Det gick

Jag lyckades ta mig igenom ett 10-timmarspass en fredag kväll utan att avlida av tristess. Fick under de första 5 timmarna gå med en underbart gullig skötare. Det var hon som var med när jag blev slagen häromkvällen. Vi var på vårdplanering, läkarsamtal och pysslade om patienterna. Hon skyddade mig för sitt liv och gick framför mig och följde mig vid min sida vart jag än skulle. Med henne kände jag mig trygg. 

Det var kul att få vara med på en vårdplanering för första gången! Intressant att se vad alla olika professioner hade för roll i detta. Även kul att få höra anhörigas version och upplevelse av den närståendes sjukdom. Det gav mig mycket! 

Under kvällen gick jag med min handledare. Jag fick dela mediciner och dokumentera men annars var det inte så mycket mer. Vi satt, vi pratade och vi satt lite till. Ibland kommer en patient och ber om någon medicin exempelvis lugnande eller klådstillande, då får man ge det men annars händer det inte så mycket. Vi gick ut på avdelningen en sväng för att kolla av med skötarna, men det var lite oroligt på avdelningen med en patient som var orolig så skötarna ville att jag skulle vara på expeditionen så då var det bara att gå tillbaka. Alla säger att det är den tuffaste perioden de haft på avdelningen på väldigt länge. Otur att det blev så just när vi fick vår praktik där. Menmen. Jag kände ändå ingen ångest över att vara där som jag gjorde i förrgår. Det gick okej helt enkelt. 

På måndag ska jag och min kompanjon i klassen vara på öppenvården. Dit kommer patienter som är utskrivna från sjukhuset men fortfarande behöver stöd och vård, lite som en vårdcentral för psykiskt sjuka. De kan komma dit och få sina injektioner tex eller också kan de få hembesök. Det ska bli kul att se deras sätt att arbeta med patienterna! Det ska också bli kul att se en patientgrupp som inte är i sitt sjukaste och mest akuta skede av sin sjukdom. 

Nu ska jag ha en härlig helg som startar med kalas för min lillasyster som fyller 9. Sen ska jag jobba kväll idag och imorgon på sjukhuset. Det ska bli kul! 

Ha en härlig helg! 

Suck

Det blev inget byta avdelning för oss inte. Istället har de bestämt att vi ska gå ifrån peer learning och istället gå med varsin handledare. Jättebra om det hade funkat men jag känner mig inte ett dugg tryggare och inte heller vet jag vad ska göra mer än innan. Den enda skillnaden är att jag måste genomlida 10 timmars pass där vi gör ingenting utan min partner från klassen. Då hade man ju åtminstone någon man kunde bolla med och jag kände mig ändå lite trygg när vi gick två. Men vi får väl se. Jag får stå ut de två sista veckorna. Om 2,5 vecka åker jag till Spanien, får ha det i tanken när det är jobbigt. 

Psykiatri

Det har nu gått en vecka sedan jag började på min psykiatriplacering, men hittils har jag bara gått tre dagar pga sjukdom och tenta osv. Idag var alltså min tredje dag. 

Jag går tillsammans med en annan tjej i klassen och arbetar efter ett nytt sätt som heter peer learning vilket innebär att vi går två studenter tillsammans och ska arbeta självständigt med stöttning av våra handledare. Vi var ganska peppade efter två timmars intro förra tisdagen, men samma sekund som jag klev innanför dörrarna kände jag att den där peppande känslan blev mindre och mindre. Det var galet. Jag kan inte uttrycka det på något annat sätt tror jag. Patienter som skrek, patienter som pratade med sig själva och patienter som flög på oss med en gång och skulle prata och fråga ut oss. Jag blev lite rädd. Mest rädd pga min okunskap, jag har ingen aning om hur man bemöter människor med psykos på bästa sätt. Vad kan man säga och vad kan man inte säga? Det var ganska galet hela den dagen så det blev inte så mycket introduktion. Nästkommande dag var det samma sak och sen blev jag sjuk och vi var lediga osv. 

Såå idag var jag tillbaka på banan efter att ha legat med feber och förkylning i ett par dagar. Vi gick 11:45-21:30 idag. Dessa timmar hade säkert gått fort om det fanns något att göra, men det är helt dött! Vi har ännu inte förstått vad vi som sjuksköterskor ska göra. Vi sitter inne på expeditionen och väntar ut tiden. Fördriver tiden genom att läsa om olika mediciner och sjukdomar men inget mer. 

En kort stund gick vi ut i korridoren och hängde lite med skötarna för att se vad som hände där ute bland patienterna osv. Jag stod vid en vägg när en patient kom fram till mig och frågade om jag var ny. Sen ville han veta mitt efternamn och vi hade diskuterat just det under förmiddagen och vi hade fått till oss att vi kunde svara att det var privat och att vi inte ville prata om det. Sagt och gjort så gjorde jag som vi planerat, men det gick inte alla så bra. Patienten ville inte acceptera det och blev på bara några sekunder superarg och stog och skrek på mig och när jag insåg att detta kunde sluta illa så tog jag ett steg bakåt men i samma sekund slår han mig hårt på armen och skötarna runt omkring som uppfattat att det höll på att hända något hann tillslut fram och fick bort honom. Där stod jag helt chockad med en bultande arm och förstod knappt vad som hänt. Jag hann knappt reagera förns det hände. 

Resten av kvällen satt vi på expeditionen och var återigen tillbaka i det stadie där vi inte kunde eller vågade vistas utanför expeditionen. Imorgon ska kanske föröka byta avdelning. Det funkar inte så bra där just nu. 
Mer update om det någon dag! 

Lite kort inlägg men är galet trött och ska sova för att orka upp till ett dagpass imorgon. En härlig vecka

Jag har haft en helt underbar vecka! Måndag-onsdag jobbade jag, på torsdag hade jag tenta och helgen har jag jobbat. Så skönt att inte haft skola eller praktik på hela veckan! I torsdags fick jag reda på att jag var godkänd på en omtenta jag gjorde för två veckor sedan. Trodde jag var helt körd då jag var osäker på ett par frågor och trodde att jag hade missat massa poäng på dom frågorna. Istället hade jag fått full pott på de frågor jag var mest säker på att inte klara. Ibland förvånar jag mig själv. Det här var det bästa resultatet jag någonsin fått på en tenta! Dessutom innebär det också att termin tre nu är helt godkänd. Skönt eftersom jag var en poäng ifrån godkänt sist så det var så nära. Då hade jag inte velat falla vid målsnöret nu igen. 

Termin 4 springer iväg och snart är det sommar känns det som. På tisdag börjar min tredje och sista praktikperiod för den här terminen. En psykosavdelning blir det denna gång och det ska bli väldigt intressant att få se den sidan av vården som så många av mina vänner talar så gott om. Det ska också blir extra kul eftersom jag ska arbeta i par med en klasskamrat och vi ska lära oss ihop och ha ansvar över ett visst antal patienter ihop med handledarna som stöd. Spännande! 

Det ska dock bli väldigt skönt när praktiken är över om en månad. Det har varit en hektisk termin med många nya intryck och kunskaper. Det ska bli skönt att få landa lite i skolan. Dessutom ska jag åka till Spanien när praktiken är slut och det ser jag fram emot mest! 

Hoppas ni alla haft en bra påsk! Själv har jag jobbat ihop 50 timmars storhelgs-ob under helgen. Lite klirr i kassan är ju aldrig fel inför sommaren, samtidigt som jag fått äran att fira påsk ihop med barnen på jobbet. Kan ju inte bli bättre! 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December