Etisk stress

Min B-uppsats i termin 1 handlade om Etisk stress. Först nu har jag faktiskt fått erfara vad det innebär. Den där känslan av att vara otillräcklig och vilja väl, men inte har förutsättningarna för det. Det är inte kul. Inte det minsta. 
 
Jag har många bra dagar på mitt jobb, där jag känner att jag hinner ta mig tid för patienten och göra det bästa för denne och dess anhöriga. Men, så kommer dagarna när arbetsuppgifterna hopar sig och det inte finns en chans i världen att man ska kunna ta sig ur det. Patienterna vill ha hjälp med småsaker och jag börjar fundera vad som faktiskt sker när jag inom mig blir irriterad när patienterna ber om något så basalt som ett glas vatten eller en anhörig vill veta hur dennes mamma mår. När jag har så pass mycket att göra att jag inte ens kan ta mig tid att ge patienten ett glas vatten eller svara på frågor från anhöriga så går jag sönder på insidan. När jag måste prioritera om patienten skall få medicin eller en torr blöja till natten, för jag hinner inte göra både och. Varje gång går en liten del av mig sönder. 
 
Jag önskar så att alla fick en inblick i hur det ser ut på sjukhusen. Jag önskar så att alla politiker fick en inblick i vad som faktiskt sker under ett arbetspass på sjukhusets vårdavdelningar. Patienter dör pga. personalbrist. När ska det ta slut? 
 
OBS. jag skriver ofta om de negativa sidorna i mitt arbete. Jag vet att jag har många läsare som studerar eller funderar på att studera till sjuksköterska. Det är inte min mening att skrämma någon. Jag har sagt det så många gånger. Att vara sjuksköterska är det bästa jag vet och jag skulle aldrig byta det mot något annat i hela världen. Men, det finns bra och så finns det mindre väl fungerande verksamheter. Tyvärr. 

Kurser inför hösten

Jag fick en förfrågan om att skriva lite om den kurs jag läste i början av den här terminen, samt vilka kurser jag sökt till hösten. 
 
Under några veckor i början av året läste jag en kurs som heter "Vård av patienter i palliativt skede" på 7,5 HP. Kursen var helt och hållet på distans vilket passade mig utmärkt. Den var dock på helfart vilket var lite krävande då jag jobbar mer än heltid, men med lite vilja så går det mesta som jag brukar säga. Kursen var upplagd på så vis att man måndag-torsdag varje vecka hade en reflektionsuppgift som skulle skrivas uifrån veckans tema. Fredag-Söndag skulle man sedan skriva två diskussionsinlägg på de andra studenternas uppgifter, och så rullade veckorna på. Sista veckan var det en lite större hemtenta med en omfattning på ca 4000 ord. I den ingick det att läsa en utvald skönlitterär bok, söka tre vetenskapliga artiklar och sedan skriva en uppgift utifrån dessa. Därefter skulle man granska två studenters arbete och sedan var det äntligen slut! Krävande men lärorik och rolig kurs! 
 
Till hösten har jag sökt lite olika kurser både på distans och några med obligatoriska träffar. Jag har bland annat sökt:
 
 1. Förskrivning av förbrukningsartiklar vid inkontinens och diabetes
 2. Omvårdnad och behandling vid inkontinens
 3. Barn som anhöriga
 4. Medicinsk vetenskap: Kardiologi
 
Ska bli spännande att se vad det blir till hösten! Nu ska jag njuta av min lediga tid efter jobbet tills i höst. 
 
Och förresten! Hur fantastistkt är det inte att våren är här? 
 
 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December