Gårdagens tenta

Hej allihop! 
 
Jobbade på sjukhuset igår efter tentan så jag hann aldrig uppdatera er om hur det gick. Tentan var SJUKT lång, kändes aldrig som om den skulle ta slut! En del frågor kändes bra och en del kunde jag inte alls utan fick gissa på. Många frågor förvånade mig också då det var sånt man inte hade en aning om att det skulle komma. En fråga var tex om riktlinjer på läkemedelsverkets hemsida om hur man administrerar läkemedel genom peg. VA? Ingen aning och hade ingen aning om att man skulle vart inne och läst om det. Sen en annan så visades två läkemedelssymboler som jag aldrig tidigare hade sett och det var inget som vi någonsin tagit upp på någon föreläsning. Skit taskiga frågor! Dessutom kom det om injektionsteknik och aseptik vilket varken jag eller mina vänner hade någon aning om. Har inte riktigt koll men tror att injektion och aseptik räknas som en del så får man inte 70% rätt på dom så får man omtenta på det, och får man inte över 70% på den andra så blir det omtenta. 
 
Kände ca 40/60 procent chans att klara den. Sen när jag fick reda på att aseptik och injektion inte ingick i det så kändes det lite jobbigare för det hade jag nog samlat ett par poäng på! Men vi får se, tre veckor tills jag får svar och hela nästa vecka ligger fokus på omtenta i anatomi och fysiologi del 2, den där jobbiga anatomintentan! Ångest. 

Pluggar för fullt!

Mitt huvud snurrar och jag skulle vilja ta en eftermiddagsnap eller åka och träna en stund, men icke! Här ska pluggas. Tänkte visa lite från våra instuderingsfrågor/exempeltenta.  Om någon kan svaret på ANS fråga 1 så hojta till ;)

Plugg

På onsdag är det dags för tenta igen och denna gång i farmakologi. Det är SJUKT svårt och SJUKT mycket! Vi har hundra miljoner instuderingsfrågor men de är skit svåra så det är svårt att ens hinna göra alla och när man gör dom har man ingen aning om ifall man svarat rätt eller inte. Någon som har någon gammal tenta i farmakologi som vill dela med sig? (Tack Milla för din tenta, den har varit till stor hjälp!). Vi får väl se hur det går. Hela dagen imorgon ska spenderas med näsan i boken och plugga på alla instuderingsfrågor. Önska mig lycka till. 

Mikrobiolgoitentan

Som vanligt är jag underkänd även på denna men det är inget som chockar mig. 40% av klassen blev underkänd. Fördelen med denna tentan är att vi har omtenta redan den 15 mars till skillnad från de andra tentorna där det är 3 månader mellan varje omtenta! Nu satsar jag som aldrig förr på farmakologin! 

Ktc

Idag hade vi ktc en stund på morgonen vilket var det enda som stod på schemat för dagen. Dagens lektion handlade om aseptik och att få på sig handskarna rätt var en hel vetenskap vill jag lova! Vi fick öva på att ta på oss handskarna rätt, tvätta oss rätt inför ett sterilt moment samt duka upp sterila saker inför detta moment. Det var alltså en som var assistent och hjälpte till att öppna förpackningarna och den andra skulle vara den som skulle genomföra momentet. Kul men lite svårt för man tänker sig inte riktigt för vart man nuddar osv! 


Ursäkta kära klasskamrater om ni inte vill vara med på bild här, säg till annars ;)

Information från praktiken!

Har fått ett mejl med lite information angående min praktik! Jag har fått namn på min handledare samt hennes tider min första vecka och lite information om introduktion första dagen. Alla vi 7 som fått praktik på det sjukhuset ska samlas och få en gemensam introduktion på måndagen V 12 och efter den ska vi få komma till vår avdelning. Min handledare jobbar dock inte den dagen så jag skulle få gå med en undersköterska. Min handledare jobbar kväll på tisdagen och är sen ledig och jobbar hela helgen. Attans såg jag direkt. Min enda inbokade helg på jobbet. Frågade om jag kunde få byta bort den helgen men förstår ju såklart om det inte går. Annars måste jag försöka få semester från jobbet och ligger då minus 32,5 timmar om jag missar den helgen. Inte det lättaste att ta igen! 
Så himla typiskt, jag som försökte att inte lägga några helger då jag har praktik, men just den helgen tog jag då det är "min" helg så att säga där jag inte hoppar in för någon annan utan är mer ordinarie. Jaja, men det löser sig! 
 
Fick bara schema för första veckan och resterande schema skulle jag få en och en halv vecka efter att praktiken börjat. Känns lite skumt för jag fick inte veta hur jag skulle gå efter helgen och nästa schema skulle vara färdigt på torsdagen. Jag kan ju omöjligt vara ledig måndag-torsdag. Nu känns det jätte jobbigt. Tycker det är så himla jobbigt att inte ha ett schema och inte kunna planera mitt liv. Jag fyller 20 den 26 mars vilket är onsdagen andra veckan på praktiken. Jag och min syster har planerat att ta med några vänner ut och äta och fira. På lördagen har vi planerat en stor fest med alla våra vänner, och helt plötsligt slog det mig att tänk om jag har praktik då? Vad gör jag då? Ställer in hela festen? Åh :( Jobbigt att allt kommer just under de tre veckorna jag har praktik. 
 

"Du jobbar för mycket"

Jag får höra nästan dagligen av folk runt omkring mig och här på bloggen att jag kanske inte ska jobba så mycket, att jag inte fixar skolan osv. Jag förstår absolut att folk säger detta till mig, för folk som inte känner mig kan inte se vad jobbet gör för mig. Folk tycker att det är tufft att jobba, älskar att vara lediga osv. För mig är det tvärt om. Att vara hemma och ledig får mig att må dåligt. Det kryper i kroppen och jag ligger i min säng hela dagen utan att ta mig för någonting. Jag rent ut sagt avskyr att vara ledig en hel helg om jag inte har något inplanerat.  Detta är något som folk inte förstår och det har jag full förståelse för, jag hade också tyckt att jag var knäpp utifrån någon annans synvinkel. 

Att jag tycker om att jobba så mycket grundar sig i hur jag växt upp. Fram till 13 års ålder bodde jag hos min pappa och hans sambo. Hemmet styrdes av en järnhand och jag och min syster fick leva i princip instängda på vårt rum, vi intalades under alla dessa år att vi inte var värda något. Vi fick knappt träffa kompisar och inte göra sånt som alla andra i vår ålder fick. Instänga i ett helvete i ett hus på landet. 

När vi var 13 lyckades vi ta oss bort från detta helvete då vi flyttade till vår mamma och hennes sambo i Göteborg. Vi började på en ny skola, men vårt förflutna kunde synas lång väg på oss och vi blev hackkycklingar för de andra eleverna. Vi hittade vänner men blev inte så bra behandlade av någon egentligen. Hemma hos mamma visade det sig inte alls vara så bra som vi hade trott. Fram till i somras levde vi i ett hem prytt med panikångest och psykisk ohälsa från vår mammas sida vilket resulterade i mycket ilska och illabehandlande. 

Problemet med vännerna följde mig till gymnasiet där jag blev mina vänners hackkyckling även där och jag var den som fick ta all skit från de som ansåg sig bara bättre än mig. Det var också på gymnasiet jag fick min ryggkorsett och sjukhuskarusellen drog igång. Min mamma lämnade mig själv i allt detta, visade ingen medkänsla eller empati över huvud taget och i skolan fick jag höra mycket glåpord. I ettan på gymnasiet insåg jag att jag ville ha ett extrajobb för att få ihop de pengarna mina kompisar fick från sina föräldrar till saker. Jag började jobba som telefonförsäljare tre kvällar i veckan som 16 åring. Det var ett hårt jobb men jag gillade det ändå, jag gjorde nytta någonstans! Det höll dock inte så länge då det var alldeles för krävande på mitt psyke. 

I tvåan fick jag göra min praktik på korttids. Hade otroligt svårt för att ta för mig och tänkte att allt jag gjorde var fel. Någon såg mig ändå, och dom gav mig erbjudandet om att bli timvikarie. Det var det bästa jag hade hört i hela mitt liv och jag blev så otroligt glad över att någon faktiskt såg mig som en person och att jag gjorde något bra. 

Månaden därpå stelopererade jag min rygg och var tvungen att ligga hemma och vila i över en månad och fick inte heller lyfta och bära någonting. Tog ändå ett feriejobb inom hemtjänsten två månader efter operationen och jobbade där i ett par veckor. Resten av sommaren var jag hemma och hade det tråkigt. Ingen hörde av sig från korttids och jag tänkte att dom kanske hade ångrat sig angående mig. 

Men så en augustidag fick jag plötsligt en förfrågan om jag kunde komma in och jobba. Den enorma lycka kan knappt beskrivas. Därpå började jag jobba vissa kvällar och helger och jag älskade det. Jag började trean och längtade så efter att få bli färdig med skolan. Jag jobbade ofta på helger och lov för att slippa vara hemma och det fick mig samtidigt att känna mig viktig och behövd, jag älskade det. Jag fick träffa människor som såg mig och dessa människor stöttade mig även med mina bekymmer med vänner och med min mamma. De tog sig an en slags mammaroll för mig och hjälpte mig med allt när jag hade det som värst hemma. 

Precis innan jul förra året opererade jag ryggen igen och även denna gång tog det hårt på mig psykiskt. Vänner och familj vände ryggen åt mig och min enda glädje var att få åka och jobba och göra någon nytta. Jag älskar att få jobba med barnen och känna att jag kan göra något för dom. 

Vårterminen var det som värst hemma och jag jobbade så mycket jag bara kunde. Situationen i hemmet blev ohållbar och mamma sa till mig och min syster att vi skulle vara ute ur hennes hus när vi hade tagit studenten för då hade hon inte längre någon skyldighet att försörja oss. Inte för att hon gjorde det ändå, jag fick betala allt med student och mediciner för ryggen själv tack vare att jag jobbade. Hade jag inte haft mitt jobb hade jag inte ens haft en studentmössa. 

Mina fina extramammor på jobbet hittade en lägenhet till mig och min syster, ett förstahandskontrakt inte så långt ifrån mitt jobb. Vi var överlyckliga och inflyttning var 1 augusti 2013. Vi fick som tur var bo kvar hos mamma i väntan på inflyttning. Mamma var inte med och hjälpte oss flytta, det gjorde mina arbetskamrater. Jag och min syster sparade alla pengar vi jobbade ihop under hela sommaren så att vi skulle kunna köpa allt som behövdes till lägenheten. Vi köpte även en bil så att vi kan ta oss till och från jobbet. Vi har alltså köpt både bil och möbler för väldigt många tusen, just för att vi båda har jobbat så mycket. 

Nu bor jag själv med min syster och behöver inte fly från mitt hem, men jag gör det ändå för att jobba får mig att må bra. Det får mig att vara den glada och positiva Julia jag faktiskt är och det får mitt självförtroende att byggas upp efter alla dessa år nere på botten. 

Min motivation i skolan har varit kass sedan tvåan i gymnasiet och har inte berott på att jag jobbar. Jag har bara mig själv att skylla då det går dåligt i skolan, just för att jag har sån extrem dålig självdisciplin. Jag skjuter det jobbiga framför mig även om jag har en hel dag på mig att plugga och göra massa. Jag försöker att jobba med mig själv och att bli bättre på att ta tag i sakerna och plugga i tid. Jag vill ju verkligen, jag måste bara tvinga mig själv till att göra det. 

Vad jag ville komma fram till med detta långa inlägg är att jag förstår era kommentarer angående att jag jobbar mycket, men de gör mig också väldigt ledsen då det faktiskt inte finns någon som förstår hur jag känner och hur jag funkar. Jag har all tid i världen till att plugga på vardagarna för det är trots allt mest helgerna jag jobbar. Det handlar alltså inte om att jag inte har tid till skolarbetet, för det har jag. Det handlar bara om att jag ska finna den där glöden inom mig att kämpa, för den tappade jag någonstans på vägen i början av gymnasiet. Jag vet att många kommer att tycka att jag inte förstår mitt bästa och att jag är korkad, men det är såhär jag känner och har det. 

Tack för mig. 


Ett år

Kollade precis och såg att det i förrgår var ett år sedan jag startade den här bloggen. Det var då jag satt hemma hela dagarna och längtade och drömde om att få börja plugga till sjuksköterska. Det var då jag satt hemma varje eftermiddag/kväll och kollade på minst 3 avsnitt av sjukhuset innan jag skulle sova, slukade allt som gjordes och sades för att lära mig så mycket som möjligt. Jag hade också en enorm längtan efter att få börja mitt sommarjobb på sjukhuset, längtade efter att få känna mig behövd, känna att jag var undersköterska på riktigt. 
 
Nu, ett år senare har jag fortfarande den där starka drömmen om att bli sjuksköterska, men mina underkända tentor och dåliga resultat i skolan trycker ner den där glädjen och drömmen och tillåts inte komma upp till ytan och glädja mig längre, jag vågar inte drömma längre. När folk frågar mig om det går bra i skolan svarar jag ja, orkar inte dra allt. När de frågar mig när jag är färdig sjuksköterska svarar jag sommaren 2016, även fast jag någonstans inom mig själv vet att det kanske inte kan bli så. Tanken på att jag aldrig ska bli sjuksköterska ligger alltid och gnager långt där inne. Det är en jobbig gnagande oro inom mig som finns där konstant. 
 
För snart ett år sedan hade jag min praktikdag på ambulansen. Då kände jag starkare än någonsin att det är det jag vill syssla med. Jag VILL nå dit! 
 
 

En kväll på sjukhuset!

Idag har jag jobbat kväll på sjukhuset och ska göra lika så på söndag. Så mysigt att komma in någon gång ibland och träffa alla Goa arbetskamrater! Eftersom det vart alla hjärtans dag tog jag på mig mina snygga hjärtstrumpor och allt så jag hoppas jag kunde sprida lite kärlek till mina patienter! Det var en riktig bra kväll med lagom mycket att göra! 
Imorgon ska jag skriva min del av författningskunskapen och försöka plugga in den. Får se hur det går! Fick lite hjälp från några sjuksköterskekollegor på jobbet iallafall om hur man förvarar narkotika ;) då gäller det bara att hitta rätt lag också! Imorgon kväll ska jag ut och ha kul med två av mina vänner. Känns väldigt kul, har ju som sagt jobbat varje helg detta året så det var längesedan jag var ledig en kväll och kunde gå ut och ta ett glas vin och prata med vänner! Mysmys. Ha en fin helg!


Författningskunskap

På måndag har vi examination i författningskunskap och jag är väldigt nervös! Vi har fått 18 frågor att besvara inför denna som hjälp för oss själva att plugga och sen på måndag ska man få en fråga att besvara muntligt! Man får inte ha med sig några anteckningar eller utdrag från författningar utan det vi har är en lagbok per grupp att bläddra i innan det börjar. Hur ska jag klara mig utan mina anteckningar??? 

De 18 frågorna vi fått ska alltså inte lämnas in utan de är bara inför examinationen. Jag och två kompisar valde att dela upp dom så att vi besvarar 6 frågor var och sedan delar vi dom med varandra så att vi kan plugga på dom. Jag har fråga 7-12 och jag har redan kört fast. Förstår mig verkligen inte på lagar och vart jag hittar svar på frågorna....


Min tenta!

Hämtade ut min tenta idag. Vet ni vad? Jag var en poäng ifrån godkänt. Jag ville bara gråta när jag hämtade ut den och fick se svaret. 27 var godkänt, jag fick 26. Varför kunde jag inte bara gissat rätt på om astrocyten fanns i Pns eller cns? Då hade jag haft mitt poäng och jag hade varit godkänd. 
 Ska jag skratta eller gråta?

Ja ni visste ju redan att detta skulle komma så jag ska väl våga mig på att skriva det även denna gång. Jag är underkänd på omtentan. Livet leker... 
Visste redan när jag satt i skrivsalen att jag inte var godkänd. Jag hade pluggat massa men inte på de svåra frågor som kom. Bättre lycka nästa gång som är i slutet av April. När ska jag lyckas boka in min ryggoperation tänker jag? Det är tentor på tentor så jag kommer nog aldrig hinna få ut mina skavande skruvar ur ryggen. Det känns också väldigt jobbigt. Men, idag har jag inte gråtit. Tog en titt på mitt resultat och sen låg jag och gosade med mammas nya katt. Vill inte tänka på den dumma tentan mer... Eller jo, imorgon för då ska jag hämta ut den och se hur många poäng jag var ifrån. Hälften av oss som gjorde omtentan fick underkänt, så jag får ju lite sällskap på nästa omtenta iallafall. Tråkigt när dom lägger omtentan så sent, det dröjer så lång tid mellan varje gång att man hinner glömma av allt nästan. 

Angående första kursen

a.s 
 
Hej! Jag UPPSKATTAR SÅ MYCKET att du lägger upp tentor! Jag håller tummarna för dig att du fixar alla tentor, ge inte upp och ha SJÄLVDISCIPLIN ! Du klarar det tro på dig själv! Jag själv har min första tenta om 2 veckor och är supernervös, imorgon ska jag ta och börja plugga ordentligt. Därför tänkte jag kolla med dig om du möjligtvis har kvar tenta från din första kurs? Min första kurs är vårdvetenskap(vetenskapsteoretiska och idéhistoriska grunder för vårdandet)Kurserna är ju olika beroende på vart man pluggar. Vill du inte göra ett inlägg om detta/lägga upp gammal tenta får du jättegärna maila mig! Tack för en suverän blogg!:)
 

Hej! 
 
Tack snälla för din fina kommentar, roligt att du uppskattar min blogg :) Du kommer klara det fint, bra att du börjar plugga redan nu! Min första kurs hette introduktion till omvårdnad, och där hade vi ingen salstenta. Istället hade vi många seminarier, grupparbeten, vi skulle skriva en rapport utefter vetenskapliga artiklar och vi hade ett par skriftliga uppgifter. Här är två uppgifter jag hittade som vi fick under den kursen, men de är inte så stora. Tyvärr har jag inte sparat de andra. Lycka till, håller tummarna för att du klarar din tenta! 
 
 
 

Att jobba som undersköterska på sjukhus

skulle inte du vilja berätta lite om dina arbetsuppgifter på sjukhuset och om du går tillsammans med ssk eller hur ni gör? :) Jag har sökt sommarjobb på sjukhuset nu (bara jobbat inom äldrevården innan) och är lite nyfiken på vad man gör som undersköterska:)

.

Jo men visst kan jag det! Jag jobbar ju som sagt på en geriatrikavdelning så det jag berättar är utefter en geriatrikavdelnings arbetsuppgifter. 
Hur man jobbar skiljer sig lite beroende på om det är dag eller kvällstur (Eller helg). På min avdelning delas alla patienter in i en röd och en blå sida. När man går en dagtur delas röd sida in i två delar (Röd 1 och Röd 2) där 1 har hand om två rum och Röd 2 om två rum och samma med blå. Då jobbar man som ensam undersköterska inom sin grupp tillsammans med en sjuksköterska så man har allt ansvar för de 5-6 patienterna. Sjuksköterskan har ofta så mycket att göra med papper och mediciner att de inte hinner vara med i omvårdnadsarbetet, men de försöker så gott det går.
.

Man börjar med att tillsammans med sjuksköterskan man ska jobba med läsa på alla patienter och se vad som ska göras under dagen. Därefter är det ett litet morgonmöte där vi tar upp sånt som ska hända under dagen samt går igenom vilka patienter som är hjärtkryssade (Som man inte ska göra HLR på om det skulle hända något). Man har sen till uppgift att väcka och ta kontroller/blodprover på sina patienter för att sedan få upp dom ur sängen och ge dom frukost. När de fått frukost ska man plocka undan deras brickor, hjälpa dom att komma upp, hälpa dom att tvätta sig,  hjälpa till med påklädning, hjälpa dom på toaletten, duscha de som ska duschas, hjälpa dom borsta tänderna samt bädda deras sängar. Mitt i allt det ska man också hinna ta en frukostrast om det är möjligt. När man sedan är färdig med alla sysslor så är det alltid någon patient som behöver hjälp att gå på toa, vill lägga sig igen, ska sitta uppe i rullstol redo för sjukgymnast samt arbetsterapeut eller liknande. Man måste också se till att vända på patienter som är så sjuka att de bara ligger i sängen samt tömma kateterpåsar mm under dagens gång. 

.

Därefter är det dags för lunch och då ska man få upp alla i rullstol/stol om möjligt samt dela ut mat till alla patienter på avdelningen tillsammans med de andra undersköterskorna. Ofta behöver man hjälpa till med matning hos någon patient så där går lite tid. Efter lunch tar man undan alla brickor och hjälper patienterna att lägga sig igen. Därefter är det alltid sysslor att göra som att fylla på alla skåp om det kommit nya kläder från tvätteriet, blöjor ska fyllas på i alla skåp och listan kan göras lång. Sköljen ska städas och kontroller av patienterna sker löpande under dagen som tex blodsocker på alla som är diabetiker eller mews och strokekontroller. Även några EKG blir det samt fler blodprover. Patienter blir utskrivna och dom ska man hjälpa packa ihop sina saker och få iväg dom till taxin. Sen ska sängen bäddas om och göras redo för en ny patient som säkerligen kommer inrullandes från akutmottagning ganska snart efter att förra patienten lämnat. Denna patient ska man då ta kontroller på, hjälpa till sin säng, ge mat osv. 

.

Övriga uppgifter som är väldigt vanliga på min avdelning är katetersättning, Rika (tappa) patienter på urin som inte kan kissa själva, dra katetrar, bladdra, och som nämnt stroke-kontroller som är en kontroll med mätvärden och en lista med övningar och frågor som patienten ska göra. Köra patienter till röntgen är också något som är väldigt vanligt. Vi har även några telemetriplatser på avdelningen så vi har plats för 6 patienter som ligger uppkopplade så att vi kan se hur hjärtat arbetar på en dator på sjuksköterskeexpeditionen och då ska man sätta telemetri på de som ska ha det. Alla blodprover som tas ska också lämnas till labb så dit får man springa ganska ofta. Linda ben är också vanligt. En viktig del är också att ta hand om anhöriga och se till att dom får all information dom behöver samt visa dom att deras anhörig blir bra omhändertagen även när de lämnar avdelningen. Jag brukar alltid erbjuda anhöriga en kopp kaffe om möjligt så att de inte känner sig bortglömda.

.

Kvällarna ser ungefär likadana ut fast man jobbar då två undersköterskor och en sjuksköterska på Röd och detsamma på blå, så man har då hand om halva avdelningen med den andra undersköterskan. Det är ungefär samma uppgifter bara att man ska hjälpa patienterna inför natten istället för att ta upp dom på morgonen. Kvällen kan vara väldigt stressig då man är mindre personal osv men samtidigt är det skönt att jobba i par med en undersköterska så att man kan hjälpa varandra då det på dagen ofta blir att man får springa och låna en undersköterska från andra gruppen för att man inte kan ta alla patienter själv vid exempelvis förflyttningar, blöjbyte osv. På kvällen finns det oftast ingen personal i köket så då har undersköterskorna hand om att ta upp matvagnen och göra iordning och dela mat själva. Även kvällsfika ska delas ut och man ska se till att alla patienter har något att dricka på rummet inför kvällsmedicinen. På kvällen ska all disk diskas och ställas in i skåpen och köket ska städas iordning, alla soptunnor ska tömmas osv. 

.

Nu blev det ett väldigt långt inlägg men hoppas du fått en uppfattning om hur det ser ut att jobba på sjukhus (iallafall en geriatrikavdelning). Kram!

.

 

När ska jag kunna skriva att jag lyckats?

Jag gick och la mig tidigt igår, kände att jag kunde det som var nödvändigt och la mig nervös men med gott mod. Jag och min kompis peppade varande hela vägen till skrivsalen, bad till alla gudar som finns att vi skulle klara denna tentan. Jag kunde det här, ändå gick det åt skogen! 
 
Frågorna var så mycket svårare denna gången än sist. Till och med benen man skulle skriva och peka ut var några av de svåraste. Varför? Vill vår examinator att vi ska misslyckas en gång till eller varför rota fram de svåraste frågorna på lagret? Jag har inte kunnat deppa så mycket idag. Har istället skrattat åt det, skrattat åt hur misslyckad jag är. Ska jag behöva göra omtenta på omtenta? Jag skäms över mig själv, ännu en gång. 
 
Jag önskar att jag kunde lägga alla smådetaljer i hela boken på minnet, men det kan jag inte. Frågan om vad en astrocyt har för viktig funktion och var den fanns gjorde mig helt nollställd, det har jag ju läst, någon gång. Frågan där man skulle namnge de tre olika klassificationerna av skelettmuskelfibrer samt beskriva dess funktion mm fick mig att undra om jag verkligen pluggat i rätt bok. Frågan där man skulle namge de 5 olika sinnesreceptorerna lika så. Att utförligt beskriva hur en aktionspotential går från en synaps till en annan fick mig också att vilja slå mig själv för att jag faktiskt kunde det igår men glömt av. Och Kranialnerv 10, vad var det nu igen och vad gjorde den? Medulla oblongatas viktigaste funktioner, de kunde jag igår men idag? Nej, såklart att jag ska drabbas av extrem minnesförlust just när jag gör tenta. 
 
När jag satt där och skrev så tänkte jag att denna tentan kan jag verkligen inte lägga upp på bloggen sen för det var verkligen helknasiga gissningar jag drog till med när hjärnan svek mig. Nu ska ni såklart inte tro att jag nollat hela provet för många frågor kunde jag, men de ovan nämnda var de som jag hade svårast för och som också gav mest poäng. Skulle jag klara denna tentan skulle det vara ett under. Det jobbigaste är ju när jag nu i efterhand läser om de saker jag svarat fel på. De tre olika skelettmuskelfibrerna läste jag mig till att de bara heter Typ 1. typ 2 och typ 3. VARFÖR kunde jag inte gissa på det? Nej, det var för simpelt. Jag hade ju ändå inte vetat vad det var för speciellt med dom men något poäng kunde jag skrapat ihop. Nu ska jag inte tänka mer på det. Jag tror att de flesta av oss som gjorde omtentan kände detsamma. Svår, mycket svårare än sist. Ska mejla kursansvarig och höra när nästa omtenta är, det lär nog dröja ett tag...
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December