Så nervös

Det känns helt okej inför imorgon. Vågar jag ens säga så? Kanske någon straffar mig för att jag för en gångs skull vågar tänka att det kan gå vägen. Har jobbat 11-21 idag men det har vart väldigt lugnt på jobbet så en hel timme kunde jag sitta i soffan med ungdomarna och plugga medan de spelade tv-spel, härligt! 

Visst, jag kan inte säga att jag har stenkoll på alla delar, speciellt inte vävnader och brosk, kanske inte heller uppbyggnaden av muskler, men jag har istället satsat på att få en överblick av det hela och det känns helt okej. När jag läste på benen så kände jag att jag faktiskt hade lite koll på dom, musklerna kan nog gå, de låter ganska likt benens namn! Vilomembranpotentialen har jag fått lite grepp om så något poäng ska jag väl kunna skrapa ihop om det kommer en fråga på den. Innan jag ska sova ska jag kolla lite mer på huden och dess funktioner samt lära mig spinal- och kranialnervernas namn och funktion. Sedan ska jag faktiskt unna mig att sova. Ska upp vid 6 imorgon, kolla igenom mina anteckningar en gång till, ta det lugnt, äta frukost (vilket jag aldrig brukar göra annars) och åka iväg till skrivsalen lagom tills det börjar kl 9. Sist skrev jag färdigt tentan på ca 30 min så jag räknar med Max en timma. Skulle egentligen börjat jobba kl 8 imorgon bitti men har fått ta ledigt mellan 8-12 så hoppas på att vara tillbaka på jobbet vid 12- tiden. Jobbar alltså 12-21 imorgon och sedan 8-21 på söndag. Ser fram emot söndag, då har jag ingen jobbig tenta hängandes över mig. 

Nu ska jag återgå till min kära bok! Håll tummarna för mig imorgon! 


Svar på lite frågor från Sarah

Sarah 

Hej , hoppas du kan svara på mina frågor! :D Hur många poäng hade du efter studenten ? Sökte du direkt till högskolan ? Gjorde du högskoleprovet, om ja, hur mycket fick du och hur var det ? Om nej, varför inte? Vad hade du för betyg i gymnasiet ? Vilken linje gick du på i gymnasiet ? Hur är det på högskolan, svårt eller lätt? När kommer du bli klar med utbildningen ? Vad för sjuksköterska vill du bli ? Kram och älskar din blogg <3 Sjukt bra och kämpa på, ge aldrig upp ! ;)

Hej Sarah! 

Visst kan jag det! Jag hade 19,60 i poäng när jag sökte in till sjuksköterskeprogrammet. Jag sökte direkt efter studenten. Jag gjorde högskoleprovet en gång i våras. Jag ville testa och se hur det var mest då jag visste att jag inte skulle få några höga poäng på det. Jag fick 0,8 vilket är medelvärdet för vad alla får, så det räckte inte så långt ;) Jag gick omvårdnadsprogrammet som det hette då, nu heter det vård och omsorg. Jag gick ut med 16 MVG, 12 VG och 4 G. 

Jag tycker hittils att det vart väldigt tufft på universitetet. Första kursen var ganska lugn men även den väldigt tuff i vissa moment. När anatomin och fysiologin kom så knäckte den mig helt som du kanske läst, så jag ska inte sticka under stolen med att det är oerhört tufft, iallafall just nu. Men, alla säger att första året är tuffast så jag får hoppas på det :) Om allt går som det ska så kommer jag att vara färdig våren 2016. När jag är färdig vill jag arbeta ett tag som sjuksköterska på ortopeden på Sahlgrenska med människor som lider av olika ryggproblem. När jag tröttnat på det (om jag nu någonsin kommer att göra det, jag älskar det redan nu haha) så vill jag möjligtvis testa på akutmottagningen för att sedan vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska vilket jag drömt om sedan jag var liten. 

Superkul att du tycker om min blogg, då blir det extra roligt att skriva! Ska du själv läsa till sjuksköterska? 
Kram :)

 

Idag känns det bättre

Idag är jag inte lika deprimerad som jag var igår tack och lov. Har kommit över den största sorgen och börjat tagga om för omtenta! 

Gick och hämtade ut den eländiga tentan idag. 83,5 var maxpoängen, 58 var godkänt och jag fick 52,5. Ännu en gång ligger jag hyfsat nära men har inte nått ända fram. Det är så sjukt segt att behöva göra om denna tentan för den var verkligen svår! Den var så sjukt svår att plugga till för det var oändligt med grejer att lära sig om allt från hormoner till små delar i njuren. Ångest bara jag tänker på det. Menmen, sånt är livet. 

Idag ska jag spendera resten av kvällen med att plugga som en galning. Imorgon ska jag sedan gå upp tidigt och plugga fram till kl 10:20 då jag ska åka till jobbet. När jag slutar jobba kl 21 ska jag direkt hem och plugga i 3-4 timmar till och sen får ödet helt enkelt bestämma hur det går på lördag morgon. Ångest i kroppen när jag tänker på att sitta i den stora kalla skrivsalen för andra gången denna veckan. 

Vet att några uppskattade att få se min tenta sist så här har ni anatomi och fysiologi 2 men gräslig handstil och väldigt knäppa gissningar på vissa frågor! 

Längesedan jag var så ledsen

Ligger och gråter i soffan och livet känns helt värdelöst. Förstår inte hur jag ens kunde tro att jag kan bli sjuksköterska. 
 
Fick svar på anatomi och fysiologi del 2. Underkänd. Jag och 34 andra i klassen visserligen men det spelar ingen roll. Jag är underkänd på 2 av 2 tentor, livet kunde inte gått sämre. Vet inte vad jag ska göra. Jag har ju fortfarande lika stort intresse för att bli sjuksköterska, men jag verkar inte klara av det. Jag pluggar fel, har fel studieteknik och får inte in all de enorma kunskap i mitt huvud som jag ska ha. Jag behöver hjälp men jag vet inte från vem. Vill inte hoppa av, rädda mig någon. 
 
Nu ska jag gråta en stund till och sen ska jag sova bort mina sorger. Hejdå

Att kunna inför tenta!

Jag vet att några av er läser första terminen just nu eller ska börja så småningom om så jag tänkte att det kanske kan vara kul att se på ett ungefär vad man ska kunna inför en tenta. Jag har tagit kort på de delar i studiehandledningen som rör den tenta som jag ska ha omtenta på på lördag. Detta är alltså anatomi och fysiologi del ett. 

Tentan är gjord!

Nu är jag äntligen hemma! Satt faktiskt inte uppe så himla länge igår, räckte till 01 innan jag blev helt slut och var tvungen att sova. Kände ändå när jag åkte till skrivsalen imorse att jag kunde en del och att det kunde gå vägen. 

Själva tentan gick sådär. Vet ärligt talat inte hur det gick, ingen aning om jag lyckades skramla ihop tillräckligt med poäng eller inte. Dock ska jag nu berätta det hemska i det hela. 
Sista delen innehöll basala hygienrutiner och den delen var man tvungen att få alla rätt på för att få godkänt. Tror ni inte att jag virrade ihop det hela? Man skulle nämna 4 olika saker som ingår i basala hygienrutiner. Jag fick med handskar, handdesinfekion, visir/förkläde men sen gott folk- RÄTT KLÄDD skrev jag. Ååååhh. Punktdesinfektion ska det ju vara. Det tråkiga var att jag satt och funderade på att skriva punktdesinfektion superlänge men eftersom jag under förra tentan hade ändrat ett svar och fått fel pga det så bestämde jag mig för att inte ändra mitt ursprungliga svar. Detta innebär ju såklart att jag inte hade 100% rätt och troligtvis kommer att få göra om HELA tentan oavsett hur det gått på resterande delar av provet. Ville typ gråta när jag fick höra att det var så på utsidan bland mina klasskamrater. Åååh. 
Ska mejla kursledaren och höra om dom verkligen kan vara så stränga? Det är helt sjukt. 

Efter tentan åkte jag och åt lunch med Carin och Therese och gick sedan och tröstköpte mig en iPad. 

Förresten, om ni vill kan ni följa mig på instagram där jag uppdaterar lite om skola och jobb! Juliasundstrom heter jag där för de som är intresserade :) Snart dags!

Ja och här sitter man nu framför datorn igen och känner den där enorms ångesten. Om 12 timmar är tentan gjord. 

Har suttit här hela dagen och försökt lära mig någonting, mer undantag för en liten powernap på eftermiddagen och lite matlagning. Jag är arg på mig själv, jag fastnar och fokuserar på en sak för länge! Jag har försökt följa studiehandledningen och bockat av punkt för punkt men det har gjort att jag i princip bara är påläst om bakterier då jag inte kommit så mycket längre. Det tar mycket längre tid än vad man tror! 

Kommer förmodligen sitta uppe halva natten som vanligt inför tenta. Vågar inte släppa allt och sova! Denna gången ska jag iallafall försöka sova någon timme och inte göra som sist då jag gick och skrev tentan utan en minuts vila i kroppen. Minst kunnig är jag på immunologin, det finns inget bra kapitel om det i boken som jag sett samt att jag missade föreläsningen om det! Men, natten är ung haha! Har lite tid på mig att läsa in det. Snälla läsare, håll alla tummar och tår för mig imorgon, hade vart överlycklig om jag klarade en tenta! 

Tack Jenny för din sammanfattning på mikrobiologin som du skickat, den har vart till jättestor hjälp! <3 
Frågestund

Idag har vi bara haft frågestunder på schemat vilket innebär att repsektive lärare har en liten stund då vi kan ställa de frågor vi har inför tentan. Jag och Carin (Min kära vän i klassen) kom dit kl 1 som det stod på schemat, men insåg ganska snart att just det, den frågestunden hade dom ju satt för en vecka sedan istället så vi började istället kvart över två. Vi spenderade den dryga timmen med att plugga lite och fika. 
 
När frågestunden väl började insåg vi ganska direkt att det var så himla ovärt! Jag blir galen på vissa personer i klassen som ska fråga saker som vi inte alls bör kunna till tentan! Varför inte fokusera på att lära oss det som kommer att komma på tentan och inte fråga om saker in i minsta detalj när läraren till och med säger att det inte är något som vi ska kunna och att vi ska fokusera på att få en översikt av det andra. NEJ, varför inte fortsätta gräva sig in i minsta detalj så att klassen blir mer förvirrad än hjälpt av den dumma frågestunden, jadå! 
 
Jag och Carin var så irriterade tillslut att vi lämnade ca 1,5 timme tidigare! Jag som gick på frågestunden med förhoppningen om att lära mig mycket inför tentan gick istället därifrån mer förvirrad än någonsin. ÅH. Så irriterad. Kvällen har jag spenderat med min mikrobiologibok och försökt få in något om virus och virusorsakade sjukdomar. Imorgon är vi lediga och det är också sista dagen innan tentan. Ska försöka gå upp tidigt och plugga riktigt effektivt. Måste klara tentan!! 
 
Och förresten! Tog mammas theralen-droppar igår en stund innan jag gick och la mig, även om jag var riktigt trött redan innan. Somnade runt 23 och sov till 11 imorse. SÅ skönt, det behövdes verkligen. Idag är jag väldigt trött och ska försöka sova utan medicinen, men det är skönt att veta att den finns om jag känner att sömnlösheten är ett faktum. 

Och så var ännu en helg förbi

Nu har jag jobbat färdigt för denna helgen! Det var en spännande men rolig helg. Blir galen på att jag inte får sova dock. 2-3 timmar är lite knapert när man ska vara på alerten 8-21 men det går ju! Idag kom mamma förbi jobbet med några droppar för sömnbesvär. Ska testa och se om dom hjälper, isåfall ska jag nog traska till läkaren och be om att få lite sådana utskrivna så att jag någon gång kan somna innan 03:00. 
 
Imorgon är det frågestund i skolan där lärare svarar på eventuella frågor inför tentan och på tisdag är vi lediga och då är det plugg som gäller för hela slanten. På onsdag är det tenta i mikrobiologi och tentaångesten känns vill jag lova. Tänker på det konstant och oroar mig, hatar det. Tänkte säga att det ska bli skönt när den är över men icke, på lördag är det omtenta i anatomi och jag vill verkligen verkligen inte misslyckas på den. 

Redovisning

Imorgon har jag äntligen fått tid för en ny redovisning då jag missade den förra i början av december när jag var sjuk. Känns skönt att få det gjort så att jag kan ansöka om pengar från CSN igen. Dock är jag väldigt nervös då detta tidigare var en gruppuppgift men nu måste jag redovisa hela grupparbetet helt själv, och jag som har ånges annars när jag ändå står tillsammans med min grupp.... Men, det ska nog gå fint! 
 
Efter redovisningen ska jag åka till sjukhuset för ett kvällspass. Lördag och söndag jobbar jag på korttids igen och denna helgen blir extra spännande då vi har startat upp en ny helg med nya och gamla barn och jag är med på denna helgen fram till att jag går av mitt vik tror jag. Det ska bli väldigt kul att få vara med och starta upp en ny helg! Jag hoppas att det kommer att gå bra. 
 
Idag somnade jag inte förns kl 5 på morgonen så det var omöjligt att ta sig upp och åka till skolan när klockan ringde 05:50. Hoppade över även denna föreläsning men som sagt, jag har ganska lätt för att ta igen det ändå genom att läsa i boken samt att powerpointen ligger ute på skolans hemsida. Tenta på Onsdag, det går så himla fort! Men, det känns helt okej. Jag hoppas att jag kommer kunna lära in allt, och jag försöker plugga så mycket som möjligt på exempeltentor osv. 
 
Omtentan i anatomin som är tre dagar efter mikrobiologitentan känns väl kanske lite värre. Jag har inte lagt så mycket energi på den utan tänker att jag får lägga all tid jag har på den när mikrobiologin är över. Det måste gå, det är ju inte som att starta om från noll, mycket kunskap har jag ändå med mig från när jag gjorde tentan första gången, även om det är 2 månader sedan nu. Egentligen hade jag önskat att vi fick omtentan innan jul så att det inte blev ett så stort hopp emellan. Tråkigt när jag hunnit glömma av många muskler och ben mm. Men, med lite repetition ska det nog sitta! 
 
Idag fick min fina vän Carin komma hit efter föreläsningen så att vi kunde mysa med våfflor och semla toppat med lite plugg. Det är mycket roligare att plugga tillsammans, och det ger mycket mer! Gymma har jag hunnit med under kvällen också, en mycket bra dag må jag säga! Nu ska jag snart försöka sova så att jag är redo inför redovisningen imorgon. Jag har kommit in i en period där jag har oerhört svårt att sova (som inatt) och det är superfrustrerande att ligga och vrida och vända på sig halva natten för att sedan slumra till precis innan klockan ringer. Skulle verkligen behöva en dos av de insomningstabletter som alla gamla damer och herrar får på mitt jobb på sjukhuset. Jisses, skulle kunna ge mycket för att få sova bra en natt!

Länklista!

Jag tänkte bara informera er om att jag har en liten länklista till höger i menyn om ni scrollar ner lite, den är ganska lätt att missa! Om ni trycker på den kommer det upp en lista med länkar till Sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor som bloggar så att ni kan kika in till dom också, smart va? Och om det är någon sskstudent eller ssk som bloggar som inte finns med på listan men önskar att göra det så är det bara att slänga iväg en kommentar så fixar jag det! :) 
 
 

Asymtomatisk bakterieuri

Läste i min mikrobiologibok och kom över asymtomatisk bakterieuri (ABU). Detta innebär att man har bakterier i urinen utan att ha en infektion. Detta är väldigt vanligt bland äldre och är nästan omöjigt att behandla bort. Detta är alltså ingen urinvägsinfektion utan är bara bakterier som inte ger några symtom för den som har det. 
 
Anledningen till att jag vill skriva om det här i bloggen är för att det på äldreboenden och på geriatrikavdelningar är supervanligt att man känner att urinen hos de gamla luktar äckligt eller att de är förvirrade (alltså symtom på urinvägsinfektion). Man tar då ofta en urinsticka som visar positivt för urinvägsinfektion och läkaren sätter in antibiotika. MEN eftersom man inte kan behandla ABU så ges då antibiotikan i onödan och risken för antibiotikaresistens ökar. Vi alla vet ju att man ska vara ytterst sparsam med antibiotika, men jag tycker att många läkare inte är det vilket är skrämmande! Vi vill väl alla kunna ha kvar antibiotikan till vårt befogandet när vi blir sjuka eller hur? 
 
Jag får väldigt ofta bihåleinflammation och innan nässprayen Nasonex blev receptfri fick jag därför alltid traska iväg till vårdcentralen för att få den utskriven. Vid ett flertal tillfällen har läkaren velat skriva ut antibiotika till mig direkt utan att ens nämna att det finns en nasspray som hjälper minst lika bra. Jag har därför själv fått avsäga mig antibiotikabehandling och istället bett om att få nässpray utskrivet. Känns konstigt att det ska vara så. Att ha läst mikrobiologi lite smått nu så kommer jag att tänka ännu mer på om jag verkligen vill ta emot antibiotika när jag är hos läkaren om det verkligen inte är nödvändigt. För ett tag sedan fick jag urinvägsinfektion men hade inga symtom på det utan lämnade urinprov i annat syfte på vårdcentralen. Läkaren talade sedan om för mig att jag hade urinvägsinfektion och skrev ut antibiotika, men egentligen hade ju inte det vart nödvändigt då jag inte hade några symtom och UVI faktiskt oftast går över av sig själv. Hade det varit idag hade jag snällt tackat nej. 
 
Jag hoppas att ni alla som läser min blogg också tänker lite extra på det här, vi måste hjälpa läkarna att tänka och vi måste alla ta ansvar i frågan om antibiotikaresistens. Jag hoppas också med detta att ge er som jobbar/kommer att jobba inom vården en tankeställare om gamla människor med "UVI". 
 
 

Puh

Det vart en intensiv helg må jag säga! Jobbade som sagt dygn från lördag morgon till söndag morgon och åkte sedan och jobbade på sjukhuset, det hade funkat fint om jag fick sova men eftersom vi har journatt på jobbet så är det ju ingen garanti att man får sova och så blev det inte denna gång! Ett av barnen var vaken från klockan 3 på natten till morgonen så allt som allt fick jag ca 3 timmars sömn den natten. Kvällen på sjukhuset var seg då jag var trött och vi hade supermycket att göra så mycket sitta blev det inte. 
 
Idag blev vår föreläsning förflyttad så idag vart vi lediga! Skönt. Har mest tagit det lugnt men även pluggat lite mikrobiologi. Har ett par frågor på vår exempeltenta som jag inte hittar några svar på så jag tänkte att jag lägger ut dom här så finns det kanske någon kunnig vänlig själ där ute som vill hjälpa mig :) 
 
 • Vilken struktur är störst- En vit blodkropp eller en bakterie?
 • Ge exempel på en aerob bakterie
 • Ge exempel på två virus som ofta ger asymptomatisk infektion hos barn
Igår när jag jobbade på sjukhuset fick jag förresten krama lite på min goa kollega som jag jobbade med mycket i somras. Hon läser till ssk på Göteborgs universitet termin 6 nu så hon är snart färdig hon. Är så avundsjuk. Hon tröstade mig lite och dämpade min ångest lite. Hon sa att jag inte skulle oroa mig för att inte komma upp i termin 3 pga min underkända tenta utan sa att de bara försöker skrämma oss och att man kan ansöka om att få gå vidare ändå och ta med sig den gamla tentan. Känns ju skönt om det skulle bli så! 

Klinisk mikrobiologi

Igår vid lunchtid köpte jag en bok på blocket som jag spanat lite på. Denna underbara tjej var så snabb med att posta den att den låg i min brevlåda redan idag! Grymt! 
 
Idag har jag jobbat 11-21 och imorgon jobbar jag från 8 på morgonen till 8;30 på söndag morgon och därefter åker jag direkt till sjukhuset och jobbar 13:30-22:00 där. Skönt, behöver verkligen pengarna nu med tanke på gårdagens besked från CSN! I och med att jag jobbar natten imorgon så tänkte jag passa på att plugga när barnen somnat och jag är färdig med mina sysslor. Tror att det får bli lite mikrobiologi så att jag kommet in i det lite, så får jag plugga på omtentan i anatomi och fysiologi någon annan dag! 
 
Hoppas att ni alla får en trevlig helg!
 


CSN

Idag fick jag mejl om att mina studieresultat var för låga för att jag skulle få något studiemedel. Detta beror alltså inte bara på min underkända tenta utan också att jag missade en gruppredovisning när jag var sjuk i början av december. Eftersom vi inte fått ett nytt tillfälle att redovisa har jag därför ännu inte fått godkänt på den delen, en del som dom valt allt lägga många poäng på trots att det var det minsta vi gjort i hela kursen, jag spyr på allt! 

Nu fick jag också ett mejl om beslut från CSN och där står det att jag fått för mycket utbetalt tidigare, och därför måste betala tillbaka. Jag betalade tillbaka ca 5000 kr i november och nu om jag förstår det rätt ska jag betala drygt 8600 kr?? Det är sjukt!!! Jag tjänade 5000 kr mer än jag räknat med och jag ska betala tillbaka 8000 kr? Jag går under. Hur ska jag kunna slänga ut 8600 kr på en månad plus hyra och allt annat jag har att betala varje månad? Jag hade knappt råd att betala min mikrobiologibok nu denna månaden. Jag tror jag dör lite godnatt! 


Fått ut min tenta!

Idag kunde vi gå och hämta ut våra tentor mellan 11:30-12:30 så det gjorde jag och sen gick jag hem och var irriterad över alla slarvfel! Detta var alltså anatomi och fysiologi 1 som vi gjorde i slutet av november. Den tentan hade jag knappt pluggat till och var helt säker på att inte klara. När jag fick tentan visade det sig att det iallafall inte hade gått så dåligt som jag trodde även om jag var underkänd. Jag fick 25 poäng och 29 var godkänt. Jag slarvade bort de 4 poängen på rena slarvfel och det grämer mig något fruktansvärt! T
 

Termin två och kursstart!

Idag var första dagen på termin två, och den inleddes med en heldag med mikrobiologi. Eftersom jag inte lyckats vända på dygnet eftet min USA resa kom plötsligt all trötthet på en gång precis innan lunch och jag kände att det var omöjligt att kunna lyssna eller ens hålla ögonen öppna, vid lunch åkte jag därför hem och sov i några timmar och sen satt jag mig och kikade på lite grejer inför omtentan i anatomi och fysiologi 1 som är den 1 februari. Tänkte höra med er om det är någon av er läsare som hat någon bok om mikrobiologi till salu? Vill hellre köpa begagnade böcker än nya då jag inte vill lägga allt för mycket pengar på böcker jag knappt använder. Om det är någon som har någon till salu kan ni ju höra av er :) 
 
Imorgon och resten av veckan är det bara en föreläsning om dagen om bakteriologi och viriologi mm. Dock är de typ 5 timmar långa så lite ska man nog få in. På torsdag ska jag tydligen till tandläkaren på morgonen så får se om jag hinner med föreläsningen alls eller om jag hoppar hela och försöker ta ikapp lite hemma. Jag vet inte om det bara är jag men jag lär mig nästan ingenting av föreläsningar för jag kan inte se något samband om jag inte själv får läsa, skriva och fundera, ställa frågor till mig själv mm. Svårt det där! 
 


Och förresten! Tycker att ni alla som är intresserade av att läsa om hur det är att vara sjukskötetskestudent inte bara ska kika här på min blogg utan även http://blivandessk.blogg.se vilket är en superbra blogg! Älskar att läsa om hur andra har det som läser till sjuksköterska eller är sjuksköterska så denna bloggen kan jag verkligen rekommendera! Speciellt med tanke på att vi är på samma termin, det gör det ännu mer spännande att ha följt med från början, inte sant? :) 

Det där med kurslitteratur

anna.s

Hej! Jag ska börja studera till sjuksköterska nu till våren, ser fram emot det så mycket! 
Men en fråga, hur gjorde du med kurslitteraturen? Köpte du allt på en gång? är de några böcker du verkligen rekommenderar att köpa i tid? 
Jag har gått bananans innan ens registreringen har ägt rum, försöker finna de billigaste böckerna på blocket mm innan alla andra nystuderande ssk i Sverige ger sig ut och letar efter registreringen/informationsdagen. Skulle du kunna göra ett inlägg om detta så hade det varit SÅ bra! Tack för en grym blogg!:)


Svar;

Hej Anna!

Förstår att det där med kurslitteraturen är lite krångligt, jag vet fortfarande knappt hur jag ska göra haha! Till viss del är det smart att köpa redan innan du börjat då det är som du säger, alla kommer att vara ute efter samma böcker samtidigt! Dock är det också så att du kanske egentligen inte behöver köpa alla böckerna, vissa kanske du bara behöver en gång och då är det bättre att låna dom på biblioteket! Våra lärare var väldigt bra med det där på våran introduktion för då gick de igenom litteraturlistan och sa vilka böcker vi behövde och vilka som var onödiga att köpa. Sen vet jag inte riktigt vilken skola du ska börja på för alla har olika böcker, men vi har omvårdnadens grunder- En serie av tre böcker och de böckerna är superbra om du köper redan nu om de ingår i er kurs, för de säljer som smör när det väl är dags och de går knappt att hitta begagnade för de säljer slut på 5 minuter! Sen människokroppens anatomi och fysiologi är också bra om du köper redan innan den kursen börjar sen, för den säljer också slut väldigt fort! Mer kan jag nog inte hjälpa dig tyvärr då jag själv tycker det är superkrångligt att veta om man bör köpa böckerna eller inte! Hoppas det löser sig bra för dig och lycka till med din utbildning! :)

 

Nu är allt över!

Kom hem från USA i måndags och efter det har jag bara pluggat ochh pluggat inför den jäkla tentan igår. Pluggade på planet till USA, pluggade lite i USA och pluggade på planet hem från USA plus hela tisdag, hela onsdag och hela onsdag natt. Jag satt alltså uppe hela natten och pluggade och sen åkte jag och gjorde tentan igår utan en minuts sömn i kroppen. Jag kände mig ganska säker, jag hade en hel del kunskap om det mesta och jag kände att det kändes mycket bättre denna gång än vad det gjorde förra tentan. Det enda var nog att eftersom det var så himla mycket att kunna så hade jag bara ett hum om vart alla hormoner producerades, vilka målorgan, om de var vatten eller fettlösliga osv så jag var inte supergrym på dom. 
 
De enda hormonerna som kom på tentan var de jag kunde minst. Sånna som jag sa till mina kompisar strax innan att jag var körd på om de kom. Just dom kom, hur mycket otur får man ha? Jag hatar det faktum att jag pluggat som en galning och sen inte får visa vad jag kan. Denna tentan var inte alls lik de övningstentor vi fått tillgång till (Tentor från tidigare år). Denna tentan var såååå mycket svårare och så mycket större. Det faktum att mitt huvud snurrade av trötthet gjorde det inte lättare heller. Kanske inte det smartaste att sitta uppe hela natten, men samtidigt vann jag mycket kunskap på det. Sen vart jag så jäkla nervös, var så rädd för att få underkänt ännu en gång. När jag fick tentan i handen och läste frågorna så blandade jag ihop allt som jag hade lärt mig och jag blev osäker trots att jag egentligen kunde det. QRS komplexet, vad var det nu det stod för? Var det verkligen kamrarnas depolarisering? NEEJ. Fast jo. Fast nej. Åh.
 
Vi fick också en fråga där vi skulle beskriva en erytrocyts gång från atrium dexter och tillbaka och benämna alla ställen den passerade inklusive namn på klaffar och artärer/vener. Det var med nöd och näppe jag ens kom på vad atrium dexter var, velade mellan höger och vänster förmak en miljon gånger innan jag bestämde mig för att det var höger. TUR. Vi fick också en fråga om hur många spermier det finns i ett ejakulat. Ursäkta mig, men varför ska vi som sjuksköterskor behöva veta det undrar jag? SÅ onödigt att förlora ett helt poäng pga en sån fråga. Många i klassen stod utanför salen efteråt och var upprörda. Tentan var sååå svår, och det var inte många som trodde att de hade klarat den. Jag inkluderad. Jag ville komma hem och säga att det kändes bra, att mitt plugg hade lönat sig, men nej. Inte alls. Förra tentan var jag 100% säker på att jag inte klarat. Denna är jag 90% säker på att jag inte klarat. Duktigt julia, duktigt. 
 
Åkte och jobbade efter tentan igår fram tills kvällen. Snacka om att vara död efter att inte sovit en blund på 1,5 dygn. Såg fram emot dagens sovmorgon, men blev väckt av min syster kl 7 på morgonen. Henne ska jag strypa vill jag lova. Ikväll jobbar jag 13:30-22:00 på sjukhuset, ska bli mysigt, har inte vart där på nästan en månad. 
Resten av helgen jobbar jag på korttids, och kommande helg, och helgen efter det. Ingen ro och ingen vila, men det är så jag vill ha det! ;) 
 
På måndag börjar nya kursen i skolan. Mikrobiologi och farmakologi, spännande! Tror att det kommer bli en tuff kurs. Ser fram emot lite VFU nu, vill komma ifrån allt plugg för ett tag och få komma ut i praktiken. 
 
Så slutligen, lite bilder från USA.
 
 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December