3 månader som arbetande ssk.

Hej! Vad tiden springer iväg! Håller ni inte med? Nu har jag redan arbetat som sjuksköterska i tre månader. Jisses. Jag är fortfarande ny. Super-ny. Men, samtidigt så börjar jag finna ett lugn inom mig själv. Jag känner mig säkrare och säkrare för var dag, och jag vågar lita på det jag kan. Däremot går det inte en dag då jag inte behöver fråga någon kollega. Jag stöter alltid på saker som jag inte klarar av. Jag måste fråga. Detta är något som är väldigt tillåtande på min avdelning, men man kan ju inte låta bli att känna att man stör sina kollegor när man springer och frågar hela tiden. 
 
Dagen efter att jag kom hem från min mycket efterlängtade semester, hade jag hand om ett plötsligt dödsfall och allt däromkring. Jag visste inte alls hur man skulle göra med detta. Vilka papper skulle fyllas i, vem skulle jag kontakta, vart skulle alla dessa papper osv osv. Svårast var för mig att hantera de anhöriga som var i min ålder, som så klart var superledsna. Jag ville finnas där men visste inte hur. Har aldrig hanskats med en sådan svår situation tidigare. Anhöriga överallt. Skrik, gråt och frustration. Mitt hjärta ville gråta tillsammans med dessa fina människor som mist en älskad man, far och svärfar. Samtidigt kom läkarna in på avdelningen och ville ronda. De var stressade och ville ha obduktionspapper. Jag hade ingen aning om vart jag kunde hitta dessa och läkaren sa till mig att fråga min kollega (som också satt och rondade tillsammans med en annan läkare). Jag smög försiktigt upp bakom sjuksköterskan och väntade hänsynsfullt tills de hade diskuterat färdigt kring den patient de pratade om. Sen viskade jag lite försöktigt till sjuksköterskan och frågade om jag fick ställa en snabb fråga. Då vänder sig den läkaren hon satt och rondade med och säger argt: KAN DU BARA GÅ HÄRIFRÅN? DU KOMMER ALLTID OCH STÖR!!. Chockad gick jag tillbaka till min plats och satte mig. Förstod inte riktigt vad som nyss hade hänt. Läkaren som jag rondade med gick bort och frågade efter pappret. Jag satt fortfarande i chock. Tårarna brände i ögonen och jag ville bara bort därifrån. Har aldrig känt mig så förödmjukad eller nedtryckt någonsin. Jag var redan på botten efter den tunga bördan med gråtande anhöriga, och detta sänkte mig ännu mer. Jag önskar så i efterhand att jag hade funnit mig i situationen och sagt ifrån. Sagt till överläkaren att jag inte tolererar ett sådant beteende. Iallafall inte helt obefogat. Jag hade inte stört dom en enda gång i deras rond. Det var en undersköterska som hade vart där två gånger innan mig och "stört". Inte jag. Har sedan dess känt mig väldigt ledsen och osäker på jobbet. Är rädd för att fråga, men vill inte behöva vara det. 
 
I förrgår hade vi utvecklingsdag med jobbet. Vi fick åka till ett slott i området där vi fick tävla i att baka pepparkakshus, äta god mat samt lyssna på föreläsningar om palliativ vård och jämställd vård. Det var väldigt mysigt och givande. Dock fick vi veta på morgonen att avdelningen under oss som ingår i samma klinik nu har så pass ont om personal att vi måste slå ihop. Dessutom måste vi gå på fasta scheman (om förslaget går igenom). Har haft en klump i magen sedan detta besked. Känns inte det minsta roligt. Jag vill arbeta med det som jag har valt att arbeta med och inte bli inslängt i en annan patientgrupp med andra problem och sjukdomar. Jag känner mig inte ens bekväm med mina stroke-patienter och blir rädd av bara tanken att jag skall lära mig höft-patienter samtidigt. Det har varit en tung vecka med andra ord. 
 
Här får ni iallafall en bild på vårt pepparkakshus som vi vann tävlingen med. Tycker det symboliserar läget alldeles utmärkt. 
 
 
 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December