Att se på saker ur olika perspektiv.

 
Jag är tacksam för alla kommentarer jag får, nästan. Jag tycker det är jättekul att få höra vad ni tycker och tänker, och jag tar mer än gärna åt mig konstruktiv kritik. Men, att gå på mig som person är inte rätt, för hur bra ni än kan tycka att ni känner mig och mitt tankesätt så måste jag tyvärr säga att nej, min blogg speglar inte hur jag är som person. Den visar en 100 del av mig och hur jag är som person, det får ni inte glömma. Jag förstår också att man kan bli provocerad och tänka att jag är superknäpp genom att läsa det jag skriver, men ni har ju faktiskt inte hört hela historier, ni har inte en chans att ställa följdfrågor utan drar egna era förhastade slutsatser om hur jag kanske tänkte där eller varför jag gjorde som jag gjorde. Som sagt, tackar och bockar för all konstruktiv kritik jag får, men när det går steget längre gör det mig upprörd, besviken och ledsen. Jag önskar jag kunde sitta ner med var och en av er, lära känna er, men framförallt låta er lära känna mig, Julia den lilla 20åringen bakom den här bloggen som jag startade för tre år sedan. Jag må uttrycka mig konstigt ibland eller se på saker annorlunda, men hur vi än vänder och vrider på det, så är vi ju faktiskt olika allihop.
 
 Jag fick en kommentar på mitt tidigare inlägg från Anders, kände att det var en kommentar som jag ville ge svar på, så det här är till Anders utan mejl, förhoppningsvis har du större chans att se mitt svar här än i kommentarsfältet
 

Jag är sedan två år tillbaka färdig ambulanssjuksköterska och läser just nu till specialistambulanssjuksköterska här i Stockholm. Jag får tyvärr hålla med din handledare helt och hållet, du har inte rätten som blivande sjuksköterska att sätta din egen tycka och tänke gällande speciellt rökare/rökiga miljöer framför det av välbefinnandet av dina patienter och om du inte har förstått denna enkla faktum under de år som du har studerat så är det tragiskt både för dig men främst för utbildningsnivån i ditt lärosäte. Din handledare har rätt och en skyldighet att reagera på detta och du borde tacka hen för att detta tas upp och att du får tillfälle att rätta upp dina tankar.

Om du mot all förmodan fortfarande har som mål att arbeta inom ambulansen så har du självklart ingen som helst möjlighet att "välja" de miljöer som du måste vistas inom och många av dina framtida patienter är troligen storrökare med KOL symptom som ska hanteras. Jag är själv ickerökare och "hatar" röklukt men detta hindrar mig inte från att GÖRA MITT JOBB i alla lägen och du förefaller ha helt fel attityd. Jag skulle inte vilja arbeta tillsammans med dig. Att din rygg förmodligen inte håller till det krävande arbetet går jag inte in på, men det är dags att du växer upp, och inser verkligheten.

Du skulle säkert passa på en rökfri och steril avdelning, men din attityd skrämmer mig.

Anders SSK

       

Svar: Först och främst, din attityd skrämmer mig nog minst lika mycket som du påstår att min gör. Vem är du som helt okänd att bedöma mitt intellekt och förmåga att göra ett bra jobb baserat på ett inlägg du alldeles säkert läst med en alldeles för taskig attityd och missat de små detaljerna där jag mycket riktigt menar på att jag ALLTID KOMMER GÖRA ETT YPPERLIGT ATBETE när jag ARBETAR. Du läste mitt inlägg och tyckte att Jesus vilken omogen tjej som helt sonika vägrar en patient vård. Men vänd på det, jag blev ERBJUDEN att få följa med om jag skulle finna det intressant och jag sa att jag HELST inte följde med om det var OKEJ. Hade jag gjort så om min handledare skulle dit och sa att vi skulle dit? NEJ. Hade jag åkt dit och gjort ett dåligt jobb och vägrat patienten vård? NEJ. Det handlade om en provtagning, något jag sett tusentalsgånger förut. Jag tackade inte nej till att följa med och bevittna en livräddning.

 

Sen undrar jag hur god du känner att din förmåga är att ifrågasätta min förmåga till att arbeta med min rygg? Har du läst något om steloperationer och hur arbetsförmågan påverkas av detta? Om inte, så kan jag förklara att denna fråga diskuteras med min läkare vid varje besök, jag ska kunna arbeta med VAD JAG VILL. Sen ska du veta att det är mycket upp till personen i fråga. Hade jag låtit min rygg hindra mig hade jag för längesedan slutat som undersköterska på en strokeavdelning med tunga patienter på varenda vårdplats. Jag må sky rökning som pesten, men det är inte röklukten jag har problem med, jag arbetar gärna med patienter som är rökare, MEN jag har svårigheter att andas när jag kommer till ett nerrökt hem där röken ligger som en dimma när man öppnar dörren. DET är inte samma sak. Men som sagt, ett jobb är ett jobb och jag gör det självklart när en patient behöver mig där. I detta fall behövde inte patienten mig där då jag inte var hennes sköterska. Jag var hennes sköterskas kollegas student. Ser du skillnaden?

Jag hoppas att du på din specialistutbildning läser någon fin kurs om bemötande och respekt för andra människor. Jag hoppas också att du kanske funderar på om ett blogginlägg förtäljer hela historien och om det hade sett annorlunda ut om du pratat med mig och hört mig berätta historien muntligt. Förhoppningsvis. Ännu har jag inte stött på en enda en som tryckt upp anklagelser om hur fel jag gjort i ansiktet på mig, bland alla de sjuksköterskor, kursare och lärare jag pratat med om situationen. De har stått upp när jag tvivlat på mig själv och min förmåga. De har pratat om kränkning mot mig från min handledare och att detta bör tas upp högre upp. För vet du, alla som känner mig vet att jag ALDRIG skulle neka någon vård eller inte göra mitt bästa i mitt arbete. Jag arbetar inte för att tjäna pengar, jag arbetar för att jag brinner för att hjälpa människor. Jag hoppas att du bakom din attityd också gör det.

Men vem är jag att döma dig, du främling som gömmer dig bakom din dator, jag är bättre än så. Kanske är du också lättare att förstå i verkligheten.

 
Jenny
Kommentar postad
Alltså gud Julia, ta inte åt dig! Denna Anders går över gränsen och dömer dig alltför hårt med hårda ord och anklagelser och det är inte OK. Som du säger, detta var ett tillfälle som var utöver dina andra uppgifter på praktiken med tanke på att det inte ens var din handledare som skulle iväg och du blev tillfrågad om du ville, vilket du inte ville. Thats it.
Anders attityd skrämmer mig lite också faktiskt. Jag tror inte att man är bättre än någon annan bara för att man sitter och hävdar sig själv bakom en dator, snarare tvärtom.
Och att han "inte vill gå in på" att din rygg inte kommer pallar arbetet, det vill han tydligen visst gå in på för annars skulle han inte ens nämna det.
Tänk nu inte mer på detta, du kommer bli en fantastisk sjuksköterska som garanterat kommer gå igenom allt för att ge sina patienter bästa möjliga vård.
Styrkekramar! 💕
Svar: Åh tack snälla Jenny! Dina ord gör mig glad! Ha en bra dag, kram 💕
Julia Sundström
anastasia
Kommentar postad
hej vilken bra blogg :-)Jag har ett par frågor jag skulle vilja ställa dig angående sjuksköterskeprogrammet! En del är kanske dumma men är seriös :blush:. Jag har ca 3 veckor på mig att söka in till högskolan och jag har funderat på sjuksköterskeprog. men är väldigt osäker på om jag skulle klara det. Jag är intresserad av vård, sjukdomar och allt sådant och känner att arbetslivet efter utbildning kommer att vara både givande men även roligt. Dock undrar du tror att man övervinner sin rädsla av sprutor? Det va längesen jag tog en men kommer ihåg att det var väldigt obekvämt, vet inte om jag skulle kunna göra det själv.

Angående läkemedelsberäkning, har väl inte strålande betyg i matte men har i alla fall E. Får man ha miniräknare eller är det huvudräkning? Kan du ge exempel på hur en fråga kan vara? :/ Tack på förhand!!!!
Svar: Hej! Tack så mycket :) inga frågor är dumma! Jag tycker som att det absolut låter som något för dig och spruträdsla ska du inte tänka på! Det är många sjuksköterskor som är spruträdda men inte alls har problem med att ge andra sprutor :) läkemedelsberäkningen är egentligen vanlig matte men med lite twist på det. Frågorna handlar lite om spädning, gas, och infusion mm, googla på läkemedelsberäkning exempeltenta så kan du nog hitta någon, men låt dig inte skrämmas! I början fattar man ingenting men sen när man kommer in i det och förstår vad man ska räkna är det lite lättare. Ha det bra och lycka till!
Julia Sundström
anastasia
Kommentar postad
Glömde även fråga. Hur är tempot? Jag har hört att termin 3 är värst. Hur mycket behöver man plugga? Har man tid att jobba vid sidan av studierna?:thumbup::thumbup:
Svar: Vilken termin som är värst beror nog på vilken skola man valt. Jag jobbar väldigt mycket samtidigt och för mig funkar det bra men det handlar om hur man prioriterar sakerna. Det är mycket att göra det ska jag inte sticka under stolen med :)
Julia Sundström
Hanna
Kommentar postad
Denna Anders skrämmer mig. Såå många vårdpersonal som jag mött - både som patient och i mitt yrke på Västerås sjukhus, som är på HELT fel ställe. Anders är en av dem. Hoppas du läser detta Anders - det finns arbeten t.ex. på lager osv för sådana som dig. Ett tips!
Svar: Jag håller med dig Hanna! Skrämmande
Julia Sundström
Rose-Marie
Kommentar postad
Hej Julia!! Vd spännande att läsa din blogg.Jag ska också ansöka till sjuksköterskautbildning nesta år. Jag har en fråga. Är det svårt att plugga och jobba extra samtidigt? För att jag aldrig tänka att ta studielån.Hur brukar du jobba extra samtidigt du måste gå ut på praktik?
Svar: Hej! Det beror helt på hur mycket man är villig att lägga sin fritid åt sidan och bara plugga och jobba! Du kan jobba lite extra om du är motiverad till det, absolut! Har man praktik måste man göra sina timmar där efter det schema man får
Julia Sundström
Lina
Kommentar postad
Men herre jösses...Vad är det för fel på människor inom vården :/ Denna attityd!!
Sofia
Kommentar postad
Får tyvärr hålla med Anders även om han är fel ute i viss kritik av dig (ryggen).
Du KAN INTE skilja på praktiken och verkliga arbetet hur mycket du än vill. Praktiken är just till för att ge dig en bild av verkligheten samt för dina handledare för att se / kontrollera att du klarar av denna verklighet.

Att du inte gillar rökiga miljöer får du hantera. Bara att gilla läget
Elin
Kommentar postad
men Gud vad är det för fel på vissa människor? Anders är en sköterska jag aldrig någonsin skulle vilja stöta på varken som patient eller kollega. Jag hoppas att han tänker över sitt yrkesval snarast eller ändrar på sin taskiga attityd!
Jag tycker du gjorde helt rätt. Som student ska man göra det som krävs för att man ska uppnå sina mål och det har du gjort även om du inte följde med på det här hembesöket! Som student ska man ha rätt att inte göra saker som man inte känner sig bekväm med för du har ju faktiskt inte kunnat välja din praktikplats själv eller hur? Stå på dig Julia och skit i idioter som dessa! (Anders och Sofia som inte verkar ha vuxit upp med någon som helst vett eller respekt för andra människor) kram på dig du kommer bli en toppensjuksköterska det är jag helt säker på!
Svar: Tack snälla 💕
Julia Sundström
Kommentar postad
Nej vad tråkigt med sådana människor :/ och så tråkigt att du verkar ha otur med dina handledare :( Du kommer bli en toppensyrra!! Kramar <3
Svar: Tack söta Milla <3
Julia Sundström
pontus
Kommentar postad
Tjena!

Jag är medveten om att detta inlägget är skrivet sedan en tid tillbaka men hoppas du ändå ska se detta.

Jag tycker den här Anders totalt bortser från många faktorer innan han uttalar sig. Han gör uttalanden som inte är proportionerliga med situationen. Det skulle skrämma mig att få träffa/arbeta med en sådan människa.

Jag tycker att det var helt upp till dig om du ville följa med eller inte. Det går inte att bedöma din utveckling etc på den situationen, en minst sagt konstig bedömning av din handledare.

Jag tror att du är en väldigt duktig och passionerad ssk, det jag däremot märker av ditt inlägg är att du tar oerhört illa vid dig. Det hade jag också gjort, men att göra ett mer sakligt bemötande av hans inlägg tror jag hade fått fler människor att förstå.

Lycka till med allt och jag hoppas att du enbart behöver träffa en begränsad mängd inkompetenta handledare i fortsättningen. Kram!
Svar: Hej Pontus! Tack för din kommentar! Du har helt rätt, jag tog illa vid mig av många olika anledningar och gjorde ett onödigt långt svar till Anders. Det var en jobbig period och pga olika händelser i livet det senaste kom det lite väl nära mig.
Jag tackar som ödmjukast för din kommentar jag blir väldigt glad av dina ord, och jag önskar dig en trevlig dag :)
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December