Hierarki

 Hierarki är ett vedertaget begrepp inom vården och man kan se det på de allra flesta arbetsplatser. Det är kirurger, medicinläkare, sjuksköterskor, undersköterskor och lokalvårdare bara för att nämna några.  I alla år har läkaren varit över sjuksköterskan och undersköterskan och dessa har setts som läkarens assistenter under många många år. Idag börjar gränserna att slätas ut något men hierarkin är fortsatt ett faktum.

 Vi arbetar numera i team på de flesta arbetsplatser, team som består av olika konstellationer. Min uppfattning är dock att någonstans under arbetets gång så tappas läkaren bort, eller rättare sagt så avviker läkaren och kvar står exempelvis sjuksköterska och undersköterska i ett desperat försök att hålla teamets arbete flytande.

 Jag upplever att allt fler nyutbildade läkare är skolade till att arbeta i team vilket glädjer mig. Det är numera en del av utbildningen att lära sig vikten av teamarbete och ingen vård är väl så bra som den som bedrivs i team med all den spetskompetens som finns.  Däremot finns inte denna vana på samma sätt hos de lite äldre läkarna. Detta är såklart en subjektiv upplevelse men detta upplever jag på min arbetsplats.

 På akutmottagningen jag arbetar på arbetar man liksom på andra akutmottagningar i dessa team som jag nämnt. Att arbeta nära läkaren gör att vårdtiden förkortas och att patienten oftast är väldigt nöjd.

Jag är lika nöjd som patienten de gånger det fungerar, men mindre nöjd är jag de gånger läkaren glömmer av mig, inte minns att det är mig hen arbetar med eller helt enkelt har en otrevlig och har en nedlåtande attityd.

 Om jag får önska, inför framtiden- så önskar jag att hierarkin är ett minne blott och att vi alla, oavsett profession kan se till varandras enorma kompetens inom olika områden. Vad hade jag till exempel gjort utan läkaren? Och vad hade jag gjort utan undersköterskan, eller lokalvårdaren som håller rent och snyggt runt omkring och gör det möjligt för oss att bedriva vård ”på golvet”. Vad vore läkaren utan sjuksköterskan? – Ingenting. 

Amanda
Kommentar postad
Så otroligt sant och viktigt! Jag anser att det som skapar mest s
Dåligt psykiskt vällmående både hos mig själv och andra är otrevligt och nedlåtande bemötande. Ofta tror jag att det är ett sett för exempelvis sjuksköterskan eller undesköterskan att överleva, genom att vara otrevlig och skapa makt för att lixom förtjäna förtroende..
Amanda2
Kommentar postad
Hej Julia! Jag har läst din blogg till och från under ett par år. Pluggat nu själv till sjuksköterska, så läser dina äldre inlägg när ångesten kring tentor är brutal.
Jag har en fråga, under dina tre år på högskolan, upplevde du tankar som ”Hur ska jag klara det här?” Jag är bara på termin 2, trivs jättebra, men ibland under vissa kurser har jag känt mig mer dum i huvudet än normalt. Jag har viss erfarenhet av vård, men kan ändå känna mig helt borta i vissa moment. Hur hanterade du känslan av att känna sig osäker och ny? Går det över eftersom, och blir man säkrare ju längre tiden går?
Tack för en bra blogg! Idag har vi kursstart i mikrobiologi, spännande! :)
Svar: Hej Amanda! Vad roligt att du uppskattar min blogg och läser trots att jag inte uppdaterar så ofta :) jag känner igen mig i det du beskriver och det enda jag kan råda dig till är att hänga i och fortsätta kämpa! Det kommer att gå över ju längre tiden går och framförallt kommer du att bli säkrare när du väl börjar jobba sedan. Det måste få ta ett tag att växa in i den nya kunskapen samt u högskole/universitetsstudier. Kram och kämpa på!
Julia Sundström

 • 2018:

  Mars, Maj, Juni, Augusti

 • 2017:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2016:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December

 • 2015:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2014:

  Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December

 • 2013:

  Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December