Massa delkurser

Denna kurs har de senaste veckorna bara bestått av nya delkurser typ varje vecka. Jisses! Har precis avslutat en vecka med barn och ungdomssjukvård där det egentligen bara vart ett grupparbete och lite föreläsningar. Skönt faktiskt! 

Nu har jag bara en vecka kvar i skolan innan jag opererar mig. Förlåt för mycket ryggsnack här men det är något väldigt centralt i mitt liv just nu. 

Fick mig ett bryt på inskrivningsdagen på Sahlgrenska i tisdags. Man är där en heldag inför operationen och lämnar prover, röntgar sig, pratar med läkaren, pratar med sjuksköterska och man ska även prata med sjukgymnast (eller fysioterapeut kanske jag ska säga nu) samt arbetsterapeut. Jag blev undersökt av en läkare jag aldrig tidigare träffat eftersom min vanliga läkare är upptagen med sitt sådana dagar. Hon visste egentligen inte så mycket om operationen (tro mig jag är en jobbig patient med 100 frågor, jag gillar att ha kontroll över situationen). Hon fick där med hämta min vanliga läkare, min kirurg som jag alltid träffar annars. Han kom in i rummet, mätte min rygg och höll på att gå innan jag stoppade honom. Läkare behöver sig verkligen en kurs i bemötande! 

I vilket fall som helst, han sa rakt ut att om inget är löst i ryggen så kan de inte göra något åt den utan kommer bara att göra en revbensplastik på höger sida för att få bort puckeln jag har på ryggen. Där med kan de inte steloperera ryggen så länge inte något är felläkt sedan tidigare operationer. Det fick mig att störtlipa där inne i undersökningsrummet Då jag insåg att jag kanske alltid kommer att få leva med denna enorma smärta i ryggen. 

Jag sa även till honom att min rygg kändes väldigt sned och han ryckte på axlarna och sa att ja som jag sagt är en liten korrektionsförlust normalt, 7-8 grader har han menat på tidigare. Han skickade därefter upp mig på röntgen och sen var det inget mer med det. 

På röntgen blev jag omhändertagen av en störtskön undersköterska som fick mig att le mitt i allt kaos, tack gode Gud för honom! Nyfiken som jag är (jobbig enligt personalen haha) knödde jag mig in och kollade på datorn hur bilden såg ut och fick mig en chock.  Fy bubblan min ryggrad mår inte bra. Tråkigt nog fick aldrig min läkare se bilden innan jag gick hem, skulle velat få en förklaring på denna progression av kröken. Den blir sned men man kan inte räta ut den enligt min läkare, det är knasigt! Man kan inre operera min rygg rak igen eftersom den redan stelopererats vilket innebär att det ligger ihopläkt ben över kotornA. Det var en stor sorg att få höra detta. 

Den 15 är det alltså dags, drygt en vecka kvar! Jag ska ligga på uppvaket i ett dygn, jag kommer att få kateter, dränage i ryggen, morfinpump som jag själv kan trycka på var 5e minut när jag får ont och jag kommer ha 6 avbrutna och förkortade revben bak på ryggen samt eventuellt stag i mitten av ryggen som håller ihop min ryggrad. Det är smärtsamt vill jag lova! En vecka kommer jag ligga på sjukhuset ungefär och får sedan åka hem i liggande sjuktransport och fira jul hög som ett hus av all smärtlindring! Nice,

Sista veckan i skolan nu handlar om psykisk ohälsa och därefter missar jag sista veckan som också är om psykisk ohälsa. Kommer att få ta igen två seminarier som jag missar annars är det ingen fara. Vi har en delkurs parallellt bredvid den vanliga kursen som heter processorienterad handledning. Där är vi en grupp som var tredje onsdag samlas med en handledande lärare och diskuterar problem och svårigheter efter exempelvis praktik osv. Det är 100% närvaro på den kursen för att få godkänt så där måste jag också komplettera med en skriftlig inlämning av ett problem, men det fixar sig ganska lätt. 

Hoppas ni som också pluggar kämpar på det sista inför jul nu och att ni andra har det bra med allt vad ni tar er för! Vi hörs :) ska uppdatera snart om kommande praktikperiod! 

Min röntgen från i tisdags! Kommentar postad
Usch och fy! Du är så grymt duktig.:thumbup::love:
Svar: Tack snälla Emma <3
Julia Sundström
Kommentar postad
Hej!
Ja är intresserad av att studera till ssk men är känslig för blod och nålar. Hur ska jag kunna klara av det? Har du något bra tips av hur man ska klara av utb när man är känslig för sådant? Är det ens värt att börja?

Kram Emma
Svar: Hej!
Jag har aldrig haft problem med det så jag vet faktiskt inte, men du kan ju börja läsa första terminen så kommer du att märka om det funkar eller inte :) lycka till!
Julia Sundström
Elin
Kommentar postad
Hej Julia! Vill bara säga att jag gillar din blogg, är också sjukskötetskestudent :) hoppas allt går bra med operationen, du är stark!

/Elin
Svar: Hej! Tack så mycket vad du är snäll :) lycka till med studierna!
Julia Sundström
Anonym
Kommentar postad
Hej Julia! Kämpa på,är också sjuk,och gråtit ögonen yr mig,har för första gången i ens mitt liv möt en läkare med hemskt bemötande. Då jag är så skuk att jag inte kan jobba,och är mitt uppe i en stor utredning och inte ens är i rehabiliteringsfas. Så fick jag ett svar som "kanske läge för dig ställe dig på arbetsförmedlingens sida ,byt jobb. Hur skulle problemet lösas ? Jah trivs och saknar mitt jobb,jobbar också i vården.
Blev så förvirrad.
Är sjukskriven pga ska på fler undersökning,kom till en fysioterapeut som jag själv bokade på egen hand, har i flera månader sagt till henne att jag har så ont i ryggen men får inget gehör .
Där får jag veta idag av fysioteraputen att jag har en inflamation mellan revbenen,och hela ryggen är förstörd. Hon är rädd att skada mig så får laserbehandling ett tag till att besöka med,det går inte trycka på ryggen, jag är för sjuk sa hon. Det visar hur mkt fel läkaren hade . Jag känner min egen kropp . hsr även gått ner 10 kg,en förvånad fysioterapeut skrev en remiss till en dietis. Jag undrar varför läkaren sa så,varför hon valt detta yrke .
Jag kanske överreagera ,men harl aldrig blivit så kränkt. Första gången jag söker vård,får ont i magen varje gång jah ska dit. Har vart så sjuk att jag hamnat på iva för att sedan höra efter uppvaknandet att det råder platsbrist ,så fått åka hem ,det hette att jag skulle höra av mig. Men birde det inte vara tvärtom. Jag har egen erfarenhet av att vara patient ,men är det såhär
Det funkar så vet jag till nästa gång att det kommer ta emot söka. Behandlar dem en så för att dem tror man är ung och dum? Dem har väl barn själva.Jag hoppas jah förblir frisk,peppar ta i trä.
Jag hoppas att allt går bra med operationen nästa vecka. Vila dig,och låt läkningen gå i din egen takt. När det gäller studierna är du en stor inspirations källa ,allt går ,och med tiden kommer allt falla på sin plats.
Kram från sjukstugan <3
Svar: Usch vad tråkigt att höra att du blivit bemött på detta vis av läkare! Kämpa på och framförallt, stå på dig! Tyvärr måste man skaffa mycket skinn på näsan och kräva hjälp och bättre bemötande inom vården, så kämpa på! Jag hoppas att allt blir bättre för dig och att du kan träffa en läkare som bemöter dig bättre! Tack för din kommentar :)
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December