänta ett halvår. Jag kommer bara tycka att det känns tråkigt att ha en termin kvar när jag skulle vetat att jag hade vart färdig våren 2016. Naeee. Men bra sugen är jag allt!

Min dröm är att få arbeta på Sahlgrenska, och när man läser på Göteborgs universitet får man sina praktiker på dessa sjukhus. Läser jag i trollhättan får jag praktik på sjukhus i trollhättan/uddevalla osv. Ahh hatar det här. Hoppas att något hänt och att det helt plötsligt är många som söker med sämre betyg än jag. Då kanske jag har en chans ;) Fast nää. Det är väl bara att ge upp.
 
 
Bl är den gruppen som jag söker till. Även HP men där har jag ingen chans med mina 0,8 haha. 

Inspiration

I tisdags när jag var på ett av mina vad det känns som miljontals återbesök efter mina ryggoperationer pratade jag lite med en sjuksköterska som jag lärde känna när jag hade praktik på mottagningen en dag under min undersköterskepraktik. Jag berättade att jag var färdig undersköterska nu och att jag ska börja läsa till sjuksköterska till hösten. Hon tyckte det var jätteroligt och sa att jag kunde höra av mig om jag ville låna några böcker av henne. (Om dom inte är för gamla, hon blev färdig 2007). 

Varje gång jag pratar med henne så blir jag så otroligt motiverad till att bli sjuksköterska. Hon är precis så som jag själv önskar bli i framtiden. Hon är trevlig, ser patienterna som dom är och är alltid glad och tillmötesgående. Hon anser sig inte heller vara bättre än någon annan som många andra sjuksköterskor som jag träffat på gör. Hon arbetar ju dessutom med mitt drömyrke- Ryggar. Om 3 år när jag förhoppningsvis är färdig sjuksköterska ska jag eftersträva att bli som henne, men även som alla andra underbara undersköterskor och sjuksköterskor som jag träffat under mina egna vårdtillfällen. Jag vill bli den där som patienterna uppskattar och kommer ihåg efter sin vistelse på sjukhus. Framför allt vill jag vill bli den som kan få ledsna patienter att skratta när dom har det som tyngst. Jag vill kunna göra skillnad för patienten, inte enbart med det medicinska. Jag ser fram emot framtiden. 
 
Såhär hade mina lärare skrivit på tavlan på studentdagen. På mig står det:

Egna erfarenheter = Bra-ha-kunskap. Jag måste hålla med om att det stämmer till tusen. Utan mina ryggoperationer hade jag aldrig fått en insyn i hur det är att vara patient och vad man värdesätter som mest när man faktistk inte mår bra. Är så himla glad att jag fick möjligheten att se vården från patientsidan innan jag ska ut och arbeta för nu vet jag hur man ska och inte ska behandla patienter. 
 
 

En vecka

Nu är det bara en vecka kvar tills jag börjar jobba. Känns sjukt men samtidigt väldigt spännande!
 
Fick mitt schema från mitt andra jobb idag också så nu har jag ett par extratider inbokade mellan mina tider på sjukhuset. Galet fullspäckad schema men det är så jag vill ha det.
 

Att komma tillbaka till verkligheten

Lever fortfarande i någon slags dvala sedan studenten. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv och nu går jag runt och känner mig deprimerad för att jag vet att jag aldrig mer kommer att få uppleva den dagen och den lyckan. Jag känner också sorg över att jag aldrig mer kommer att se mina underbara lärare som stått mig nära under dessa åren och inte heller vissa klasskompisar. Jag hann inte ens säga hejdå till mina lärare. Stod bredvid dom vid utsläppet och sa "vi ses där ute" innan jag sprang ut som en galning med resten av klassen. Tyvärr såg jag dom inte mer då man hade fullt upp med släkt och att ta bilder osv. Får hälsa på dom någon dag och säga hejdå!
 
Tänkte lägga upp en bildbomb från min student!
 
 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December