Läkemedelsberäkning

På Fredag är det dags för tenta i läkemedelsberäkning så efter min tenta i måndags fick jag ladda om för fullt och gå över till matte istället för anatomi. Låg ute i solen en stund igår med Carin och pluggade lite men som vanligt blir det mest prat när vi två ska plugga ihop! Finns ju så mycket att prata om istället haha. När hon hade åkt gick jag upp i lägenheten och satt mig vid mitt nyinköpta skrivbord (Ja här ska pluggas ordentligt minsann) och hittade någon bra sida på internet som jag pluggade efter. Nu sitter jag här kl 7 på morgonen och räknar spädning, trots att väckarklockan egentligen står på 8. Tog en lång dusch när jag vaknade och tänkte att nää Julia nu får du ta tag i dig själv och plugga. Jag tycker nästan att det är lite kul att räkna. Visst, jag blir otroligt frustrerad när jag inte förstår, men som i Matte A och Matte B som är det enda jag läst, så tycker jag att det är roligt när jag kan, när jag faktiskt ser att det går. Det är inte som att plugga anatomi eller farmakologi eller liknande, det här finns mer att ta i, lite mer rätt och fel och en struktur som jag gillar. 
 
Kl 10 är det APT-möte på jobbet och sen ska jag hem och plugga lite mer under eftermiddagen. Kl 6 kommer några goingar från klassen hit och ska grilla eftersom det är valborg, det ska bli kul! Imorgon är vi lediga så då ägnas hela dagen åt läkemedelsberäkning igen. 
 
 

Otroligt besviken

Jag är otroligt besviken på gårdagens tenta. Jag gick hemifrån på morgonen med gott mod om att jag faktiskt skulle fixa denna tentan! På de 5 tentorna jag har hemma (övningstentor och tidigare tentor) så kunde jag varenda fråga och många frågor återkom i flera utav tentorna. Jag kände verkligen att det här kunde jag! Endokrinologin som de hade lagt till i denna tentan var jag såklart lite nervös över eftersom det är det jag haft svårt för, men annars var humöret på topp! 

Kom till skrivsalen och hela trapphuset var fyllt av T1 or som skulle göra sin allra första salstenta i anatomin. De var glada och förväntansfulla och jag ville bara säga att vänta bara tills ni får se hur svårt det är haha! 

När jag fick tentan framför mig och jag öppnade första sidan insåg jag att det här kan inte jag! Det var saker som jag inte alla läst om till någon av de tidigare gångerna jag gjort denna tentan och inte hade en aning om! Jag ville bara sätta mig och gråta. Jag kan inte för mitt liv förstå hur tentorna bara blir svårare och svårare för varje gång! Hade jag fått någon av de andra tentorna hade jag fått full pott men denna, nej... Endokrinologin klarade jag bra tror jag iallafall men vad hjälper det. 

Jag är så besviken. Nu är jag också väldigt bitter över att jag bara inte kunde fixat förra tentan då jag var en poäng ifrån godkänt. Varför julia? Varför? Jag hatar mig själv och jag hatar läraren som gör tentorna. Kan han inte bara göra några okej frågor. Jag känner bara att jag kan så himla mycket om allt det här! Jag kan så mycket mer än resten i klassen nu efter tre omtentor men det jag kan får jag inte visa för då kommer det nya konstiga grejer... 

Jag skrev som vanligt ner några av de frågorna jag tyckte var svåra. Om någon är nyfiken kan ni försöka tyda min förskräckliga handstil här! 
Sol jag plugg

Har precis jobbat två nätter i rad nu och det har gått bra. Skönt att ha dagarna lediga så att jag kan plugga. Imorgon är det dags för tredje omtentan i anatomi och fysiologi del 1, den som jag vad en poäng från att klara sist. Skillnaden nu är att de lagt in hela endokrinologin i denna tentan nu istället för att ha den i del två,  så nu måste jag lära mig den också. Det är den del jag har svårast för, så jag måste verkligen fixa det nu! 

Klarar jag inte tentan imorgon är det stor risk att jag inte får börja termin 3 till hösten, så snälla håll tummarna för mig! Sitter ute i solen och lapar sol samtidigt som jag pluggar. Det enda jobbiga är att jag har svårt att sitta bekvämt med min rygg som gör ont hur jag än sitter/ligger! Snart på banan igen

Igår kom jag hem från pappa som hämtade mig på sjukhuset i lördags så nu är jag äntligen tillbaka i min älskade säng igen. Har fortfarande väldigt ont men försöker dra ner på medicinerna så gott det går. 

Är besviken på sjuksköterska och läkare fortfarande som skrev ut mig i lördags utan att för det första veta att jag kunde kissa ordentligt och för det andra att skriva ut mig utan att ge mig något laxerande för fem öre. Äter man så mycket morfinpreparat som jag gör så kan vem som helst räkna ut vad som händer med magen. Tidigare gånger jag opererat mig för detta har jag fått laxerande medel redan första dagen och sedan fått det morgon och kväll för att undvika förstoppning (om det ens går att undvika). Denna gången fick jag laxdroppar första kvällen och sen glömdes det liksom av så något mer har jag inte fått. Ska inte snacka sånt nu men jag kan ju säga att efter en vecka mår inte min mage så bra och den börjar bli riktigt stor och göra ont... Snälla blivande sjuksköterskor, tänk alltid på detta inför era framtida patienter som äter morfin eller andra förstoppade läkemedel! Att jag dessutom haft panik i flera dagar för att jag inte kunnat kissa har inte heller vart så kul. Hade totalt stopp under en hel dag sen kunde jag kissa lite ibland. Sen funkade det bra under en eftermiddag och sen var det stopp hela natten och förmiddagen och sedan kunde jag kissa lite ibland igen. Hade 250 ml i blåsan efter  att ha kissat men nej då säger sköterskan till läkare att jag har kunnat kissa bra och hem for Julia på två sekunder! Tack för den. Andas Julia andas, inte ska man vara bitter. 
Operation

Ligger inne på Sahlgrenska nu och opererades igår morse (onsdag). Operationen gick bra och de hittade vad som orsakar mig denna smärtan. En skruv satt löst och något område i det stelopererade paritet hade inte läkt som det skulle så det var löst så nu har de tagit bort alla skruvar och stag samt gjort om steloperationen på de ställen det var löst. Skönt att få höra att jag inte bara varit gnällig och inbillat mig om min smärta. De har hela tiden sagt till mig att det inte varit något fel på röntgen osv men här hade vi svaret. Grymt! 

Alla på avdelningen vet nu om att jag läser till sjuksköterska i och med att det står i journalen, och det skvallras en del om mig bland personalen då jag ju gjorde min undersköterskeprakrik här på avdelningen för ca 1,5 år sedan så många känner igen mig. Det är en student här nu från termin 6 på min skola, mycket trevlig! Hon såg min anatomibok och lovade att hon skulle leta efter sina gamla tentor i anatomin så att jag kunde få dom och plugga på, så snällt! 

Har sjukt ont i ryggen nu dock och delar rum med en tant som är så hög på morfin att hon ligger och pratar om ingenting. Kan inte vända mig själv i sängen vilket innebär att jag måste ringa på klockan varje gång jag vill ändra ställning. Min kateter gör sjukt ont också och det hugger i urinröret så fort man bara rör vid påsen. Ajaj. 
Farmakologi

I lördags gjorde jag omtenta i farmakologin! Jag vet inte alls hur det gick, det kan ha gått bra eller dåligt, jag har verkligen ingen aning! Vet några saker som jag svarade fel på men jag hoppas att poängen ska räcka ändå! 

För min del är det slut på skolan för ett par veckor nu. Idag kommer min lillebror och hälsar på och ikväll börjar jag duscha med descutan inför min operation på onsdag så imorgon får jag varken sminka mig eller använda deo/parfym eller liknande så jag känner att jag stannar nog hemma och är ful imorgon och kanske börjar plugga lite på anatomin. På onsdag är det alltså dags för min ryggoperationer som jag väntar på så länge och därefter vet jag inte riktigt hur länge jag kommer att vara hemma från skolan. Ca 2 veckor skulle jag tro. På ett sätt känns det helt okej ändå för jag kommer inte att ha tenta i det vi har föreläsningar på föräns in höst någon gång i och med att de lagt min omtenta i anatomi 2 på samma dag som vi har tenta i den kursen vi har nu. Det innebär att jag måste prioritera anatomin framför denna i och med att jag inte får börja termin 3 om jag inte har klarat Anatomin... Jag känner mig lite stressad över det men denna gången ska jag klara dom! 

På anatomi 1 var jag en poäng ifrån sist. På anatomi 2 var jag hela 16 poäng ofrån sist på omtentan och 5 poäng ifrån första gången jag skrev den så man kan väl säga att omtentan var lite svårare haha... Skrattar bara åt mig själv och kan inte förstå hur jag kunde vara så dålig när jag hade en känsla av att det gick helt okej när jag skrev den. Men men nya tag den 28 april och 30 maj! Nu har de flyttat endokrinologin från del 2 till del 1 för att göra tvåan mindre tuff, vet inte om jag tycker det är bra eller dåligt, för del 1 är den jag känner att jag verkligen har koll på och kommer att klara, men nu vet jag inte när de slänger in alla hundra hormoner där som jag alltid får fel på. Men samtidigt måste jag ju klara allt så det ska väl inte spela någon roll. 

Tillbaka till vardagen

Igår gjorde jag min sista dag på praktiken så idag drog skolan igång igen med obligatorisk uppföljning där vi skulle redovisa lite om läkemedelshantering utefter våra praktikperioder. Uppgiften lät väldigt komplicerad på pappret men väl där märkte man att man inte ens behövde vara förberedd... 

Igår efter min dagtur var jag så trött så att jag höll på att stupa. Fick en hyfsat bra sista dag så jag är nöjd. Fyra dagar har jag att ta igen någon gång dock! 
Var så trött igårkväll att jag somnade kl 8 och sov till 8 imorse, det behövdes vill jag lova. Sjuk

Har varit sjuk sedan förra Torsdagen då jag blev förkyld. Hela helgen drogs jag med superont i halsen men hade ändå min födelsedagsfest på lördagen som var riktigt lyckad! På söndag kväll fick jag lite feber. På måndag morgon var febern borta men jag var istället snorförkyld och huvudet dunkade. Bestämde mig för att stanna hemma för att gå till praktiken en hel dag hade inte funkat. På tisdagen mådde jag lite bättre och gick till praktiken. Fick gå ner en vånving och vara på avdelning ett eftersom min avdelning fortfarande var stängd för calici. Det var superkul att vara där även om arbetet var detsamma. Jag fick en sköterska att gå med som faktiskt lät mig göra saker till skillnad från min handledare. Jag fick dela läkemedel, blanda antibiotika, gå in själv till patienterna och kolla upp olika saker mm. Fick dessutom ta massa prover vilket jag älskar! Sjukt hur en sköterska man aldrig har träffat kan få större förtroende för en än sin egna handledare? Visserligen har jag bara gått med min handledare i tre dagar, men ändå. 
 
Efter praktiken hade jag blivit inringd att jobba kväll på mitt jobb på sjukhuset så jag sprang ner och bytte om och gick upp och jobbade med mina goingar. Vid 6 tiden kände jag att febern var på G igen men tänkte att äh det var ju ingen fara, får bara lite feber på kvällarna. När den vid 7 tiden hade nått upp i nästan 39 grader tvingade mina arbetskamrater hem mig att vila. Tänkte att det bara var lite kvällsfeber som vanligt men trots alla panodil och ipren gick febern inte ner och hela natten plågades jag med nästan 40 graders feber. På morgonen skulle jag gå på brandövning med jobbet och var helt inställd på det, men när jag vaknade visste jag att det inte skulle gå. Man kan inte gå på brandövning med 39 graders feber. 
 
Istället låg jag hemma och sov och tyckte synd om mig själv för att jag inte kunde gå. Hade ont i alla muskler i hela kroppen och livet sög. I och med att jag vart förkyld så länge tänkte jag att det kanske var det febern kom ifrån, men samtidigt brukar jag inte gå över mer än max 38,5 när jag har förkylningsfeber. Har jag 39-40 beror det alltid på halsfluss. Eftersom jag hade haft ont så länge i halsen och visste att det var pga förkylningen brydde jag mig inte om att titta i halsen först, men sedan fick jag ändå för mig att kolla ifall att, och jajamen de vita fläckarna på tonsillerna syntes långa vägar. Jäklar, solklar halsfluss igen! Jag som hade det för bara 4 månader sedan... 
 
Tog två panodil och satt mig i bilen till vårdcentralen. Talade tydligt om för läkaren att jag har haft halsfluss hundra gånger tidigare och vet att jag har det nu med då jag aldrig har fläckar på tonsillerna eller hög feber annars. Han kollade skeptiskt på mig eftersom han alltid själv vill ställa diagnosen, det känner jag till sedan tidigare. Han kollade i halsen och konstaterade även han belägggningar på tonsillerna. Sedan tog han ett halsprov och skickade in sköterskan för att ta tempen. Jag var också noga med att tala om för honom att snabbtestet brukar visa negativt men att det alltid brukar visa sig vara halsfluss ändå i slutändan. Jaja vi får se sa han bara. Eftersom det visade sig att jag inte hade någon feber (då jag hade tagit två panodil innan jag åkte hemifrån) samt att halsprovet självklart var negativt tyckte farbror doktorn att jag hade drabbats av virus. 
ÄR DET ETT SKÄMT? Jag var så arg att jag kokade och han såg det och sa att ja jag vet att du tror att det är halsfluss men jag är ganska säker på att det bara är ett virus. Jag behandlar dig för denna gången men nästa gång kan du väl försöka vänta ut det för antibiotika hjälper inte mot virus ändå... Ville bara slå gubben så arg jag var men jag bara skrattade åt hur korkad han var. Jag känner min kropp bäst själv och jag har haft halsfluss hundra gånger sedan jag var liten. Tar jag ett halsprov första dagen visar det alltid negativt men symtomen är alltid så klara att läkarna behandlar ändå, och redan efter 2-3 antibiotikatabletter försvinner fläckarna på tonsillerna och febern försvinner. SÅÅ hur förklarar doktorn det undrade jag då??
Jo då sa han att ja det är säkerligen bara en slump att du blivit frisk dagen efter du börjat äta antibiotikan och då trott att det är antibiotikan som hjälpt. EH NEJ. Sist när jag blev inlagd på sjukhuset med misstänkt körtelfeber (eftersom halsprovet visade negativt på halslfuss) fick jag inte antibiotika föräns två dagar efter att jag blivit megasjuk. Så fort dom satte in det blev jag markant bättre dagen innan och febern gick från 40 grader till 37,5. Det är ingen slump. Att det sedan visade sig på odlingarna dom tog att det var halsfluss visar också på att man inte kan lita på snabbtesten man tar till 100%. Tar man dom för tidigt kan dom visa negativt fastän man har halsflussen.
 
Jag mindes också något käckt från en föreläsning i mikrobiologin som jag drog upp för farbror doktorn a.k.a "jag vet bäst". Jag ifrågasatte det faktum att det faktiskt bara är grupp A streptokocker som syns på det provet och att grupp C och G också orsakar det men bara syns på odling. Men det avviftade han genom att säga att det är högst osannolikt att jag drabbats av dom varje gång jag haft "halsfluss" så att det inte alls var därför det visade negativt på testet (Ja nu har det ju inte visat negativt varje gång men ja okej). Tror han blev lite knäppt på nosen när han insåg att jag faktiskt satt på lite kunskap själv. 
 
Hur som haver. Fick min kåvepenin och allt var frid och fröjd. Blev feberfri redan morgonen efter och nästan alla fläckar i halsen var borta. HA, vad var det jag sa! Fick dock sjukskriva mig från praktiken då jag fortfarande inte var på topp med fortfarande lite förhöjd temp och en nytillkommen nackstelhet som hette duga. Hade sagt att jag kunde komma idag istället men när jag vaknade imorse dunkade huvudet fortfarande, näsan rann och nacken gjorde lika ont som igår. Det blev alltså en sjukdag idag också. Nu har jag alltså 4 missade dagar att ta igen och praktiken är slut denna veckan. Lördag söndag är jag redan inlagd så där kan jag inte heller ta igen dom. Får hoppas att jag kan gå några pass nästa vecka och hoppa över lite föreläsningar. Måste få det gjort innan jag opereras om drygt en och en halv vecka. Lite panik, men det löser sig nog. 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December