Att jobba som undersköterska på sjukhus

skulle inte du vilja berätta lite om dina arbetsuppgifter på sjukhuset och om du går tillsammans med ssk eller hur ni gör? :) Jag har sökt sommarjobb på sjukhuset nu (bara jobbat inom äldrevården innan) och är lite nyfiken på vad man gör som undersköterska:)

.

Jo men visst kan jag det! Jag jobbar ju som sagt på en geriatrikavdelning så det jag berättar är utefter en geriatrikavdelnings arbetsuppgifter. 
Hur man jobbar skiljer sig lite beroende på om det är dag eller kvällstur (Eller helg). På min avdelning delas alla patienter in i en röd och en blå sida. När man går en dagtur delas röd sida in i två delar (Röd 1 och Röd 2) där 1 har hand om två rum och Röd 2 om två rum och samma med blå. Då jobbar man som ensam undersköterska inom sin grupp tillsammans med en sjuksköterska så man har allt ansvar för de 5-6 patienterna. Sjuksköterskan har ofta så mycket att göra med papper och mediciner att de inte hinner vara med i omvårdnadsarbetet, men de försöker så gott det går.
.

Man börjar med att tillsammans med sjuksköterskan man ska jobba med läsa på alla patienter och se vad som ska göras under dagen. Därefter är det ett litet morgonmöte där vi tar upp sånt som ska hända under dagen samt går igenom vilka patienter som är hjärtkryssade (Som man inte ska göra HLR på om det skulle hända något). Man har sen till uppgift att väcka och ta kontroller/blodprover på sina patienter för att sedan få upp dom ur sängen och ge dom frukost. När de fått frukost ska man plocka undan deras brickor, hjälpa dom att komma upp, hälpa dom att tvätta sig,  hjälpa till med påklädning, hjälpa dom på toaletten, duscha de som ska duschas, hjälpa dom borsta tänderna samt bädda deras sängar. Mitt i allt det ska man också hinna ta en frukostrast om det är möjligt. När man sedan är färdig med alla sysslor så är det alltid någon patient som behöver hjälp att gå på toa, vill lägga sig igen, ska sitta uppe i rullstol redo för sjukgymnast samt arbetsterapeut eller liknande. Man måste också se till att vända på patienter som är så sjuka att de bara ligger i sängen samt tömma kateterpåsar mm under dagens gång. 

.

Därefter är det dags för lunch och då ska man få upp alla i rullstol/stol om möjligt samt dela ut mat till alla patienter på avdelningen tillsammans med de andra undersköterskorna. Ofta behöver man hjälpa till med matning hos någon patient så där går lite tid. Efter lunch tar man undan alla brickor och hjälper patienterna att lägga sig igen. Därefter är det alltid sysslor att göra som att fylla på alla skåp om det kommit nya kläder från tvätteriet, blöjor ska fyllas på i alla skåp och listan kan göras lång. Sköljen ska städas och kontroller av patienterna sker löpande under dagen som tex blodsocker på alla som är diabetiker eller mews och strokekontroller. Även några EKG blir det samt fler blodprover. Patienter blir utskrivna och dom ska man hjälpa packa ihop sina saker och få iväg dom till taxin. Sen ska sängen bäddas om och göras redo för en ny patient som säkerligen kommer inrullandes från akutmottagning ganska snart efter att förra patienten lämnat. Denna patient ska man då ta kontroller på, hjälpa till sin säng, ge mat osv. 

.

Övriga uppgifter som är väldigt vanliga på min avdelning är katetersättning, Rika (tappa) patienter på urin som inte kan kissa själva, dra katetrar, bladdra, och som nämnt stroke-kontroller som är en kontroll med mätvärden och en lista med övningar och frågor som patienten ska göra. Köra patienter till röntgen är också något som är väldigt vanligt. Vi har även några telemetriplatser på avdelningen så vi har plats för 6 patienter som ligger uppkopplade så att vi kan se hur hjärtat arbetar på en dator på sjuksköterskeexpeditionen och då ska man sätta telemetri på de som ska ha det. Alla blodprover som tas ska också lämnas till labb så dit får man springa ganska ofta. Linda ben är också vanligt. En viktig del är också att ta hand om anhöriga och se till att dom får all information dom behöver samt visa dom att deras anhörig blir bra omhändertagen även när de lämnar avdelningen. Jag brukar alltid erbjuda anhöriga en kopp kaffe om möjligt så att de inte känner sig bortglömda.

.

Kvällarna ser ungefär likadana ut fast man jobbar då två undersköterskor och en sjuksköterska på Röd och detsamma på blå, så man har då hand om halva avdelningen med den andra undersköterskan. Det är ungefär samma uppgifter bara att man ska hjälpa patienterna inför natten istället för att ta upp dom på morgonen. Kvällen kan vara väldigt stressig då man är mindre personal osv men samtidigt är det skönt att jobba i par med en undersköterska så att man kan hjälpa varandra då det på dagen ofta blir att man får springa och låna en undersköterska från andra gruppen för att man inte kan ta alla patienter själv vid exempelvis förflyttningar, blöjbyte osv. På kvällen finns det oftast ingen personal i köket så då har undersköterskorna hand om att ta upp matvagnen och göra iordning och dela mat själva. Även kvällsfika ska delas ut och man ska se till att alla patienter har något att dricka på rummet inför kvällsmedicinen. På kvällen ska all disk diskas och ställas in i skåpen och köket ska städas iordning, alla soptunnor ska tömmas osv. 

.

Nu blev det ett väldigt långt inlägg men hoppas du fått en uppfattning om hur det ser ut att jobba på sjukhus (iallafall en geriatrikavdelning). Kram!

.

 
Kommentar postad
Tack så mycket för ditt svar :D det gör ingenting att det blev långt för det är bara positivt tycker jag!! :)
Kommentar postad
Gött att läsa då jag ska jobba på en geriatrikavdelning i sommar ;)
Svar: Åh vad bra! :D vart ska du jobba? :)
Julia Sundström
maria
Kommentar postad
kul att läsa om hur en dag kan se ut.
håller själv på att söka jobb som uska på sjukhus då jag har tröttnat på att jobba inom äldrevården.
och jag har nu bestämt mig för att läsa till några ämnen och bytta inriktning.
Sura
Kommentar postad
Vilken fin beskrivning 😊 helt under bart. Det hjälper mig att fokusera mycket bättre i mitt jobb. Tack
Sura
Kommentar postad
Viken fin beskrivning , helt underbart😊 . Det hjälper mig mycket på att fokusera på bra sätt i jobbet.
Tack
Svar: Vad skönt att höra :)
Julia Sundström
Anonym
Kommentar postad
Fyllt i alla uppgifter ovan?:love:

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December