Seminarium nr 2

Nu var andra seminariet avklarat! Har kommit närmre min grupp och kände mig trygg med dom så hade inga problem att prata. Det går så lätt när vi bara är vår grupp och inte massa andra, idag var vi 9 plus lärare, perfekt! Dock måste jag bli bättre på att börja plugga i tid. Vi skulle förbereda oss genom att svara på 10 frågor och ha med oss våra reflektioner på papper så att vi kunde redogöra för en varsin fråga som lottades ut. Det var ganska svåra och trixiga frågor och tre tjocka böcker att leta i så inte det lättaste att hitta svaren på. Började kl 21 igår kväll, smart va?
Hann färdigt med 6 av 10 frågor och gick upp tidigare imorse och gjorde färdigt resten. Nä skärpning Julia!
 
Iallafall, vi fick personlig feedback efter seminariet och denna gången var det en annan lärare som höll i det. Hon sa att jag verkade bra påläst och hade egna erfarenheter som jag har väldigt stor nytta av. Hon sa även att jag var med aktivt i diskussionen och hade bra åsikter och synpunkter. Yay! Mycket bättre än förra gången då det enda jag fick höra från den läraren var att jag var en tyst person. Det handlar inte om hur man är som person om man kan kliva ur det när det väl är dags, att man pratar även om man egentligen är en av de tysta, det borde hon ta lärdom av ;)

Gårdagens praktik

Igår var jag på min praktik igen och denna gång var jag och min sjuksköterska placerade i laboratoriet. Hon undrade först om jag hade tagit prover någon gång och jag svarade att hehe ja det gjorde vi hela tiden på jobbet. Bra sa hon då, då kan du ta kapillärprov då? (stick i fingret). Haha jajamen, det kan jag minst sagt. Vi har ett flertal sådana prover varje dag på jobbet! Sa även att jag kunde ta venprov.
 
I labbet jobbar en undersköterska som främst tar hand om provtagningen men vi var där för att hjälpa henne att ta emot patienter, så där inne fanns två stickstolar osv. Första patienten tog min handledare men andra patienten som var en glad herre med en svenska som var sisådär, som glatt erbjöd sin arm åt studenten. Tackar! Jag som vanligtvis brukar sticka med butterfly blev lite nervös när de bara hade vanliga nålar men det var inga problem. Visst blir man lite nervös att man inte ska pricka rätt när man ser sin handledare ta ett prov på en halv minut utan problem, alltid lika pricksäker! Men, det gick bra som sagt. 
 
Fick alltså under dagen ta prover, urinprov, kolla på hur man tar halsprov mm och ja bara tog emot patienter. Den sista mannen som kom in ville inte att studenten skulle få stick honom då han hade blivit stucken många gånger dagen innan och inte ville riskera det (tror han var lite nålrädd). Men, när min handledare sa att kärlen var bra lät han mig lite tveksamt ta det ändå. Prickade direkt och samtidigt som jag fyllde rören frågade jag honom om det gick bra eftersom han hade vänt bort huvudet. GICK DET? sa han, han som tidigare hade påstått att han var svårstucken. Jajamensan. 
Det var en duktig student du har sa mannen till min handledare. Därmed kunde jag vara nöjd över dagens insatser och gå hem.

Idag i skolan hade vi Workshop vilket i slutet innebar en redovisning framme vid tavlan för halva klassen (120/2=60 pers). PUH säger jag bara såhär i efterhand. Det gick bra, darrade inte ens på rösten! Det enda jag kunde känna var värmen som kokade inifrån min kropp och ut i öronen, men det är ju inget ovanligt då jag serisöt lider av klimakteriebesvär haha. Kan ta det i ett annat inlägg när jag fått mina provsvar. 

Svar på fråga från Anna

Anna

Hej jag är en tjej från dalarna som funderar på att söka till sjuksköterskeprogrammet i göteborg nu i vår. Så därför hade det varit kul att höra vad du tycker om utbildningen och kanske tips på bra bostadsområden i närheten av universitetet. 
Har hört att kviberg ska ha fina lägenhteter men att det är en bit från skolan då? 

Tack på förhand :-d

Svar:

Hej Anna! 

Roligt att du också vill läsa på Göteborgs universitet! :) Det finns många fina lägenhetsområden men det är SJUKT svårt att få tag i lägenhet, men är man ihärdig och letar ska det nog gå :) Du kan också ställa dig i kö till studentbostad om du skulle vilja :) Jag tycker att utbildningen är jättebra med ett lagom tempo än så länge. Utbildningen på GU är väldigt Forskningsinriktad och skiljer sig lite på det sättet än från andra skolor, men än så länge tycker jag bara att allt vart bra. Det jag tycker är bäst med utbildningen på GU är att man får praktik alla terminer, och att man redan första terminen ganska snabbt får komma ut på praktik, vilket gör att man får en inblick i hur det är att vara sjuksköterska på riktigt :)

Lycka till!

 

Praktik

I fredags var det son sagt dags för praktik på vårdcentralen. Alla där var supertrevliga! 
Jag fick gå med en distriktssköterska och vara med på alla hennes arbetsuppgifter. Hon hade ett dubbelset med hörlurar så när hon tog emot telefonsamtal fick jag också ett par hörlurar så att jag kunde höra hela samtalet, det var väldigt givande och jag försökte ta in lite vilka följdfrågor hon ställde och vilken information som var viktig för henne så att hon kunde ta bra beslut! 

Fick även vara med inne på lab där de tog prover och sånt men det mesta hade jag ju koll på från jobbet. Mitt i allt kom en läkare rusandes och bad oss följa med till äldreboendet ovanför där en patient med kol hade väldigt svårt att andas. Vi tog med oss syrgas och sprang upp till boendet! När vi kommer in ser jag att det är en av mina tidigare patienter från sjukhuset! Skönt med ett välkänt ansikte och att jag faktiskt hade bakgrundsinformation om denna patient och hur denne hade klarat sig tidigare på sjukhuset osv. Boendet hade redan ringt ambulans och så länge gav vi syrgas och medicin för patienten att inhalera. Eftersom kolpatienter inte får få för mycket syrgas måste man vara försiktig med det eftersom det kan leda till att patienten slutar att andas. 
Mitt i allt vänder sig läkaren till mig och säger åt mig att springa ner och hämta en mask jag inte ens minns namnet på. Snacka om press när man har sin första dag och inte vet något eller hittar något. 

Gick ner till vc igen och bad en sköterska om en mask jag inte visste namnet på. Hon gav mig en mask till syrgasen och jag var ganska säker på att det inte var en sådan dom ville ha men eftersom jag inte kon ihåg vad den där jäkla masken hette fick jag snällt vandra upp med den, och det var såklart fel haha. Ambulansen kon strax där efter iallafall så det gick bra ändå. Får se om jag ser patienten när jag jobbar nästa gång igen! 

Fick efter det vara med under en operation som dom så fint kallar det. Dom skulle ta bort födelsemärken på en patient vilket jag själv gjorde förra året. Dom sa att stygnen skulle sitta i 12-14 dagar till patienten och nu förstår jag varför mitt ärr är stort och utdraget som en enkrona, mina stygn fick bara sitta 6 dagar, skitläkare som tog bort mitt födelsemärke som inte visste bättre ;) 

Det värsta på hela dagen var att vi inte hann ta någon frukostrast så när kl var 12:30 var jag döhungrig efter en tidig frukost kl 6 på morgonen. Jag brukar vanligtvis vara superhungrig när kl är 8-9 så ni kan ju tänka er vad jag led haha!  Nya skor och stödstrumpor

Igår köpte jag och några klasskompisar träskor nere på Sahlgrenskas skobutik! Har aldrig förstått varför folk går runt i träskor på jobbet med dom var så grymt sköna vilket jag aldrig hade kunnat föreställa mig! Valde snyggaste färgen också ;) 

Passade på att köpa ett par stödstrumpor också haha! Tjusigt


Seminarium/redovisning

Idag hade vi redovisning av vårt grupparbete om hållbar utveckling. Vi var ca 25 pers och läraren. Totalt var det  5 grupper som redovisade och till varje grupp skulle alla diskutera. Jag blir som en mussla när det kommer till sånna situationer! Vi satt i en stor ring och alla som inte är ett dugg blyga tar gärna för sig och pratar. Jag, som har varit otroligt blyg tidigare har inte nått dit riktigt än när det kommer till att tala inför en stor grupp. Tungan låser sig, hjärtat slår så hårt att det håller på att hoppa ut ut bröstkorgen och det susar i öronen. Samtidigt blir jag helt blockerad i huvudet och har inte en aning om vad jag precis skulle säga även om jag innan gått igenom allt i huvudet. Fy vad det gick dåligt. 

Onsdag ska jag jobba en stund på eftermiddagen på mitt älskade korttids och likaså på onsdag morgon mellan 06:30-11:30. Ska hoppa över en föreläsning på onsdag morgon men känner inte att jag behöver just den i och med den handlar om miljö och jag under de andra föreläsningarna om detta ämne bara suttit och kladdat i mitt block och inte lyssnat. Nä jag får hoppas att jag inte missar något allt för viktigt! 

Tandborstning

Fredagens ktc bestod av tandborstning, matning och bäddning! Även detta kunde jag ju redan men kul att få skratta lite ihop när man gör det ;) 

Fick smaka på vatten men förtjockning, fy säger jag bara! Ska aldrig mer ge det till mina patienter med sväljsvårigheter! Då får det faktiskt bli saft istället för vattnet smakade papper med pulvret i. Euw. 


Min nya namnbricka

Fick en namnbricka gratis när jag gick med i saks (Sahlgrenska akademins studentkår). Gratis är gott! Man kunde inte välja färg men vitt passar bra ändå till mina rosa grejer ;) söta fredag gör jag min första dag på praktiken på vårdcentralen,  det ska bli spännande! 


Seminarium och jobb

Önskar att jag hade mer tid till att blogga, ska försöka uppdatera lite mer om vad jag gör på dagarna, någon kan ju tycka det är intressant iallafall haha. Jag själv tycker det är väldigt intressant att läsa om vad andra sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor gör om dagarna. 
 
Igår var det dags för vårt första seminarium. Snacka om nervös! Seminariet handlade om omvårdnad som profession, där vi skulle diskutera sjuksköterskans utveckling från att ha varit ett kall till en akademisk examen och en profession. Inför seminariet skulle vi läsa 5 kaptiler, se en film på 20 min samt läsa igenom lite på socialstyrelsens hemsida. Snacka om att jag fick panik i helgen när jag insåg hur mycket det var jag skulle göra, och smart som jag är gör jag allt i sista sekund. 

Det slutade med att jag inte ens läste en tredjedel av grejerna då jag kände att det inte gav mig någonting, och seminariet gick hur bra som helst ändå! Fick personlig feedback efteråt lite snabbt, och jag som pratade näst intill mest i min grupp fick frågan om jag är en tystlåten person. Tack för den. Iofs fick alla i min grupp höra att de var tystlåtna, men tråkigt att höra då man ansträngt sig till det yttersta för att komma förbi den blyghet man släpat på i hela sitt liv. Jag är stolt över mig själv att jag klarade det iallafall punkt slut. 
 
För övrigt jobbar jag på som en galning på sjukhuset. 6 dagar på två veckor plus skola är inte illa. Det är faktiskt lite kul att bryta av med jobb, att få känna sig säker på det man kan för en gångs skull och även få tänka på den man lär sig i skolan varje dag. Ett bra sätt att reflektera över de nya kunskaperna måste jag säga. 

Jobba

Denna vecka går vi i min grupp bara i skolan måndag och onsdag vilket innebär att en av två dagar redan är gjord, mycket skönt! Idag och på torsdag ska jag istället arbeta på sjukhuset, ska bli kul att få hoppa in lite faktiskt! Känns som om det var evigheter sedan trots att det bara är drygt en vecka sedan jag slutade där. Gör ett kvällspass idag och en dagtur på torsdag. 

På onsdag ska vi i min grupp till KTC vilket står för kliniskt träningscentrum. Dit ska vi gå för att ha praktiska övningar och denna gången är det basal omvårdnad som står på schemat. Vi ska få lära oss att bädda sängar och klä på någon mm. Allt detta kan ju jag redan i och med min grund som undersköterska så det ska väl egentligen inte bli så himla spännande, men det ska bli kul att få se lokalerna! I slutet av den här terminen ska vi få börja med provtagningar, det ska bli kul! :) 
 
På fredag som också är en ledig dag, bestämde vi oss i gruppen för att ses och sammanställa vårt arbete och se så att vi är nöjda med det och lära oss allt om vad vi skrivit. Uppgiften ska vara inlämnad på måndag så vi tänkte att det var skönt att ha det färdigt redan på fredagen. Därefter på måndagen ska vi få läsa en annan grupps arbete och ställa frågor till dom och de likadant med vårat. Den 16 september har vi sedan en redovisning och seminarie om vårt arbete, lite nervöst! 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December