Calici

Idag fick jag höra det värsta tänkbara. Calici hade drabbat min avdelning så hårt att de hade intagningsstopp. Idag började vi en timme tidigare, alltså kl 13 istället för 14. När jag gick in genom dörren stog det en stor skylt om magsjuka och det vred sig i magen. Min allra största fobi i livet är magsjuka. Gick och lämnade min väska och kände hur jag bara ville springa därifrån när undersköterskorna ropade till varandra att hela 4:a salen var nerspydd samtidigt som de klädde på sig munskydd, förkläden och handskar. Paniken var då inte långt borta vill jag lova! 

Gick in i personalrummet där alla i kvällspersonalen satt samlade. Min handledare sa till mig direkt att ja Julia jag vet inte hur vi ska göra med dig, du är ju student. 5 stycken hade konstaterad calici (vinterkräksjuka) och flera i personalen hade redan blivit sjuka. De diskuterade om jag skulle få gå till en annan avdelning eftersom man som student ska få välja om man vill stanna kvar, ingen kan tvinga en att gå på en avdelning med calici när man inte jobbar. Eftersom jag hade vart där igår också så bestämde de att smittorisken till andra avdelningar var stor så inte heller det kunde jag göra. 

Jag fick alltså åka hem. Hem 4 minuter efter att jag kommit dit. Jag gick ändå bort till mitt jobb och pratade med cheferna om de eventuellt behövde någon under kvällen men det var lugnt så jag har spenderat dagen på Ikea, shoppat på Frölunda torg, ätit middag hos Carin och sen vart hemma hos mig och städat och pysslat iordning. Jag ber till gudarna att jag inte blivit smittad, på lördag har jag och min syster en stor 20 årsfest och vi har bjudit närmre 30 styckna. Skulle jag bli sjuk måste vi ställa in allt. Vilken mardröm! 

De sa att de kommer ha calici på avdelningen i 2 veckor ungefär. Går jag dit kommer jag att bli sjuk, så är det bara. Eftersom jag gick hem idag missade jag också 9 timmar som jag måste ta igen. Blir jag sjuk missar jag ännu mer timmar, så jag vet inte hur dom tänker! Åhh vill byta avdelning. Jag vill inte göra min praktik på en avdelning där alla är smittade av calici och risken för att jag själv ska drabba är 99%. Åhh hjälp mig vad ska jag göra? 

20!

Idag fyllde jag 20 år så igår kväll bakade jag kaka till både praktiken och till min avdelning som jag bjöd på idag. Alla på mitt jobb var gulliga och sa grattis och jag fick skönsång redan i omklädningsrummet, så himla fina! På praktiken var det dock mer stelt och ingen förstod vem som bakat och varför. Haha. Tillslut fick de reda på att jag fylld er och då skulle alla 20 pers stå och sjunga i personalrummet för mig ovh det blev så stelt då knappt någon visste vad jag hette så dom fick inte riktigt in mitt namn i sången haha! Så pinsamt att dom sjöng, stackarna jag känner dom ju knappt men dom kände sig väl tvungna haha. 
Fick sluta lite tidigare och då åkte jag hem och gjorde mig iordning och drog sedan till Systembolaget och shoppade för 1200. Heja mig! Sedan firade vi med våra närmsta vänner på resturang under kvällen och nu är jag helt slut. Har en kvällstur imorgon men vi börjar en timme tidigare. Dessutom har jag bestämt att jag ska luncha med några i klassen innan jag börjar så kl 12 ska jag vara där imorgon! 
Farmakologi

Förra veckan fick jag reda på att jag var underkänd på farmakologitentan vi gjorde i februari. Inte så oväntat som ni kanske vet, jag blir aldrig godkänd så. Eftersom jag hade glömt bort min kod så har jag under den senaste veckan mejlat de två kursansvariga lärarna men ingen ville hjälpa mig få fram min kod utan kunde bara tala om att jag inte var godkänd. Tack för den liksom. 
.
När jag skulle hämta ut den idag fick killen bakom disken alltså leta igenom alla 110 tentor stackarn samtidigt som han lite försiktigt muttrade att det är bra om man kommer ihåg sitt nummer. Inte så lätt när man gjort 100 tentor på en månad haha men nu har jag börjat skriva ner min kod iallafall! 
Var till min glädje godkänd på aseptiken och injektionstekniken så de delarna behöver jag iallafall inte göra om! 
.
Idag var jag på inskrivning på Sahlgrenska inför min operation nästa månad och eftersom det skulle ta hela dagen och man kan hämta ut tentan enbart en timme på tisdagar och torsdagar passade jag på att fråga sköterskan som jag känner lite sedan tidigare operationer om jag kunde få lov att gå över till skolan som ligger på andra sidan gatan och hämta min tenta och det fick jag! 
.
5 poäng ifrån godkänt även denna gång. ALLTID 4 eller 5 poäng, kan jag inte bara lyckas skrapa ihop dom små poängen någon gång? 48 var godkänt och jag fick 43. Attans. Omtenta den 12 april så nu laddar jag om inför den! 
.
Ska skriva ett inlägg om praktiken någon dag också. Trivs inte så jättebra kan jag ju säga men det kanske blir bättre. Imorgon fyller jag 20 så nu ska jag sätta igång och baka och ta med och bjuda imorgon på praktiken. Kanske bakar dubbelt och springer förbi min avdelning där jag jobbar också och lämnar lite. Saknar dom allihopa när jag byter om med dom på morgonen och tvingas gå åt andra håller till en annan avdelning. 
.
Måste bara berätta en annan rolig grej som hände idag på sjukhuset. De skulle ta massa blodprover så då skickade de iväg mig till lab då de inte tar prover själva på mottagning. Fick sitta och vänta i nästan en timme och när jag väl kom in så var det världens suraste sköterska som ba säg ditt namn och personnummer!!! Jag rabblade det snabb och då sa hon bara: ge mig en arm!! Shit lugna dig lite tant! Hon tog tag i min vänstra och då sa jag att nej det är nog bättre att du tar den högra och då tittade hon bara surt och snurrade runt min stol så den högra armen kom fram. Sen stasade hon och tog fram en nål och stack utan att säga ett ord. När blodet kom knäppte hon till på staden men hon lossade den ingenting så jag tog av den själv. Då blev hon jätte arg och sa: 
- Du kan ju inte ta av den!!! Tänk om jag behöver stasa upp igen, då måste den sitta på! !! Skit sur var hon. Jag hade med mig Carin och vi båda vet att man tar av stasen när blodet kommit, vi läser faktiskt till sjuksköterskor. Jag vände mig mot henne och båda började gapskratta medan surtanten bara satt och snörpte på munnen. HERRE GUD tant sluta sura och byt jobb kände jag bara! Hatar sura och bittra sjuksköterskor. Min sköterska på ortopedmottagningen är iallafall världens bästa och är helt underbart söt och snäll. Så himla härlig! Sån ska jag också bli! 
 

Första veckan gjord

Idag har det vart lika kallt på praktiken och jag håller på att dö. Går runt med gåshud hela dagarna och alla värmevästar tar slut på en sekund när de fyller på med kläder så det finns inte en chans att få tag i en sån. Uhh. Idag har jag iallafall fått dela mediciner (plocka iordning alla tabletter och injektioner från hyllorna) samt blandat antibiotika och kopplat det. Jag har även fått kopplat bort dropp själv. Det känns kul när man kan gå iväg och göra något själv och att min (tillfälliga) handledare litade på mig! Igår fick jag ta massa blodprover utan att hon ens kollade mig först haha, hon litade på att jag kunde det och alla sjuksköterskor var superstressade och behövde hjälp så visst ställde jag upp. 
 
Det roligaste var nog att blanda iordning antibiotikadroppet, tjoho. Undrar om jag kommer tycka det är lika roligt om några år ;) Fick vara med och titta på när min handledare gav en intramuskulär injektion så ska jag få ge det själv nästa gång. Tycker det ser lite läskigt ut att sticka en nål i skinkan på någon, ajaj.
Vi pratade också om att jag kanske kan få vara med på en operation nästa vecka. Ska kolla det med min riktiga handledare på måndag! Hade vart spännande att få se en bukoperation då jag tidigare bara sett en ryggoperation.
 
Det roligaste under dagen måste nog ändå vara att jag som student kunde komma och dra upp något som alla på avdelningen helt missat. Sjuksköterskan bad ett par undersköterskor att lägga om ett operationssår och då frågade jag om dom tvättade med descutan när dom la om det (Det lärde jag mig under min praktik vid ryggkirurgen). Hon sa att jaaaaa det ska man kanske göra, det hade hon nog läst någonstans men hon var inte säker. Hon frågade då en undersköterska som ingår i sårgruppen och hon hade ingen aning. Jag sa att det skulle man nog göra för det gjorde vi alltid på min andra praktik. Det hela ledde till att dom ledate rätt på ett PM där vi kunde läsa om det och jajamen, det stämde! Det slutade med att dom tog upp det på undersköterskemötet som var på eftermiddagen så nu ska alla på avdelningen veta att så är fallet. Tänka sig att en hel kirurgavdelning missat detta haha.

Brr

Hinner inte skriva så mycket men jag kan bara konstatera att det är sjukt kallt på avdelningen och jag fryser ihjäl! Idag och imorgon går jag med en annan sjuksköterska då min handledare är ledig och det har funkat jättebra! Fick ge några insulin och inohep sprutor igår så det var kul! Idag har dagen varit så stressig så att vi knappt hunnit med det vi ska. Hjälpte sjuksköterskorna att ta lite prover iallafall så att jag kunde vara behjälplig med något! Praktiskt att ha en undersköterska med sig haha! 
Imorgon gör jag en dagtur så det blir ca 5 timmars sömn, jag som redan vart död idag hur ska det här gå! Kväll+dag är inte kul att jobba. 

Den här bilden kan väl sammanfatta min dag. 


VFU

Igår drog vår tre veckor långa VFU-period igång. Jag är på samma sjukhus som jag jobbar på men är nu på en kirurgavdelning istället för en geriatrikavdelning. 
 
Igår började vi med en introduktion för oss 7 från klassen som blivit placerade på det sjukhuset. Vi fick en 2 timmar lång genomgång och rundvandring på sjukhuset och därefter fick de andra skåp (jag har redan eftersom jag jobbar där) och sen följde handledaren oss upp till respektive avdelning. Min handledare jobbade inte så jag fick gå med en undersköterska hela dagen och se hur avdelningen fungerade osv. Det var väldigt annorlunda mot där jag jobbar, patienterna var mer självständiga och arbetet var inte lika tufft. Jag fick vara med och sätta kateter (tur att jag hade repeterat det i skolan förra veckan haha) och jag fick näst intill handleda undersköterskan jag gick med då hon hade glömt då det var så längesedan hon gjorde det senast haha. Jag har också fått se hur dom behandlade en patient med vacpump för ett enormt trycksår mm. 
 
Det var jättekul att se avdelningen, men samtidigt kände jag att jag inte ville ha fler dagar med en undersköterska haha. Jag gjorde näst intill samma jobb där som jag gör när jag jobbar så allt det kan jag redan. Min chef smsade mig vid lunchtid och frågade om jag kunde jobba kväll så jag sa att jag jobbade gärna kväll om jag kunde börja lite senare så att jag hann sluta praktiken först och det var hon så tacksam för så direkt efter praktiken slutade vid 15:15 så sprang jag ner och bytte mina namnskyltar och gick från sjuksköterskestudent till undersköterska och sprang upp och tjänade lite pengar resten utav dagen. Lite lustigt haha. Kvällen var väldigt jobbig dock. Två patienter som var lite aggresiva och jag fick stå ut med slag från två patienter under kvällen vilket nästan aldrig händer. En patient höll på att knäcka lillfingret på mig så hårt han slog. Ajaj. 
 
Idag har jag en kvällstur på praktiken så "jobbar" 14-22. Lite annorlundare tider har dom på kirurgen än på min avdelning där vi jobbar antingen 06:45-15:45 eller 13:30-22:00. Där jobbar dom ibland bara 14-21:30 vad jag förstått det så lite knasigt. Dom har också så att dom börjar tidigt dagen efter en kväll vilket vi aldrig har på min avdelning. Man hinner knappt vila emellan dom passen tycker jag. Idag ska jag alltså träffa min handledare för första gången, jag hoppas att hon är trevlig och att vi klickar bra!  Det ska bli så spännande att få lära sig lite sjuksköterskegrejer nu, äntligen! Vill gärna få öva på att ge injektioner och få sätta PVK under den här perioden. 
 
 

Hej och hå

Mikrobiologitentan i lördags var KAOS och då menar jag verkligen kaos. Redan när jag vände upp första bladet insåg jag att nej det här skulle inte gå. Dom hade blandat virologi och bakteriologi så det var en enda röra att försöka reda ut vad som var vad. Sen hade de ställt frågor med tusen följdfrågor så kunde man inte den första frågan kunde man inte resten heller och missade jättemycket poäng. Jag förstår verkligen inte varför dom gör omtentorna svårare än de vanliga tentorna! 
 
Jag tänkte att det kanske bara var jag som kände så men när jag kom utanför skrivsalen och mötte de andra 45 i klassen som gjorde omtenta insåg jag väldigt fort att jag var långt ifrån ensam om att känna detta. ALLA var arga och frustrerade och ljudnivån utanför var inte nådig. Jag blir förvånad om det är mer än 3 i klassen som fick godkänt, för den kändes verkligen omöjlig! 
 
Dock prickade jag in de basala hygienrutinerna denna gången iallafall vilket var en del för sig som man var tvungen att ha 100% rätt på. Det känns skönt. Imorgon ska vi få tillbaka resultatet för farmakologin och jag har glömt min kod och läraren har inte svarat när jag har mejlat och då har jag mejlat två gången sedan i fredags. Panik att inte veta om man är godkänd eller inte. Fast ja, jag vet redan att jag inte klarade tentan så... 
 
Nu är det alltså omtenta i mikrobioliogi i Augusti nästa gång. Tack för den liksom. Dock är jag inte lika stressad över den då den inte behöver vara avklarad förns vid jul. Anatomin måste jag klara innan höstterminen drar igång så där är jag mer stressad. Om (eller när) ja får omtenta i farmakologi är den den 12 april så det börjar närma sig det med. 
 
Jag vill bara säga tusen tack för alla era fina kommentarer som ni lämnar! Jag har fullt upp just nu och hinner varken läsa bloggar eller blogga själv men jag tänker på er och svarar på era kommentarer så fort jag kan samt försöker kika in på era bloggar och läsa hur det går för er när jag hinner :) Kärlek till er! 
 
Eftersom jag blev färdig efter 40 min så ägnade jag resterande 20 min innan man får lämna salen åt att skriva ner några av frågorna. Hoppas ni kan läsa! Annars kommer jag att lägga ut tentan när den är rättad och jag hämtat ut den :) 
 
Det här här är alltså långt ifrån alla frågor men jag hann inte skriva ner fler. Allt kommer upp på bloggen inom  veckor :) 
 
 
 
 

Tenta imorgon!

Imorgon är det dags för omtentan i mikrobiologi och jag är så nervös! Känner mig inte så förberedd som jag borde men det kanske kan gå vägen ändå, vem vet ;) 
Denna gången ska jag se till att sätta de basala hygienrutinerna iallafall haha. Hoppas verkligen att dom inte ställer svårare frågor. Blir så sur på att dom rättat så strängt, för istället för att he halva poäng har dom nollat frågorna och har man inte fått med ett visst ord i en fråga så kan dom dra typ två poäng på det så dom vart skitstränga när dom rättade! Vi får se hur det går helt enkelt. 

På måndag börjar praktiken, det ska bli sååå kul! Skönt att komma ifrån skolan lite. Idag hade vi kateterisering på ktc, kul men eftersom jag redan gjort det på jobbet kanske jag inte lärde mig supermycket! Kul med ktc trots allt :) 

Förresten, jag TROR att jag är godkänt på aseptiken som var en egen del på farmakologitentan. Jag har glömt av min kod klumpig som jag är, men jag är ganska säker på att jag är godkänd, så himla skönt! 

Ska försöka hinna skriva lite mer här på söndag efter jobbet om allt vi gjort i skolan samt skriva om praktiken under kommande tre veckor. Så tråkigt att jag inte haft tid att uppdatera :( 

Kateteriseringen idag! 

Omtentan

Jag är kass på att uppdatera här men jag har haft fullt upp med allt! 
Hade som sagt omtenta igår (lördag) i anatomi och fysiologi del 2. Ska dra det hela från början. 

Började plugga på torsdagen och spenderade största delen av dagen på fredagen för att bli färdig innan kvällen då det var lite party för en klasskompis som fyllt år. Kände mig inte helt färdig men helt okej när jag drog iväg på party på kvällen men det fick gå. Jag hade en sjukt bra kväll/natt och kom hem lagom lullig när klockan var 3 på natten. Då var det alltså bara att ställa klockan på 06:00 för att hinna duscha och fixa iordning mig innan tentan. När jag vaknade snurrade det fortfarande galet mycket i mitt huvud men positiva tankar var det allt ändå! 

Hann läsa igenom lite smått i boken innan jag tog tåget in och gjorde tentan. Den var väldigt lång och jag upplevde den som lite klurigare än sist men det är svårt att säga! Samtidigt kändes det helt okej när jag skrev den och det känns som om jag lyckades plocka lite poäng här och där iallafall. Svarade på alla förutom en som var en fråga om mannens tre olika erektionssorter. Liksom va haha? Det hade jag missat helt att läsa om. Hade en tanke om att det kunde vara ofrivillig och frivillig men tänkte att det skulle vara något fancy namn för det så skrev inget alls. Dumt av mig då det var rätt svar! Duktig Julia missa tre poäng på den haha. 

Jag vågar inte hoppas på för mycket för så blir jag bara besviken, men kanske kanske att det kan ha gått vägen denna gång. Håll tummarna för mig kära vänner! 

Efter tentan åkte jag och jobbade 13-8:30 imorse (Söndag) alltså lördag till söndag morgon. Sov inte så himla bra på jobbet så jag åkte hem och sov en timme innan jag åkte och jobba på sjukhuset 13:30-22:00. Det var en heljobbig kväll så nu är jag helt slut! 

På lördag är det dags för nästa omtenta i mikrobiologi så imorgon kommer en klasskompis hit som också har omtenta så ska vi laga lite god mat och plugga tillsammans. Det blir bra, skönt att gå igenom det med någon annan också! 


operationstid bokad!

Nu har jag äntligen tagit tag i hela problemet och bokat in en operation emellan mina omtentor. Den 16 april opereras jag och nästa omtenta är den 28 april så det ska jag allt hinna! Kommer vara väldigt tufft att förbereda sig för tenta efter bara knappt två veckor då första veckan ägnas åt att ens kunna komma upp ur sängen själv, men med lite jävlar anamma ska det väl gå! 
 
Jag är så himla lättad och jag längtar så efter att bli av med den här smärtan. Det enda negativa är att jag kommer att ligga på sjukhuset över påsk då jag egentligen skulle jobbat, men äsch vad gör det om hundra år. Det positiva är att jag inte är inlagd på jobb något mer i april så jag behöver inte sjukskriva mig mer än en helg. Tjoho!
 
 
 
Ursäkta dessa ofrächa bilder men ja livet som patient är inte så glamoröst ;)

webbtester och massa flum

Idag har jag varit ledig både från jobb och skola, lite konstigt kändes det allt! Förmiddagen spenderade jag genom att ta en lååång sovmorgon och sedan städa lägenheten och packa upp efter min helg i stockholm. Vid lunch kom Carin hit (Min fina vän som går i samma klass) och vi passade på att färga våra svarta jeans samtidigt som vi tog en semlefika på cafét här bredvid. Därefter kände vi oss mätta och belåtna och satt igång med våra två webbtester som ska vara färdiga innan vi har ktc under veckan/nästa vecka. Det första tester var på venprovtagning och det gjorde jag färdigt igår så hon kunde kolla av mina frågor, på så vis behövde vi inte slösa tid på den. Därefter gav vi oss på test nr 2, kateterisering och RIK. Webbtester låter inte så svårt men jisses vad svårt det är att pricka in alla alternativen rätt. Det kan vara upp till 9 alternativ på varje fråga och man vet inte hur många alternativ som är rätt, det kan var allt mellan 1 till alla som ska vara ikryssade för att man ska få poäng. Dessutom krävs 90% rätt för att få godkänt. På kateteriseringen fick vi först 88,6% rätt, seegt. Så vi fick göra om det hela och efter ett antal timmar var vi klara och godkända. Puh. Dessa tester skulle alltså vara gjorda innan vi har dessa övningar på Ktc under denna samt nästa vecka. Jag har venprovtagning nu på torsdag och sedan kateterisering nästa vecka. Ska bli kul att få sätta igång med lite praktiskt igen, även om jag redan kan venprovtagning hyfsat bra då det är något jag gör nästan dagligen i mitt jobb på sjukhuset. Även kateterisering har jag vart med om men visst finns det mycket att lära där! Efter dagens webbtest vet jag iallafall mycket om tekniker och material så som latex och silikon mm. 
 
När vi var färdiga med webbtesterna som hade tagit en stor del av dagen passade vi på att åka till gymmet och träna bort den där semlan (tack gode gud). När jag kom hem vid 9 tiden satt jag mig och gjorde min fråga på en gruppuppgift vi har denna veckan. Jag skulle beskriva skillnader och likheter mellan kön/olika åldrar mm och leta efter andra skillnader vid obstipation. Det var en lite flummig fråga men fick printat ner några rader iallafall och hoppas att det duger. Har även letat efter en vetenskaplig artikel i alla tänkbara databaser då vi har i uppgift att hitta en vetenskaplig artikel om hur patienter upplever venprovtagning för att sedan presentera detta under träningsmomentet på ktc då vi också ska ange databas och sökning och hela köret. Varför krångla till det så mycket med tester och vetenskapliga artiklar bara för en färdighetsträning? Jag förstår inte varför allt ska vara så krångligt och mycket hela tiden...
 
Imorgon är jag ledig från skolan och jobbar 14-21 på korttids. Carin ska också jobba med mig då då hon går bredvid inför sommaren. Kul! Eftersom jag inte börjar jobba förns 14 planerar jag att spendera förmiddagen med näsan i anatomiboken, omtenta om 4 dagar, ångest på hög nivå! 

Stockholm!

Förlåt för att jag uppdaterat så dåligt här. I fredags morse åkte jag och en kompis till stockholm där vi spenderade helgen och hade det supermysigt. Fredag kväll träffade vi en kompis och åt på vapiano och på lördag kväll var det avicii för hela slanten! Så himla kul!! (Förutom att en tjej spydde på mig haha). 
Idag har jag jobbat hela dagen då barnen har haft studiedag så jag hoppas på att få skriva av lite anteckningar från Carin framöver eller sitta och googla som en galning om syra-bas balans ;) 
 
Jag känner att jag har noll koll på den här kursen som startat. Vi har fått en gruppuppgift och jag fattar ingenting då lärarna skickar mejl och ändrar hela tiden för att det blivit fel och ja jag vet inte allt. Vi skulle skriva om obstipation och sen efter två dagar kommer de och säger att det blivit fel och frågar om vi kan byta ämne, schysst liksom när några i gruppen redan börjat skriva... Måste försöka sätta mig och få grepp om vad det är som ska göras nu innan praktiken om två veckor. Har förresten fått mitt schema för min praktik och det verkar lösa sig väldigt smidigt. Den helgen jag inte kunde skulle vi försöka lösa genom att jag får gå med en undersköterska några andra dagar. Lite konstigt att jag ska gå med en undersköterska när jag redan är utbildad undersköterska men jaja, det blir fint det med! Det är ändå andra sysslor på kirurgen än på geriatriken så det blir kul. 
 
Ska sätta mig och se om jag kan göra ett utav alla webbtest som ska göras i denna kurs. Har jag ens nämnt vad den heter? Känner mig helt förvirrad, vet inte vad jag skrivit och inte. Symtom och tecken på ohälsa heter den iallafall! 
 
Lite bilder från helgen (För att inlägg utan bilder är en aning tråkigare)
 
 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December