Vfu på operation

Som jag nämnde blev jag placerad på ortopedoperation på min vfu denna veckan. Har nu gått tre dagar, en dag med undersköterskor och två med operationssjuksköterskor. 
Alltså ärligt talat måste jag medge att operation är verkligen inte min grej. Det är inte alls att jag tycker att det är läskigt eller ser äckligt ut utan det är bara det att jag finner det inte det minsta intressant. När jag står där och kollar in i någons axel eller liknande så är mina öron borta hos narkosen och lyssnar hur det är med patienten osv. Operationssjuksköterska lockar mig inte det minsta. Skönt att veta det iallafall. 

Men jag har faktiskt fått vara med om något riktigt fint. De sköterskorna som jobbar på ortopedoperation jobbar även på förlossningen. Jag fick vara med där en förmiddag och vara med om två kejsarsnitt. Hur fint och häftigt är inte det då?? 
Så fort bebisen var ute ville jag lämna min plats och bara gå runt till narkossidan och se hur lycklig mamman och pappan blev och få se bebisen, men nej jag var sterilklädd och fick hålla i trådar och kolla på livmodern och äggstockarna istället. Inte för att det var fel, men när jag väl hade sett det så ville jag gå vidare. Otålig själ ja! 

Idag har jag examination i ABCDE i den extra kursen jag läser på högskolan väst så idag är det ingen praktik för mig. Lite nervös är jag för hur det ska gå, upplägger är heeeeeelt annorlunda från Göteborgs universitet och dom har inte ens en docka att utföra det hela på. Istället ska vi låtsas vara patienter och få mätvärden osv på post-it lappar. Känns lite sådär i jämförelse med simuleringen vi har på gu där allt är så likt verkligheten som möjligt.

Dockan på gu andas, har puls och hjärtslag, blinkar, blundar, någon pratar genom en inbyggd högtalare i dockan. Lärare sitter innanför en vägg med glasruta och kameror ut mot oss studenter men vi kan inte de dom då det bara är en stor spegelvägg. Vi får ett fall och ska lösa det utifrån ABCDE. Alla mätvärden får vi fram genom att koppla ex blodtrycksmanchett, pox osv och värdena kommer upp på en vanlig skärm som på vilket sjukhus som helst. Även EKG kopplar vi och andningsfrekvensen kan man räkna på dockans bröstkorg då det som sagt andas. Lyssna på lungorna kan man också göra och då hör man även hjärtslagen. 
Nål sätter vi också på dockan samt kopplar dropp. 

Och ja i Trollhättan gör man såhär: någon får lägga sig i sängen och låtsas vara patient. Vi får ett fall och sedan sätter sig läraren bredvid. Vi får LÅTSAS ta alla mätvärden osv och måste hela tiden fråga högt "vad ligger blodtrycket på nu" vad är tempen" osv. Då skriver läraren upp det på en lapp och sätter på sängkanten. Vi ska hålla fria luftvägar osv på den som låtsas vara patient och det är inte det lättaste när patienten faktiskt är frisk och tycker att det är obehagligt, så då får vi låtsas även där, lika så med syrgasmasker osv. 

Nää tackar vet jag Göteborgs universitet. 

Imorgon är sista dagen på praktiken. Då ska jag äntligen få gå med en anestesisjuksköterska. Ska bli kul att få se vad dom gör, även om jag var med lite igår vid sövning och väckning osv. 

Simulering på gu

Mitt jobb gör mig lycklig

Min 10 dagar långa spanieresa är nu mera ett minne blott och soliga dagar vid poolen har utbytts mot att skrapa rutorna på morgonen och sitta vid skolbänken. Men jag måste ändå säga att det är skönt att komma tillbaka till vardagen med alla dess rutiner som det innebär. 

Veckan började med föreläsningar i kursen akutsjukvård som jag läser på högskolan väst. Kul att se en annan skola men vad olik den var Göteborgs universitet! Det kändes lite som att kliva in på en gymnasieskola igen, men väldigt fina och fräscha lokaler! Vi gick igenom Cpap, bipap och abcde För barn samt hlr för barn och vad som skiljer barn mot vuxna. Väldigt intressant! 

Jag har inte riktigt kommit in i skolan än och allt vi har framför oss men det kommer nog. Igår fick jag jobba på sjukhuset igen, som jag längtat och vilken underbar härlig kväll vi fick! Härligt gäng och lugnt på avdelningen, kan ju inte bli bättre. 

Då jag ofta får hjärtklappning och känner att pulsen rusar så tog jag tyroideaprover för att utesluta hypertyreos. Kopplade även upp mig på en telemetri under ca 1,5 timme och larmade det så var det pga min puls som hela tiden låg mellan 110-135 även fast jag inte ansträngde mig. Har ofta problem med detta, inte för att jag tror att det är något farligt men det är obehagligt när hjärtat rusar eller hoppar över slag då det gör mig andfått och lite tungandad. Annars har jag inte problem med att pulsen rusar det får den gärna göra bara jag slipper känna av det så. 

Tyroideaproverna såg bra ut och lika så det EKG vi tog på varandra under kvällen. Mina enda men från gårdagen är det sugmärke EKG-sugproppen lämnade efter sig när min kära kollega skulle ha på högsta sugen ;) 

Jag älskar mina jobb över allt annat. Jag älskar att få känna att jag gör nytta för en annan människa, jag älskar att känna gemenskapen med mina kollegor och jag älskar att känna att jag lär mig något nytt varje dag. Den som någonsin funderat på att jobba inom vården, antingen som undersköterska eller sjuksköterska eller något annat vårdyrke-Satsa! Det är så kul och så meningsfullt. 

Idag hade vi som ska ha vfu på operation övning på ktc där vi övade på preoperativ handtvätt. Riktigt kul men mycket att tänka på! Minsta lilla fel och man har gjort det sterila osterilt och måste göra om hela proceduren. Mycket att tänka på hill säga. 

Här är lite bilder från de senaste dagarna! Enjoy. 


Och ja jag och Anna längst bak fick visst en del färg utomlands (den här bilden har genererat många skratt vill jag lova).
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December