Jag är friiii

Tjoho! Första kursen är godkänd och färdig! Eller ja nästan, väntar på svar på en av våra mindre tentor som jag lämnade in för ett tag sedan. 
Redovisningen idag gick iallafall bra och vi fick godkänt på vårt arbete. Jag var så nervös innan det var vår tur att min puls säkert låg på 100 den 1,5 timmen vi var tvungna att vänta på vår tur, och då överdriver jag inte. Det enda jag kunde tänka på var mitt hjärta som slog så hårt att det kändes som om det skulle hoppa ur bröstkorgen. När det sedan blev vår tur började jag som vanligt att svettas, hjärtat slog om möjligt ännu hårdare än innan och hade jag inte haft mitt papper att läsa från hade jag inte fått fram något alls. Hatar när det blir så. Nu är det iallafall slut på denna hemska kurs!
.
Förresten, det gick bra när den andra gruppen skulle opponera och vi skulle svara. Dom tog inte upp allt dom hade skrivit på pappret utan höll en fin ton mot oss och berömde vårt arbete emellan några frågor/kritik dom hade mot vårt arbete, ingen fara där inte! Skönt att dom inte tog upp språkmissarna i arbetet. Däremot var det en annan grupp som fick ta emot sjukt mycket hårda ord och kritik från en kille i en annan grupp. Alla satt och skruvade på sig för att det var så pinsamt att höra hur hårt han gick på och hur upprörda gruppen blev och man kände den spända stämingen. Ingen kunde riktigt förstå hur han kunde med, och det hela var bara obekvämt och pinsamt, usch. 
.
Nu ska jag greja lite här hemma innan jag går och lägger mig. Imorgon är det som sagt jobb igen och därefter en helg fylld av aktiviteter med vänner, något som annars brukar få komma i andra hand när jag erbjuds jobb varje helg. Nu ska jag unna mig en ledig och rolig helg!

Det där med att opponera

Idag samlades vi i gruppen för att opponera på en annan grupps arbete som vi blivit tilldelade. Olyckligtvis (enligt mig) fick vi min närmsta vän i klassens arbete, inte så kul att opponera på någons arbete när man känner personen så väl, man vill inte komma med något som kan verka elakt ;)
.
Vi hade en trevlig ton genom hela texten vi skrev om deras arbete och kom med mycket uppmuntrande ord och la även in en del grejer om vad vi tyckte kunde förbättras etc. När jag nu läste vad en annan grupp skrivit om vårt arbete blev jag väldigt irriterad. De Ifrågasatte och klagade på det mesta trots att vår handledare godkänt det och sagt att det vart jättebra. En i min grupp är inte född i sverige och är därför inte helt inne i det svenska språket. Jag och resten av vår grupp har ändrat mycket för att få korrekt svenska men i hennes sista del valde vi att inte gå in och ändra då vi tänkte att vi inte vill peta i hennes grejer då det faktiskt kan såra. Gjorde vi fel? Jag vet inte vad man ska göra i sådana situationer. Vi fick väldigt mycket kritik för just den delen av texten av gruppen som opponerade på oss iallafall. Skulle vi gjort annorlunda? Tacksam för tips inför liknande situationer i framtiden. 
 
För övrigt var jag och lämnade prover för att bli blodgivare idag. Fick fylla i en hälsoblankett och fick dra hela ryggoperations-historien samt tala om när jag fick blod och vad för ingrepp det var i ryggen. Medan sjuksköterskan tog prover frågade hon mig vad jag ville jobba med sedan när jag är färdig sjuksköterska. Jag svarade att jag gärna ville testa lite olika till en början men att ambulansen lockade mig lite. Då sa hon: 
- Ska du verkligen jobba med det med tanke på din rygg? Klarar du verkligen det? 
Blir SÅ irriterad på dessa kommentarer. Ja, jag har en stelopererad rygg. Jag är inte dömd för livet, jag kan göra näst intill allt som alla andra kan, bara på mitt egna vis. Vill jag så kan jag, det är mitt måtto. Tränar jag och blir stark i både ben, rygg och armar kan jag arbeta i ambulansen lika väl som alla andra. Människor, var inte så trångsynta! 
 
Nu ska jag sätta mig och skriva ner lite punkter inför morgondagens redovisning. Nervöst är bara förnamnet. Jag gillar inte att stå inför 30-40 pers och prata....

Snart slut!

Imorgon ska jag träffa min grupp i skolan igen för att opponera på en annan grupps arbete. På torsdag ska vi sedan redovisa vårt arbete och SEN är den här jäkla kursen äntligen slut! 
Vi skickade in vår rapport i fredags efter sjuuuukt många timmars slit totalt. Vill aldrig mer göra om det här, och det är bara början haha. Nästa vecka börjar Anatomi och fysiologi-kursen. Ska bli sååå kul. 
.
I söndags jobbade jag 13:30-22 på sjukhuset, igår 8:30-21 och idag 9-21 på korttids. Imorgon och torsdag är det skola och på fredag jobbar jag 8-15:30 på korttids. Älskar när barnen har höstlov, då blir det mycket jobb ;) 
.
Här är boken vi ska ha till nästa kurs! Mycket intressant, ska bli så kul att få lära sig mer om kroppens funktioner. 
 

Vetenskap på hög nivå

Fy vad jag är trött på den här kursen nu! Jag och min grupp ska som sagt skriva en rapport utifrån vetenskapliga artiklar, men vi blir aldrig färdiga känns det som! Vi sitter tillsammans i flera timmar varje dag men än är vi inte färdiga på ett bra tag! Hoppas att vi är färdiga på fredag då jag ska jobba på mitt ena jobb måndag och tisdag nästa vecka då barnen har höstlov! På torsdag nästa vecka har vi redovisning och sen är det slut på det hela! Sköööönt! Därefter börjar anatomi och fysiologin :) 

Förresten, vaccinet jag fick för snart tre veckor sedan har börjat visa sig haha. Aj nu varar det och gör jätteont! Kommer få ett snyggt ärr ;) 


Sista dagen på praktiken!

Idag gjorde jag min sista dag på praktiken. Fick sticka lite folk och fick höra av min handledare att jag hade känsla för att sticka, det var kul att höra :D jag tycker det är himla kul att stickas, kanske ska satsa på att jobba i labbet eller något i framtiden vem vet ;) 

Var lite sorgligt att lämna vårdcentralen även om det bara vart 5 dagar! Min gullehandledare och alla andra snälla söta sköterskor! Hoppas på att få se dom någon gång i framtiden! Vetenskapliga artiklar

Seminariet idag är godkänt, skönt! Det gick faktiskt bra, har insett att jag inte behöver vara nervös inför dom längre, för även om man inte kan allt så lär man sig av varandra och man behöver inte kunna allt redan när man kommer dit, utan man får lov att fråga. Skönt. 
 
Imorgon stiger jag och min grupp in i vetenskapsbubblan igen. Då är det nämligen dags för oss att sätta igång med vårt arbete på riktigt. 5 vetenskapliga artiklar ska vi hitta som passar ämnet, utav dessa måste det vara blandat kvalitativa och kvantitativa artiklar vilket inte är så lätt. Vi får se hur det går imorgon! 

Seminarium

Ja, nu var det åter igen dags för seminarium! Denna gång handlar det om vetenskapsteori, mycket spännande kära vänner... Eller inte. 
 
Har haft praktik hela dagen idag samt jobbade en kvällstur igår vilket har lett till att en enorm trötthet har infunnit sig i min stackars kropp idag. Först nu på kvällen började jag med mina förberedelser inför morgonens seminarium, får se hur länge jag får sitta här! Paradigm är ett svårt ord som jag inte riktigt får grepp om. 
 
 

Jobb

Under förmiddagen var jag i skolan och hade "lektion" på biblioteket om hur man sökte vetenskapliga artiklar. Halva min grupp var borta vilket innebär att det var jag och en tjej till som satt och kämpa med det hela. Vi insåg ganska direkt att det var jättesvårt och att man verkligen behövde begränsa sin frågeställning något enormt om man inte ville ha 80 000 träffar och man ska ha 5 artiklar. Jättesvårt att få fram en bra artikel! Vi bestämde oss iallafall för att skriva om etisk stress bland sjuksköterskor, får se om vi får fram något. 

Efter det åkte jag till jobbet och min buss var självklart sen så fick springa för att hinna och ändå blev jag någon minut sen. Sprang på chefen som undrade om jag kunde jobba söndag kväll och ja varför inte, min enda lediga dag ;) 

En ganska lugn kväll på jobbet tyckte jag. Skönt med tanke på att min huvudvärk höll på att döda mig och att jag var dödstrött. Nya tag på söndag, imorn blir det Ullared!  Fick inviga mina nya skor och min nya hårfärg för mina kollegor! ;) 

Delkurs 3

Nu har delkurs 3 startat och denna handlar om Vetenskapsteori, kvantitativa och kvalitativa metoder samt forskningsprocessen. Som ni kanske märker är det inte det mest spännande jag läst om men vi får se hur det går ;) Vi har nu fått nya grupper så den gamla trygga gruppen tillhör nu det förflutna. Min nya grupp innehåller ca 15 pers men vi är uppdelade på 4 olika grupper så jag jobbar nu tillsammans med 3 andra. Tillsammans ska vi under de kommande 5 veckorna skriva en rapport tillsammans utifrån vetenskapliga artiklar om hur stress påverkar olika vårdyrken. Det ska bli spännande men samtidigt lite jobbigt, nytt ämne, nytt sätt att skriva och med nytt folk. Dessutom gillar jag inte att jobba i grupp så himla mycket då jag måste anpassa mitt schema så mycket efter alla andra (vilket innebär mindre jobb för min del). 
 
Imorn ska vi till biblioteket och få hjälp från personalen där med lite tips om sökord mm och dom ska även visa hur vi ska söka i databasen efter vetenskapliga artiklar (Jajamen, google är absolut förbjudet). Detta är under förmiddagen och efter det ska jag åka och jobba kväll på sjukhuset, det ska bli kul det var himla länge sedan jag var där! 

Jag ska bli bättre, lovar!

Tina

Hej! Tycker det är jättekul att du har gjort en blogg som har med din utbildning att göra. Ska själv bli sjuksköterska och hoppas komma in till våren. Förstår om det är mycket att göra och att man kanske inte kan skriva om allt, men jag tror jag talar för många som också vill bli ssk när jag säger att det hade varit såå roligt och intressant att få så mkt info som möjligt om vad ni gör och få bilder och allt så mkt i detalj som det bara går! :D lycka till med allt, och jag tittar in här varje dag och kommer fortsätta med det :) kram

 

Hej Tina!

Roligt att du gillar min blogg! :D Jättekul att du också vill läsa till sjuksköterska, jag håller tummarna för att du kommer in till våren! :) 
Ska absolut försöka skriva mer om vad vi gör om dagarna samt ha lite mer bilder :D Det är bra att ni påminner mig och jag ska försöka bli bättre, hade själv älskat att få läsa en sån här blogg för ett tag sedan då jag själv inte visste hur det var att plugga till sjuksköterska :D Tycker även nu att det är kul att läsa om andra som pluggar så mer ssk bloggar åt folket tycker jag ;) 
Tack snälla för din kommentar, kram!

Vaccin

I fredags tog jag sista tvinrix sprutan (tog de första två för ett år sedan när jag skulle till Indien) och gjorde även ett tbc test på ovansidan av underarmen. Ajaj! Allt detta får vi gratis genom skolan så man får passa på tänkte jag (förutom hepatit à som ej ingår men som man kan lägga till för) . Igår (måndag) skulle jag komma tillbaka för att få tbc vaccinet om inte testet visat något, och det gjorde det inte. 

Av tbc vaccinet får man ett stort ärr, det talar alla om. Därför får man sprutan bak nästan vid armhålan för att läkare i framtiden ska kunna se om man fått vaccinet eller inte genom att leta efter ett ärr där bak. Iallafall, är lite spruträdd (absolut inte nålrädd, bara spruträdd). Det gick bra till en början men efter att vaccine var taget kändes det som hundra getingar stack mig om och om igen där bak och så höll det på i några minuter, men sen gick det ju över snabbt. Aj var det, skönt att ha det avklarat! 

Fick veta att märket skulle lägga sig ganska snabbt men att det om va en månad skulle förhårdna och bli en hård böld där som sedan skulle spricka och läcka var- där av ärret man får. Detta håller alltså på i ca 8 veckor, inte så kul! 

Till en början såg allt bra ut och man såg knappt vart den var tagen, men imorse när jag vakna hade jag jätteont, nästan som en öm finne haha! Idag har den bara växt och nu är den lika stor som en enkrona. 

Nu har jag väldigt ont i armen och har svårt att ligga på sidan eller att röra armen bakåt osv. Hoppas det lägger sig snart! Menmen, nu är jag skyddad mot hepatit A och B samt tbc, inte illa! 


 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December