Att hantera sorg

Som Sjuksköterska har man pluggat i tre år på högskola eller universitet och man har ägnat många timmar åt att prata om etik, samtalstekniker, sorg och mycket därtill.  Sorg är något som jag alltid tyckt vart lite extra svårt. Jag har funderat mycket på hur jag, som bara levt i 23 år, ska kunna trösta människor i stor sorg.  Jag känner brist på livserfarenhet och står inte lika stadigt på jorden som mina äldre kollegor.

 Mitt första dödsfall mötte jag redan efter en månad som färdig sjuksköterska. Det var många ledsna anhöriga som uttryckte en stor sorg. Jag hade svårt att förhålla mig till situationen men fick göra mitt bästa. Panik och förtvivlan växte inom mig men utåt sett fick jag försöka agera professionell och omhänderta dessa människor utifrån bästa förmåga. Tankarna gick kring det vi samtalat om i skolan. Vi pratade ofta om att läsa av den person som är i sorg, känna av stämningen. Ibland är det inte nödvändigt att säga så mycket, och ibland vill personen prata. Vi samtalade också om faktumet att som vårdpersonal kunna visa sorg gentemot den drabbade eller de anhöriga, så länge man själv inte lägger över sin sorg och kräver tröst. Jag minns att jag löste situationen genom att visa min närvaro men ändå hålla mig utanför. Vid samtal tog jag med läkaren som tillsammans med mig kunde svara på deras frågor. Anhöriga var nöjda med situationen och jag kunde pusta ut.

 Sedan dess har jag stött på många fler dödsfall, svåra sjukdomsbesked och annat som satt familjer i sorg. Jag är tryggare i min roll som sjuksköterska idag och har lättare att förhålla mig till dessa situationer än vad jag hade den dagen för drygt ett år sedan. Att arbeta på en akutmottagning innebär för mig och mina kollegor att möta sorg, stor som liten nästan dagligen.  Vi är dock turligt nog förskonade från att möta den ”stora” sorgen varje dag.  Den där sorgen som griper tag även i personalens hjärta och lägger sig som ett täcke över hela akutmottagningen.

 Den ovan nämnda stora sorgen drabbade oss en dag på akutmottagningen. Den dova stämningen slog emot oss som en vägg när vi äntrade akuten och personalens miner var bistra. En person hade precis konstaterats avliden, alldeles för ung för att lämna denna värld. Tårar fälldes i personalrummet, rödgråtna sjuksköterskor och undersköterskor försökte pyssla om de patienter som fanns kvar och högljudd gråt hördes från anhörigrummet. Den stora sorgen var definitiv.

 Jag kommer aldrig att lära mig att hantera sorgen helt. Det är en del av vardagen som sjuksköterska, men kommer trots detta aldrig bli lätt att hantera och inte heller skaka av sig. Jag är en person som lätt känner av stämning och känslor. Jag bär med mig en del tunga grejer hem, men har också lärt mig att skaka av mig en del. Utan den förmågan hade jag nog gått under. Det är en av de svåraste uppgifterna i mitt arbete, men också en av de finaste. Trots allt får jag ändå vara med och pyssla om och göra en ledsen stund till något som jag hoppas ändå blir till ett fint avsked för nära och kära. Det är det jag håller fast vid när jorden annars gungar under mina fötter. 

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December